Amikor Nike + iPod Sport Kit megjelent, egyből lecsaptam rá: viszonylag csekély árat kellett fizetni érte ahhoz képest, hogy tényleg dinamizált. Sose szerettem futni, a kiegészítő viszont elviselhetőbbé tette az élményt. Elég volt folyamatosan tudnom, hogy mennyi van még hátra a kilométerekből, szembesülni azzal, hogy mekkora haszna volt a megtett távnak, és máris nagyobb kedvvel húzzam fel a futócipőmet. A Sport Kit esetében az iPod coolságát hasznos célokra fordították a mérnökök, ami nekem rohadtul tetszett.



Ugyanez a helyzet a Nintendo Wii-vel is, ez az elektrofitnessz nekem valamiért nagyon bejön. Ott a kütyü a kezedben, amit használhatnál normális dolgokra is, például fölé görnyedhetnél, babrálhatnád, forrasztópákával közelíthetnél feléje, de valakinek valahol eszébe jutott, hogy inkább megizzaszt, megdögleszt, mindezt úgy, hogy a (néha szükségszerűen) magányos sport annyi örömet okozzon, mint valami társas elfoglaltság.

A jelek szerint az Apple még tovább megy, legalábbis erre a következtetésre jutunk, ha a cég legújabb szabadalmát nézzük. A rendszer a Sport Kit továbbgondolása, de látszik, hogy nem tétlenkedtek kaliforniában.

A fitnessztréner a leírás szerint az iPhone-ban vagy az iPod touchban lakna, és abban segítene, hogy egészségesebben éljük az életünket. A rakás szabadalommal védett rendszer része lenne egy iTunes-szerű szoftver, egy szívverést, meg mindenféle életjelet vizsgáló hardver, és egy rakás sportprogram.

Az Appleinsideren megjelent leírás szerint az edzés egy kérdőív kitöltésével kezdődne. Válaszolnunk kell egy csomó kérdésre, például, hogy milyen céljaink vannak a sporttal, mit és hogyan akarunk elérni, majd jöhet a személyes adatok megadása.

Be kell pötyögnünk a súlyunkat, magasságunkat, mindenféle fizikai tünetet, majd a korelőzményünket, hogy milyen nyavalyáktól, allergiáktól, fájdalmaktól szenvedtünk. De válaszolhatunk a fizikummal nem feltétlenül összefüggő kérdésekre is, például vallhatunk a vallásunkról, kapcsolatainkról, hasonlókról.



Amikor már az összes mocskos kis titkunkat rábíztuk az Apple-re, a rendszer meghatározza a számunkra tökéletes edzéstervet, majd végrehajtatja azt velünk. Az érzékelőknek hála az iPhone vagy a touch tudni fogja, hogy mit fejeztünk be lelkiismeretesen, és hogy mit linkeskedtünk el (ahogy a szemétláda Sport Kit is méterre pontosan tudja, ha elcsaltuk a hét kilométeres táv egy részét), és ha elégedetlen, kiveri a balhét.

Akinek ez a leírás kevés, olvasgassa az Appleinsidert, végeérhetetlen információmennyiség van az oldalon.