Mint azt bizonyára észrevettétek, a heti összefoglalók egy ideje elmaradtak, ennek az az oka, hogy ezentúl havonta készítek egy rövid összegzést az elmúlt időszak legfontosabb híreiből. Egy hónap terméséből sokkal kézenfekvőbb válogatni, így több lesz a konkrétum, kevesebb a találgatás.

Konkrétumnak mindjárt itt volt az iTunes Store bekeményítése, nem is igazán az ezer kölcsönözhető filmre gondolok, hanem hogy a filmek a dvd-s megjelenés napján már letölthetőek iTunesról is. Az iTunes Apple TV-s verzióját is sikerült végre használhatóra kalapálni, mostantól a készülék segítségével már vásárolhatunk filmeket is, ezt eddig a számítógépről kellett intézni az Apple TV 2.0 tulajdonosoknak. Az Apple tévés kütyüje konkurenciát is kapott a Netflix Player személyében, az első pillantások után azonban
arra következtettünk, hogy ez inkább a gyengébb minőségű, alacsony árfekvésű termékpalettát bővíti, nulláról egyre.

Hazai vonatkozású hírek is érkeztek, Apple közeli források három itthoni Apple újdonságról beszéltek: magyar iPhone-ról, a később itthon is elérhető iPhoto Book szolgáltatásról, valamint a készülő magyar nyelvű OS X-ről. Ideje lenne, ha a hazai mobilszolgáltatók is megmozdulnának, hiszen lassan mi leszünk az egyetlen ország az EU-ban, ahol a mobil még mindig nem kapható. Angelday szerint a hazai bejelentéssel csak június 9-ét várják, hogy az Apple hivatalosan is meghirdesse a 3G-s iPhone eljövetelét. Reméljük.

Az Apple idei fejlesztői konferenciáját természetesen találgatások sora előzi meg, az Appleblogon is található egy ilyen post az Apple konzolpiac felé kacsingatásáról. Handrás szerint viszont a találgatások értelmetlenek, az új iPhone lesz a konferencia központi témája. Ugyanitt találunk egy listát arról, mi az, amire ne számítsunk. Az iPhone-nal kapcsolatos pletykákról ezúttal egyáltalán nem írok, maradjunk annyiban, hogy volt belőlük bőven, kicsit talán sok is.

Frissült az iMac széria. Elkészültek a Leopard harmadik update-jével, a felhasználó dönthet arról, hogy mekkora méretű frissítést kíván telepíteni, attól függően, hogy valójában mire van szüksége. Részletek itt. Az iPhone SDK elérhetőségét kibővítették, a program tesztelési időszakában egyre többen regisztrálhatják magukat iPhone fejlesztőként. Közben a macek piaci részesedése is bővült az Egyesült Államok területén, az ezer dollár feletti kínálatban az Apple gépei 66 százalékát birtokolják a tortának. Egy hónapja az Apple részvényei 170 dolláron álltak, jelenleg pedig 190 dollárért lehet a papírhoz jutni, és nagyon valószínű, hogy június 9-ig ez még tovább fog emelkedni.