almalé és kungfu Rólunk

A jelek szerint idén számíthatunk egy OLED kijelzős iPad Pro-ra is

OLED kijelzős iPad Pro-ra utaló jelekre bukkantak az iOS 17.5-ös béta kiadásában. Egész pontosan 4 új iPad-azonosítót fedeztek fel a firmware-ben, ezek pedig az iPad16,3, az iPad16,4, az iPad16,5 és az iPad16,6 -, amelyek várhatóan az iPad Pro két méretének és két modelljének - Wi-Fi és Cellular - felelnek meg.

A jelentés szerint a firmware alapján a méretek 11 és 12,9 colosak, a kijelzőtechnológia pedig OLED.

Úgy tűnik, az Apple a 12,9 hüvelykes OLED gyártását kizárólag az LG-től, míg a 11 hüvelykesét pedig az LG-től és a Samsungtól rendelte meg. A panelek gyártása a hírek szerint jóval későbbre tolta az új iPad Pro megjelenését, mint ahogy azt az Apple eredetileg tervezte - az utolsó Pro megjelenése óta már 18 hónap telt el.

Az új iPad modellekkel együtt az iPadOS 17.5 az új Apple Pencilről szóló híreket is elárul. A firmware egy Apple Pencilre hivatkozik, amelynek nyomómozdulatai tovább bomlanak "LongSqueeze" és "DoubleSqueeze" gesztusokra, és az új Pencil Find My támogatást is kaphat. 

A Bloomberg Power On hírlevele szerint az Apple május második hetében fogja bejelenteni az új iPad Prókat, az újratervezett Magic Keyboardot, egy új iPad Airt (valószínűleg két méretben) és az Apple Pencil 3-at.Remarkable 2: jegyzeteljünk okosan

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nagyon sokat jegyzetelek, főleg a munkám miatt. Fejlesztőként dolgozom, és mindig van valami, amit hirtelen le kellene skiccelni, vázlatolni úgy, hogy azt lehetőleg másnap is megtaláljam.

Erre a célra sokáig sima (üres, nem “kockás”, nem vonalas) füzeteket használtam, aztán amikor az egyik megtelt, elraktam a fiókba, és vettem elő a következőt. Jól is ment, a probléma ott kezdődött, hogy már 5-6 ilyen füzetem volt televázlatolva, az ezekben felírt infókat pedig egyre nehezebben tudtam kezelni, visszakeresni, találnom kellett valamilyen megoldást.

Első körben azt gondoltam, hogy veszek egy normális érintőceruzát, ami lehetőleg iPad-el és Androidos eszközökkkel is kompatibilis, és akkor vázlatolok tableten. Már itt problémába ütköztem, ugyanis a megfizethető áru ceruzák jó része vagy nem támogatja a tenyérelutasítást, vagy támogatja, de nincs  döntés érzékelés, és így tovább. Végül a választásom az ESR Digital Pencil-re esett: hasonlít az Apple Pencilre, de töredékárért, van tenyérelutasítás, döntés érzékelés, USB-C-vel tölthető, és még jó is fogni.

Remek! Akkor jegyzeteljünk.

És itt jött a következő probléma: milyen appot használjak? Jegyzetelésre alapvetően most már második éve a Craft app-ot használom: egyszerű, letisztult a felülete, van szinkronizáció, iOS-re és macOS-re is elérhető, és van webes verzió is belőle, azonban tapasztalataim alapján nem támogatja a kézi írást / rajzolást, nálam legalábbis nem működött.

A következő próbát a Google Keepel tettem, ez meg egyszerűen túlságosan fapad, nem tetszett, nem is erőltettem.

Ott voltam tehát, hogy nem akarok füzetbe jegyzetelni, van egy jó tollam, de nincs egy olyan app, ami minden igényemet kielégíti.

Tovább kerestem hát, és ez idő alatt egyre többet jött velem szembe a Remarkable 2, ami a jegyzetelés forradalmasítását ígérte, de hogy mit is pontosan? E-ink alapú, papírhatású kijelzőt egy elegáns tabletbe ágyazva, egyedi szoftverrel, felhős szinkronizációval, igény esetén egy kiegészítő billentyűzettel, és egy passzív ceruzával: ah, ez kell nekem!

