Az Apple tegnapi eseményét az órákkal kezdte – egy szinte teljesen újratervezett Series 10-zel és az Ultra 2 új megjelenésével. Kezdjük az új modellel.

Apple Watch Series 10

Ez az új generáció az eddigi legnagyobb kijelzővel rendelkezik bármely Apple Watch közül – igen, még az Apple Watch Ultra 2-t is beleértve – és ez a legvékonyabb óra is a vállalattól. Emellett a töltési sebesség is jelentősen felgyorsult. Röviden: ez olyan, mint egy karcsúbb Ultra, és még egy új titán változattal is rendelkezik.

Kezdjük a kijelzővel, mivel ez egy jelentős frissítés. Kicsit nagyobb, mint az Ultra (mindkét generáció esetében 1,92”), a nem Ultra generációkhoz képest pedig akár 30%-kal nagyobb kijelzőt kapott.

Az Apple-nek sikerült növelnie a frissítési sebességet percenkéntiről másodpercenkéntire. Ez azt jelenti, hogy az Always On Display most már mutathat egy másodpercmutatót (és vannak új óralapok, amelyek ezt a funkciót kihangsúlyozzák). Az AOD-felhasználók számára az új kijelző akár 40%-kal fényesebb lehet szögből nézve, így könnyebb csak rápillantani az információkra. Természetesen a nagyobb kijelző lehetővé teszi, hogy az alkalmazások több szöveget jelenítsenek meg, és könnyebbé teszi a gépelést az órán. Az Apple Watch Series 10 vékonyabb, mint valaha, most 9,7 mm-es (1 mm-rel kevesebb, mint a Series 9). Az alumínium változat körülbelül 10%-kal könnyebb is, mint a korábbi verziók.

Mindezek mellett az Apple megőrizte az akkumulátor élettartamát – egy töltéssel 18 órára számíthatunk. Igen, tehát továbbra is napi töltés szükséges. A jó hír az, hogy az Apple gyorsabbá tette a töltést – 30 perc alatt 80%-ra töltődik (korábban 45 perc volt). Az óra támogatja a MagSafe és a Qi 2 töltést.

Az alumínium változat rózsaarany és ezüst színekben, valamint egy új opcióban – Jet Black – érhető el. Ez az első polírozott alumínium kivitel egy Apple Watch-nál. De létezik egy még prémiumabb változat, amely még könnyebb.

Az Apple elhagyja a rozsdamentes acélt, mint anyagot az Apple Watch esetében, és helyette titánt használ. Ez 20%-kal könnyebb, mintha még mindig acélt használnának. Ez a verzió három színben lesz elérhető: természetes, arany és pala szürke. Az Apple frissítette a milánói szíjat és a link karkötőt, hogy illeszkedjen az új anyaghoz. A kijelzőt zafír védi. A Series 10 több szempontból is hasonlít az Ultrára, nem csak a fémválasztásban. A vízállóságot is fejlesztették, és van egy új mélységmérő, amely automatikusan bekapcsol, amint merülsz, és 6 m/20 láb mélységig képes követni, időzítővel a merüléshez és a maximális mélység jelzésével. Víz hőmérséklet érzékelő is van. A Series 10 tökéletes snorkelinghez, és még az Oceanic+ alkalmazást is megkapja. Emellett a karóra társad lehet horgászaton vagy kajakozás közben. Van egy új alkalmazás, amely mutatja az árapály-információkat, míg a Paddle Logger alkalmazás partvonal-információkat tartalmaz, és lehetővé teszi egy úszóterv létrehozását.

Az Apple kiterjeszti az óra egészségkövető funkcióit

Tudtad, hogy az alvási apnoéban szenvedők 80%-át nem diagnosztizálták? Nos, a Watch Series 10 rendelkezik alvási apnoé felismeréssel, amely reggeli jelentéseket készít az alvás közbeni légzési zavarokról. Minden 30 napos időszakban az óra elemzi az összegyűjtött adatokat, és figyelmeztet, ha alvási apnoé kockázata fenyeget. Az Apple várhatóan ebben a hónapban megkapja az FDA és más ügynökségek jóváhagyását a világ több mint 150 országában. Az Apple Watch Series 9 és az Watch Ultra 2 is hamarosan megkapja az apnoé felismerést egy frissítés formájában.

Az Apple-nek teljesen újra kellett terveznie az óra hangszóróját. Az új modul 30%-kal kisebb, és most már használható hangszóróként is – ez azt jelenti, hogy zenét vagy podcastokat hallgathatsz közvetlenül az órádról, nincs szükség fülhallgatóra. Természetesen hanghívásokhoz is használhatod. Itt az új, erőteljes chipset AI intelligenciát használ a zajcsökkentéshez, hogy javítsa a hívásokat.

Az Apple S10 egy 4-magos neurális motorral rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos feladatokat a készüléken végezzen el. Az AI funkciók közé tartozik az is, hogy mindig tudja, melyik widgetet mutassa meg, és kiválasztja a legjobb fotót háttérként. Az Apple Watch Series 10 előrendelhető mától, és két hét múlva, szeptember 20-án lesz elérhető. A GPS modell ára 400 dollártól indul, a GPS+Cellular változat pedig 100 dollárral drágább.

Apple Watch Ultra 2

Az Apple Watch Ultra 2 gyakorlatilag egy új színt, a  Satin Blacket jelenti. Ez egy matt kivitel, amelyet egy egyedi eljárás révén értek el, ami karcállóbbá teszi a külsőt. Az óra továbbra is titánból készült, pontosabban 95%-ban újrahasznosított 5-ös fokozatú titánból (a titán Series 10 is újrahasznosított anyagot használ). A hátlap kemény cirkóniából készült. Az új megjelenéshez az Apple új Titanium Milanese Loopot is tervezett. Ezt búvárok inspirálták, és búvároknak tervezték.

A hosszú távú partner Hermès is tervezett egy új csuklópántot, amely ezúttal a vitorlázás ihlette. Van egy hozzá illő óralap is – ha használod, az Action gomb egy tengerészeti témájú visszaszámláló időzítőre lesz beállítva.

Az Apple Watch Ultra 2 Satin Black változata mától előrendelhető, és szeptember 20-án lesz elérhető. Az ára változatlan, 800 dollár (minden Ultra óra GPS+Cellular).