A mac-klónok a nyolcvanas évek közepétől részei a számítógépes piacnak. Eleinte törvényen kívüliek voltak, majd az Apple kiadta a kezéből a kizárólagos jogot a hardver gyártására. Aztán amikor Steve Jobs visszakerült az Apple-höz, egyik első dolga az volt, hogy visszavonta a Macintosh-klónok gyártásának engedélyét. Azóta csend volt. Mostanáig.

A Psystar ugyanis nyilvánosan árulja OpenMac elnevezésű számítógépeit. Bármennyire is gyanús a vállalkozás, annyi mindenesetre biztos, hogy hírnevét két dolognak köszönheti: az egyik, hogy felismerte azt a nyilvánvaló tényt, hogy az inteles mac-ek hardvereit bármelyik számítástechnikai üzletben össze lehet dobálni, a másik, hogy ezt nyíltan kihasználva olyan elnevezéssel és promócióval dobta piacra a saját PC-jét, amiből egyértelműen kiderül, hogy mire megy ki a játék. Később változtattak az elnevezésen, hivatkozva arra, hogy olyan konfiguráció ez, amely mindhárom nagy operációs rendszerrel kompatibilis, de valljuk be: az Ubuntu és a Windows futtatása eddig sem okozott problémát a PC-knek.

Felvetődik a kérdés, mihez kezd az Apple ebben a helyzetben. Hogyan dönt a cég, ha a jelenség szélesebb körben is elterjed, és kedvező fogadtatást kap a vásárlók körében? A végfelhasználói szerződés szerint a Mac OS X-et kizárólag Mac-re szabad telepíteni. De a operációs rendszer kiválasztása és telepítése már a végfelhasználó döntése. Ópiumpipát is lehet kapni bármelyik nagyobb dohányboltban. Jó az bármire.

Egyesek szerint az Apple-nek ismét el kellene adni a jogot a klónok gyártására, akinek meg almás gép kell, az ezután is hozzájuthat. Így legalább az Apple is profitálna az utánzatokból. Mások szerint - és szerintem is - ez a lépés elképzelhetetlen lenne a cupertinói vállalat részéről. Azt, hogy az Microsofthoz képest apró Apple a redmondi cég profitjának harmadát-negyedét hozza, nagyrészt a macintoshoknak köszönheti. Hiába jó operációs rendszer a Mac OS X, hiába adnak el tízmillió iPodot negyedévente, vagy zsebelik be az előállítási költség többszörösét minden egyes eladott iPhone-nal, a Macintosh soha nem válhat az Apple másodlagos termékévé, legalábbis amíg Steve Jobs vezeti a vállalatot. "I was still in love" - mesélt a Macintoshról Steve Jobs a stanfordi beszédében, és ahogy legutóbb a nyilvánosság előtt felmutatta a MacBook Airt, az érzés az arcára volt írva.

Valóban hozhatnának olyan döntést, hogy olcsó utánzatokat is árusítanak, ebben az esetben az operációs rendszer piaci részesedése szinte azonnal megingathatná a Windows egyeduralmát. A másik lehetőség, hogy folytatják az eddigi stratégiát, ügyet sem vetve a klónok támadására, és valljuk be, mindenképpen az utóbbi tűnik valószínűbbnek. De ki tudja, mit hoz a jövő. Talán Steve Jobs utódja másképp gondolja majd.