1996 elején Steve Jobs nem volt az Apple munkatársa. Már több, mint tíz év telt el azóta, hogy kirúgták a vállalattól, és még hónapokkal azelőtt járunk, hogy visszavették volna. Akkoriban készített a Fortune magazin egy interjút Jobs-szal, amiben arról faggatták a vezért, mihez kezdene, ha újra az Apple élére kerülne. Jobs elmondta, ha ő vezetné az Apple-t, megszabadulna a Macintoshtól, és inkább a következő nagy dobáson dolgozna. Elég egyértelműen fogalmazott:
A számítógépek háborújának vége. A Microsoft már rég győzött.
Tizenkét éves távlatból visszanézve biztos örül, hogy visszatérése után végül mégis megkegyelmezett a számítástechnikai részlegnek, hiába jött be a következő nagy dobás, az iPod is. És most nemcsak arra gondolok, hogy a legutóbbi három hónapban a Macintoshok adták az amerikai számítógép-forgalom hetedét, dollárban számolva meg a negyedét, hanem arra is, hogy a ChangeWave Research legújabb felmérése szerint az amerikai vásárlók harmada tervezi, hogy Macintosh-laptopot vesz. De az asztali gépek után kutatók 28 százaléka is elképzelhetőnek tartja, hogy alma logós konfigurációt visz haza. Ha csak minden második ember tart ki elhatározása mellett, akkor is meghatározó vállalat marad az Apple, viszont az elmúlt évek erősödését nézve már az sem elképzelhetetlen, hogy jövő ilyenkorra minden negyedik eladott gép Mac lesz az Egyesült Államokban.

Főleg, hogy a vásárlók elégedettek az operációs rendszerrel. Mondjuk szerintem a Leopard első verziói korántsem voltak stabilok, de mára a vásárlók 53 százaléka elégedett a Mac OS X legújabb reinkarnációjával, míg a második legkedveltebb operációs rendszer, a Linux csak 44 százalékot kapott. A Vista Business alaposan lemaradva csak nyolc százalékos eredményt tudott felmutatni, úgyhogy érthető, miért ragaszkodnak egyre kevesebben a Windowshoz.