Úgy látszik, nem véletlen, hogy ezen a kontinensen kezdték el akciózni az első generációs iPhone-okat, és most tekintsünk el attól, hogy Németországban például csak horror havidíjak mellett lehet olcsón hozzájutni a mobilhoz. Miközben ugyanis az Egyesült Államokban még normál áron is nagy az érdeklődés a mobilra, ezen a kontinensen a kereslet messze a kínálat alatt maradt, köszönhetően a 3G hiányának.

A 9to5Mac információi szerint decemberig 330 ezer mobilt értékesítettek Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban, miközben Kaliforniában legalább félmilliós, de inkább 600 ezres darabszámmal számoltak. Nem kicsi bukta, a végeredmény közel 300 ezer mobil mínusz. A lap úgy tudja, hogy óriási készletek halmozódtak fel az európai szolgáltatóknál, ezért próbálnak most megszabadulni a telefonoktól, de már így is csekély az esély arra, hogy ne veszteséggel szálljanak ki az első generációs iPhone-bizniszből.

Emlékszem, amikor tavaly bemutatták a mobilt, mindenki azt mondta, még a szakértők is, hogy év vége előtt elkészül a 3G-s modell, mert
  1. Legkésőbb novemberben Európában is piacra kell dobni az iPhone-t
  2. A kontinensen nem lehet sikeres a készülék, ha nem ismeri a 3G-t
Az a vicc, hogy bár mindkét állítás helyes volt, a következtetés mégis tévesnek bizonyult, mert a figyelmeztetések ellenére is az eredeti verziót hozta Európába tavaly év végén az Apple. Őszintén szólva furcsa, hogy a céget meglepte az eredmény, amikor mindenki arról beszélt, hogy a mobil-szélessávval át meg keresztülszelt kontinens nem lesz elragadtatva a csak edge-kompatibilis modelltől. Pár hónapon belül kiderül, mennyire izgatja fel Párizst, Berlint, Londont, (Budapestet?) a második generáció.