Kezdjük a számbavételt az újdonságokkal: beharangozták az Intel 3 gigaherzes Penryn processzorát, elkezdték gyártani a SATA II-es SSD-ket, nyilvánosságra került a MacBook Air új trackpadjának a majdani folytatása (vagyis annak terve), advanced multitouch irányítással, és talán ezek közül az új MacBook Próba is belekerül egy-két cucc.

A héten jártunk az Amerikai Szabadalmi Hivatal honlapján is, és érdekes oldalakat találtunk az Apple által benyújtott és levédett dokumentumok között. Először egy olyan összetett mozgásokat felismerő trackpadról olvastunk, ami meg tudja különböztetni mind az öt ujjunkat, és azok összetett mozdulataiból parancsokat értelmez. Két nappal később új dokumentum bukkant fel ugyanott. Bár nem volt teljesen egyértelmű, miről szól pontosan a nyolcvan oldalas felterjesztés, de valószínű, hogy egy forradalmian új beviteli eszközről van szó, ami után eldobhatjuk majd billentyűzetünket és egerünket, és tíz év múlva ciki lesz emlegetni, hogy valaha ismertünk olyat, hogy ’kontrollcé-kontrollvé’ (elnézést, ’almacé-almavé’).

Tovább esett az Apple-részvény, a január óta tartó szabadesése után a papír értéke elérte a tavaly júniusi szintet, közben az amerikai vásárlóerő gyengül, ami szakértők szerint az ingatlanpiac válság hatása. A kaliforniai vállalatnál is meghúzzák a nadrágszíjat, az iPod és a MacBook rendeléseinek csökkenése után a NAND flash memóriacsipek előirányzott rendelési volumenjei is a várt érték alá csúsznak – bár Philip Elmer-DeWitt szerint (CNN Money) az eltérés csekély, a kereslet még így is tovább nő, és mindenki nyugodjon meg. Mindenesetre nem szeretnék manapság amerikai cég lenni.

Koncerteket szervezett az Apple a new yorki SoHo üzletében, szerdán a Linkin Park dübörgött hat számmal, ma estére a Maroon 5-ot várják a helyszínre. Vártuk, hogy az esemény mellett valamilyen bejelentést is tesznek, de ez a Linkin Park esetében elmaradt. Csak kedvük volt zenét hallgatni, nem baj az.

Komoly szociológiai tanulmányba kezdtünk, hogy megállapítsuk, ki a legsznobabb macjúzer, és a verseny során komoly erőkkel képviselte magát a PC-sek tábora is. Eredményt nem hirdetünk, mert az egyik tábor még megsértődik, ezért salamoni döntést hozok: kicsit mindenki sznob, aki meg nem, semmi baj, az is lehet még az.

Ezentúl megszólalhatnak az iTunesról letöltött számok bármilyen média-adathordozón, mostantól zongoraként is használhatjuk az iPhone-t, és megszívattak minket a Tiny Code-os programozók az új iPhone firmware-ről szóló álhírükkel. Megjelent az XSan, az Apple SAN (Storage Area Network) fájlrendszerének update-je, és olcsóbb lett az iPod Shuffle. Ja, és valódi iRetyó készült, aminek a dizájnja valószínűleg messze megelőzi a hasznosságát, bár még nem sikerült letesztelni.