Azonban ez nem éppen egy olcsó mulatság arra, hogy vázlatoljak, jegyzeteljek. A Remarkable 2 a cikk írásakor 350 euró, erre jön még rá a ceruza, ami a modelltől függően 80-130 euró, és bár nem kötelező, hasznos kiegészítő a billentyűzet, ami további 200 euró. Ez így mindennel együtt tehát nem kevesebb, 680 euró, ami átszámítva 265 ezer forint. Ebből aztán életem végéig vehetném a füzeteket, gondoltam, de mindenképpen akartam egy ilyen eszközt, így fogtam magam és írtam a marketinges csapatnak, hogy szívesen tesztelném az eszközt, ha van rá lehetőség. 1-2 napon belül jött is a válasz, hogy persze, küldik szívesen, 2 hét múlva pedig meg is érkezett.

img_4296-scaled_jpg.jpg

Ez a kütyü egyszerűen mindent megváltoztat. Annyira igényes, hogy ilyen eszközt ritkán fog a kezében az ember: maga a tablet fémházas, csiszolt hatású, nagyon könnyű. Az E-ink kijelző matt, és szerencsére ennek köszönhetően semmilyen pacát, ujjlenyomatot nem gyűjt, talán egyetlen nagyobb hátránya, hogy a kijelző nem világít, így este / sötétben csak lámpa mellett lehet vele dolgozni. A mellékelt tollal tényleg olyan rajta írni, mintha papíron írna az ember, zseniális.

img_4297-scaled_jpg.jpg

Szoftveres oldalról is minden meg van, ami nekem kellett: létre lehet hozni mappákat, ezeket lehet rendezni, vannak gyors jegyzetek, illetve jegyzetfüzeteket is csinálhatunk, amibe további oldalak kerülhetnek. Minden jegyzet automatikusan szinkronizálódik a Remarkable felhővel, amiket pedig elérhetünk a dedikált alkalmazásban is, így bárhol és bármikor hozzáférhetünk azokhoz, akkor is, ha a tablet nincs velünk. A jegyzeteket egyébként pdf-be is exportálhatjuk, illetve bárkinek elküldhetjük emailben is. További plusz pont, hogy Google Drive, Dropbox fileokat is leszinkronizálhatunk, és ezekre is minden további nélkül tovább jegyzetelhetünk, akár össze is firkálhatjuk azokat.

img_20240409_133428.jpg

A TypeFolio-nak nevezett bőrtokba rejtett billentyűzet leginkább a Macbook billentyűzetére emlékeztett, kényelmes rajta gépelni, a szoftver nem laggol gépeléskor, bár ez az, amit eddig kevesebbszer használtam, ennek hasznát akkor látnám, ha pl. egy meetingen kellene gyorsan, a lehető legtöbb információt rögzíteni.

img_4299-scaled_jpg.jpg

Ha már szoftver: a tablet ügyesen gazdálkodik az energiával, egy töltéssel 5-7 napot bír ki használattól függően, a szinkronizáció remek, egy-egy megakadást azonban néha tapasztaltam: ha túl hamar akartam visszatörölni (radírozni valamit), akkor az egész rendszer mintha lefagyott volna, de ilyenkor is pár másodperc múlva magára talált.

img_20240409_133536.jpg

Kinek ajánlom? Annak aki tényleg sokat jegyzetel, szüksége van egy olyan eszközre, amit könnyen magával vihet, aminek az adatait bárhol és bármikor gyorsan eléri, és aki nem sajnál kiadni ennyi pénzt egy ilyen kütyüért, bár kétségtelen, hogy megéri az árát.

Ti szoktatok jegyzetelni, rajzolni tableten? Ha igen, milyen megoldást használtok? Írjátok meg kommentben!

A lehetőséget ezúttal is köszönöm a Remarkable csapatának!

 AI eszközt tervezne Jony Ive

Az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman és az Apple korábbi dizájnfőnöke, Jony Ive hivatalosan is összefogott egy mesterséges intelligenciával működő személyi eszköz tervezésére, és finanszírozást keresnek - írja a The Information.

Az AI készülékről egyelőre keveset tudni, de az biztos, hogy nem úgy fog kinézni, mint egy okostelefon. Altman a Humane AI pin egyik fő befektetője, amely egy olyan viselhető AI-eszköz, ami nem rendelkezik képernyővel, így lehetséges, hogy Ive-val együtt készít majd egy ehhez hasonló terméket.

