Az Apple operációs rendszerét mac-klónokkal árusító Psystar benyújtotta válaszait az Apple által sérelmezett pontokra, sőt, a várakozásoknak megfelelően visszatámad, és kivizsgálást indítványozott az ügyben, hogy az Apple nem sérti-e az antitröszt törvényeket.

A benyújtott dokumentumban kapásból azzal kezdenek, hogy az Apple egyáltalán nem számít a PC-piac úttörőjének, mint azt állítja magáról. Ezzel most inkább nem szállok vitába, lássuk tovább. A főbb pontok: noha a Psystar néhány óráig hivatalosan is 'OpenMac'-nek nevezte számítógépeit, ez alatt az idő alatt egyetlen ilyen gépet sem adott el. Felhozta, hogy az Apple egyszer sem szólt a Psystarnak, hogy nem járul hozzá a Mac OS X telepítséhez és eladásához. Tagadja, hogy Leopard-másolatokat árusítana, és hogy módosított Mac OS X-frissítéseket kínálna a vásárlóinak. Sőt, nem is tanácsolt senkinek hasonlót. Azzal, hogy mégis használta az Apple márkajelzéseit, csak a törvényt tartotta be, mindenkinek egyértelművé tette, mit is ad el. Bla-bla-bla.

A lényeg: a Psystar monoplistának nevezte az Apple-t, méghozzá nem máshol, mint a Mac OS X-piacon. A saját fejlesztésű operációs rendszerének piacán az Apple nem hagyja érvényesülni a vetélytársakat: csak a saját hardverében hajlandó futtatni a saját szoftverét. Az irat szerint a végfelhasználói szerződés fogalmát tévesen értelmezi a cupertinói cég. A klóngyártó követelései: a bíróság a javukra döntsön, az Apple fizessen kártérítést a Psystarnak, kényszerítsék az Apple-t egy megfelelőbb magatartásra, és minden olyan piacot vizsgáljanak felül, ahol az Apple üzletpolitikája károkat okozott.

Igazán üde színfolt ez a Psystar-jelenség, a kezdetektől fogva mulatságosnak tartom a hallatlanul pofátlan beszólásaikat az Apple felé. Szerintem ez a jelenlegi indítvány tulajdonképpen arra megy ki, hogy a saját szerződésszegésüket elhomályosítsák a fentiek megszellőztetésével. Nem adják meg magukat. Szívós ellenfélnek ígérkezik a Psystar.