A harmadik negyedéves pénzügyi időszakról szóló jelentés két okból volt érdekes: egyrészt megtudtuk, hogy megint rekordot döntött az Apple, másrészt Steve Jobs elejtett egy félmondatot, amiből kiderült, hogy a vállalat új termékek bemutatására készült.

Persze azonnal megkezdődtek a találgatások. Volt, aki valamilyen az iPhone-hoz hasonló, előzmény nélküli Apple-kütyü bejelentését várta. Találgatásokba kevesen mentek bele, ha tippelnem kéne, én egy kézikonzolt mondanék, mert tét nélkül ugye azt mondok, amit akarok.

Volt, aki új MacBookot vagy új Mac minit képzelt maga elé, bár ezek kevésbé lennének forradalmi termékek. Egy biztos, valamilyen olcsó izét akar piacra dobni az Apple, mert azt várja, hogy a bevétel és a profit aránya romlik valamennyit a következő időszakban, ami semmiképp sem drága, jövedelmező modelleket feltételez. Szóval ugrott a kézikonzol, marad a realitás.

A Piper Jaffray tudni is véli, miről van szó: egy ezer dollárnál olcsóbb laptopról. Az elemzőcég szerint 80 százalék az esély arra, hogy a MacBook ára 1099 dollárról 999 dollárra esik vissza, míg a MacBook Pro ára 1999 dollárról 1799 dollárra zuhan. A Piper szerint a karácsonyi időszakban újratervezett iPodok is várhatók, főleg olcsóbb, érintőképernyős modellekre számít az elemző.

Azért egy dolgot megjegyeznék: mai árfolyamon számolva 999 dollár az 145 ezer forint. Ennyibe kerülne egy MacBook. Ezek után mondja valaki, hogy drága a Mac! Egyébként mostani áron is csak 160 ezerbe kerül az Egyesült Államokban az alapmodell, ami még mindig nem egy brutális ár.