Az Ive és Altman lehetséges partnerségéről szóló hírek először tavaly ősszel jelentek meg, de a tárgyalások még a korai szakaszban voltak, és akkor még semmi sem volt hivatalos. Ive és Altman meg nem nevezett startupja most nagy kockázati tőkebefektetőknél keresi a forrásokat, Ive célja, hogy akár 1 milliárd dolláros finanszírozást is felvegyen.

A potenciális befektetők között szerepel a Thrive Capital, az OpenAI befektetője, valamint az Emerson Collective, a Laurene Powell Jobs által alapított kockázati tőkebefektető cég és filantróp szervezet, de a duó a SoftBank vezérigazgatójával, Masayoshi Son-nal is tárgyalt. 

Ive 2019-ben távozott az Apple dizájnfőnöki posztjáról, és bár utána még néhány évig tanácsadóként dolgozott a cupertinói céggel a LoveFrom nevű cégén keresztül, Ive és az Apple 2022-ben teljesen felhagyott a közös munkával.Robotizált okosotthon eszközökön dolgozhat az Apple

Az Apple állítólag olyan jövőbeli termékeken gondolkodik, amelyek megkönnyítik a többi okosotthon-eszközből származó információk összevonását, valamint egy olyan szobaasszisztenst, amely gyakorlatilag egy olyan kijelző lenne, amelyet folyamatosan láthatnánk, amikor a térben mozgunk. Ez így kísérletiesen  hasonlít a Vision Pro-ra, amelyet amúgy már Csaba is tesztelt:

Az Apple-nek továbbra is nagyszabású ambíciói vannak az okosotthon-kategória további termékeivel kapcsolatban - számol be a Bloombergtől Mark Gurman. Az egyik meglehetősen kézenfekvő jövőbeli ötlet egy megújult Apple TV set-top box lenne, beépített kamerával, amit videokonferencia hívásokhoz használhatnának a felhasználók.

Egy másik eszköz állítólag egy könnyű "okos kijelző" lehet, amely összegyűjtené az otthoni eszközök adatait, és amelyet a felhasználók könnyebben magukkal vihetnének, illetve töltő hubokkal dokkolhatnának a ház körül. Az eszköz állítólag egy alsó kategóriás iPadhez hasonlítana. Az Apple állítólag már el is kezdte a projekt kisléptékű tesztelését. 

apple-robot_jpg.webp

Egy másik, a vasárnapi jelentésben felvetetthez hasonló, pletykákban már egy ideje felröppent ötlet egy csatlakoztatott képernyővel ellátott HomePod. Ming-Chi Kuo elemző az ötlet szószólója volt, de nemrég visszavonta azokat a jóslatokat, amelyek szerint egy ilyen készülék még idén megjelenik.

A vállalat valószínűleg a félbehagyott Apple Car projektből újrahasznosított technológiából is új termékötleteket akar meríteni. A CarPlay 2 például integrálható a jármű vezérlésével, ami az iPhone-on és az iPaden keresztül átvihető lehet a fokozott okosotthon-irányításba, az autóhoz kifejlesztett mesterséges intelligencia és gépi tanulás pedig könnyen átvihető a mobil robotokra.

A legújabb pletykák szerint az Apple a robotikába való belépést is fontolgatja. A jelentés egy asztali terméket említ, amely egy robotkar segítségével mozgatná a kijelzőt, hogy kövesse a felhasználót, talán az iMac G4 karjához hasonlóan - csak éppen automatizáltan. Ez nagyobb mozgási szabadságot biztosíthatna azon túl, amit a Center Stage kamerafunkció jelenleg lehetővé tesz.

A kart és a kijelzőt az Apple Vision Pro felhasználók személyiségéhez hasonlóan lehetne használni, és maga a kijelző is mozoghatna, hogy szimulálja a bólogatást vagy a fejrázást. Mindkét termékről azt mondják, hogy megfontolás és korai megvalósíthatósági tesztelés alatt áll, de végleges döntés még nem született egyikről sem.

Ti mit gondoltok ezekről, milyen okosotthon termékeket látnátok szívesen az Apple-től? Illetve mit szólnátok, ha az Apple akár egy teljesen humanoid robottal rukkolna elő, hasonlóan a Xiaomihoz?

