A Needham & Co. egyik elemzője szerint jó évek várnak az Apple-re, jövőre ugyanis akár 30 millió iPhone-t is eladhat a cég. Charles Wolf azzal számol, hogy a cég részvényeinek az árfolyama elérheti a 240 dollárt (mondtam, hogy márciusban részvényt kellett volna venni), és a következő tíz évben az aktív iPhone-ok száma elérheti a 150 milliót. Ez azt jelentené, hogy a teljes mobilpiac öt százalékát szerezné meg az Apple, szóval még mindig kisebb lenne, mint most az LG vagy a Sony Ericsson (8 illetve 7,5 százalék), de már bőven látszódna a térképen.

Az elemző arra számít, hogy 2009-ben az amerikai piac hét százalékát szerzi meg cég 14 millió eladott telefonnal, tehát az AT&T előfizetőinek ötöde használ majd iPhone-t, a világ többi részén meg 15,6 millió mobil értékesítésére számíthat a cég. Úgy legyen, mondhatják az Apple részvényesei, de tényleg nem tűnnek képtelenségnek ezek a jóslatok.

Az már kevésbé hangzik jól, hogy az iPhone várhatóan kannibalizálja majd az iPodok piacát, így a lejátszók éves forgalma harminc százalékkal, 95 milliósra esik vissza (amihez előbb növekednie kéne, mert most évi 50 millió körül tartunk).

Ennél jobb hír a Macek iránt várhatóan megnövő kereslet: Wolf szerint az iPhone sikere magával húzza majd a számítógép-gyártó üzletágat is, így 2017-ben már 44 millió Mac találhat gazdára, szóval kábé négyszer annyi, mint idén, ami azért a jelentősnél is jelentősebb növekedést feltételez, szóval kezeljük némi fenntartással ezeket a jóslatokat.

Az persze nem vitás, hogy az új iPhone megváltoztatta a viszonyokat, nem utolsósorban a tökéletesen felépített bevezetőkampánynak, amiről már írtam. Mert az első iPhone úgy is sikeres lett, hogy kihagytak belőle egy rakás okostelefonba való dolgot. De elvitte a hátán az eladásokat a márka viszonylagos exkluzivitása, a dizájn, a hype, meg a remekül sikerült GUI.

Az igazi áttörés azonban a 3G-s készülékre vár, amibe belekerült minden, ami az első modellből hiányzott, ráadásul látszólag még olcsóbb is lett annál, ha a kétéves előfizetés végére többet is fizetünk érte. Ráadásul rengeteg országban lesz elérhető, szóval akik az első sorozat hiánya miatt kielégületlenek maradtak, azok valószínűleg egyből megveszik a másodikat, amint kapható lesz az országukban.

Eladó Apple-részvényt vennék márciusi árfolyamon.