Nyilvánosságra hozta desktop freeware-jének bétáját a DoubleTwist Ventures. A fejlesztés hátterében 'DVD John', a hírhedt hacker áll, aki tizenhat éves kora óta a másolásvédelem ellen harcol, többek között az iTunes-ról származó zenék védelmének feltörésén ügyeskedett crack-jeivel. Véleményét a szabad adatáramlásról a bíróságon is nemegyszer kénytelen volt hangoztatni.



A doubleTwist tulajdonképpen egy megosztóprogram, ami képeket, videókat, zenéket oszt meg különféle eszközök (számos hordozható medialejátszó formátum) és felhasználók között egyszerű 'drag and drop' technikával. Az alkalmazás kompatibilis a Facebook-kal, tehát a megosztás a közösségi oldalon keresztül is történhet.

Ami az új, és egyébként legális szoftverben külön érdekes, hogy automatikusan felismeri és importálja az iTunes-ból letöltött zenéket, és a háttérben megszünteti a fájlok másolásvédelmét, így ezeket is megoszthatja a júzer. A módszer egyszerű, hasonló a rippeléshez, a zenéket lejátszva a program újrakódolja azokat bizonyos (nagyjából 5 százalékos) minőségromlásért cserébe.



Monique Farantzos alapító, és a doubleTwist ügyvezetője úgy fogalmaz, hogy a vállalat a digitális média Svájca, mivel a két óriástól (Windows Media és Apple iTunes) függetlenül működhetnek, kihasználva azok előnyeit.

Az alkalmazást jelenleg még fejlesztik Mac OS X alá, ígéretük szerint kiegészítik majd egy külön iPhone felülettel is.