 Az EU még nagyobb nyomást gyakorol az Apple-re, és ez lehet, hogy baj

Az EU digitális piaci törvénye rémálomnak bizonyul az Apple számára. A harmadik féltől származó alkalmazás boltok engedélyezése mellett az Apple-nek egy böngészőválasztó képernyőt is be kellett építenie az iOS-be, hasonlóan ahhoz, amit a Microsoftnak kellett tennie a Windows esetében egy évtizeddel ezelőtt. De úgy tűnik, hogy ezzel még nincs vége a változtatásoknak.

gsmarena_001-2.jpg

John Gruber, a Daring Fireball munkatársa felfigyelt Margrethe Vestager megjegyzéseire, aki az Európai Bizottság "Európa a digitális korban" kezdeményezését vezeti. Ezek szerint az Apple-nek nem csak azt kell megadnia, hogy mely alkalmazásokat telepíthetjük és használhatjuk - hanem azt is, hogy mely alkalmazásokat távolíthatjuk el.

Vestager különösen a Fotók alkalmazást emelte ki, de számos ilyen alkalmazás van, amelyek jelenleg mélyen beépültek az iOS-be. Talán túlságosan is mélyen.

Mint az mindenkinek nyilvánvaló, az iOS lehetővé teszi, hogy akár a teljes galériádat, akár csak egyes fotókat és videókat ossz meg egy másik alkalmazással (ez magában foglalja a helyben tárolt és az iCloudba feltöltött fájlokat is). Ezt kivenni az iOS-ből, és hagyni, hogy harmadik féltől származó alkalmazások helyettesítsék a funkciót, elég nagy kihívás lehet.

Másrészt a DMA azt is megköveteli, hogy az Apple adjon teljes hozzáférést az iOS API-jaihoz és funkcióihoz - beleértve a mobilfizetést, az alkalmazások telepítését és (úgy tűnik) mindent, amihez a Fotók hozzáfér.

Ez nagyjából ugyanaz a helyzet, mint amiben a Microsoft a 2000-es évek elején találta magát. Az Internet Explorer a Windows alapvető összetevője volt, így a felhasználók nem tudták eltávolítani. Az Igazságügyi Minisztérium ezt sérelmezte, és pert indított a vállalat ellen. A Microsoft megegyezett, és nyitottabbá tette a Windowst a harmadik féltől származó szoftverek számára. 

Vestager a következőket mondta:

Ez a döntés a DMA azon célkitűzésével kapcsolatos, hogy a zárt ökoszisztémákat megnyissa, hogy minden szinten lehetővé tegye a versenyt. A DMA 6. cikkének (3) bekezdése értelmében a kapuőrök kötelesek lehetővé tenni az alkalmazások egyszerű eltávolítását és az alapértelmezett beállítások egyszerű módosítását. Emellett választási képernyőt is meg kell jeleníteniük. Úgy tűnik, hogy az Apple megfelelési modellje nem felel meg e kötelezettség célkitűzéseinek. Különösen aggasztónak tartjuk, hogy a webböngésző választási képernyőjének jelenlegi kialakítása megfosztja a végfelhasználókat attól a lehetőségtől, hogy teljes körűen tájékozott döntést hozzanak. Példa: nem fokozzák a felhasználók elkötelezettségét az összes rendelkezésre álló lehetőséggel kapcsolatban. Az Apple emellett elmulasztotta több alkalmazás törlésének lehetőségét biztosítani (ezek egyike lenne a Fotók), és megakadályozza, hogy a végfelhasználók megváltoztathassák az alapértelmezett státuszukat (például felhős szinkronizáció), ahogyan azt a DMA előírja.

Bármennyire is óvatos az Apple, ezekkel a lépésekkel egyre inkább ingatag és sebezhetőbb lesz az iOS, és elég érthetetlen, hogy mi a végső célja az EU-nak. Aki ennyire a nyitottságra vágyik, az eddig is nagy valószínűséggel az Androidot választotta. Nektek mi a véleményetek az EU lépéseiről, milyen irányba fogja ez vinni az iOS fejlesztését az EU-s felhasználók számára? Örültök, hogy megnyílt a lehetőség más alkalmazásboltokból is appokat telepíteni, vagy kockázatosnak látjátok? 
süti beállítások módosítása