Ahogy tegnap láthattuk, a mesterséges intelligencia nagy szerepet kapott az Apple eseményen – az új iPhone 16 sorozat Apple Intelligence (így nevezi a cupertinói cég az MI-jét) számítási igényeire lettek tervezve egy új, 3 nm-es chippel. Az Action és a Camera Control funkciók is megváltoztatják majd, hogyan lépsz interakcióba az iPhone-oddal, ezek a dizájnelemek a Pro modelleknél is megjelennek.

iPhone 16 és 16 Plus

Kezdjük a kijelzővel. A panelek mérete változatlan: az iPhone 16 kijelzője 6,1 hüvelykes, az iPhone 16 Plus kijelzője pedig 6,7 hüvelykes, ami 0,2 hüvelykkel kisebb, mint a 16 Pro és a 16 Pro Max esetében. A frissítési gyakoriság továbbra is 60 Hz (nincs ProMotion), és a fényerő napfényben elérheti a 2000 nitet, míg sötétben akár 1 nitre is csökkenhet (ez a rész sem változott). A legújabb Ceramic Shield védelem 50%-kal erősebb, mint az eredeti változat, és (az Apple szerint) kétszer olyan erős, mint a más telefonoknál használt megerősített üveg.

 

Az idei nagy frissítés az Apple A18 chipset, amely két generációval előzi meg azt, amit az iPhone 15 és 15 Plus használt (azaz az A16-ot). Ez egy második generációs 3 nm-es chip, amely egyszerre erősebb és hatékonyabb.

Röviden összefoglalva: az A18 CPU 30%-kal gyorsabb, mint az iPhone 15 CPU-ja, és 60%-kal gyorsabb, mint az iPhone 12 CPU-ja. A GPU 40%-kal gyorsabb, mint az iPhone 15-é, és kétszer olyan gyors, mint az iPhone 12-é. Ha csak az iPhone 16-ot és a 15-öt hasonlítjuk össze, a 2024-es telefon ugyanazt a CPU teljesítményt nyújtja 30%-kal kevesebb energiafelhasználással, és ugyanazt a GPU teljesítményt 35%-kal kevesebb energiafelhasználással. Az Apple 17%-kal javította a rendszermemória sávszélességét is. Az NPU még lenyűgözőbb – a 16-magos kialakítás kétszer olyan gyors a gépi tanulási feladatokban, és ez teszi lehetővé, hogy az Apple Intelligence az iPhone 16-on és 16 Plus-on fusson, míg az 15-ön és 15 Plus-on nem.

Beszéljünk magukról a kamerákról. A 48 MP-es fő kamera nem sokat változott, f/1.6-os 26 mm-es lencsével és 1.0µm pixeles érzékelővel rendelkezik, plusz szenzoros stabilizálással (OIS). Ami változott, az a mögötte lévő képfeldolgozó rendszer. Az Apple egy köztes módot vezetett be, amely 24 MP-es fotókat készít – ezek több részletet nyújtanak, mint a 12 MP-es felvételek, és kisebb fájlméretekkel rendelkeznek, mint a 48 MP-es képek. Emellett 4K videót is rögzíthet Dolby Vision-nel 60 fps sebességgel. Az új MI-funkciók közé tartozik a szélzaj csökkentése a videók esetében. Még nincs dedikált telefotó lencse, de a fő kamera és a képfeldolgozó rendszer 2x zoomot kínál optikai minőségben 12 MP-en, vagy választhatod a nagy felbontású 48 MP-es opciót.

Van egy új ultraszéles kamera is – vagy mondhatnánk, hogy új az alapmodellek számára. Ugyanaz a 12 MP-es modul 13 mm-es lencsével, mint a tavalyi Pro modellek esetében. Automatikus fókuszálással rendelkezik, ami lehetővé teszi a makró módot. Emellett a fényesebb f/2.2-es lencse 2,6-szor több fényt képes befogni, mint korábban, így jobb éjszakai képeket készíthet. Ha megvásároltad a drága Apple Vision Pro-t, akkor is rögzíthetsz térbeli videókat (és most már térbeli fényképeket is), még akkor is, ha iPhone 16-ot vagy 16 Plus-t választottál a Pro modellek helyett. Az iOS 18 egy átdolgozott Fotók alkalmazást hoz, amely automatikusan rendezi a fotóidat az alapján, hogy ki van a képen, vagy hogy milyen utazást tettél. Ez teljesen testreszabható, természetesen. Az Apple Intelligence része lesz a Cleanup is, amely eltávolíthatja a képedbe belesétáló embereket (beleértve a tükröződésüket és árnyékukat is).

Következőként beszéljünk az Action gombról. Az Action gomb egy gyorsbillentyű – elindíthatja a hangjegyzet felvételét, felismerhet egy dalt, indíthat egy hangfordítót, bekapcsolhatja a zseblámpát, bármit, amit csak szeretnél. Ez a gomb az alkalmazásokon belüli műveletekhez is elérhető. Például zárolhatja és feloldhatja az autódat, ha az autód támogatja (az Apple a FordPass alkalmazást mutatta be). Az iOS 18-ban a műholdas kapcsolódási funkció nem csak vészhelyzetekre szolgál – chatelhetsz barátokkal és családdal, sőt, még tapback üzeneteket is küldhetsz. Ez a funkció először az Egyesült Államokban és Kanadában indul (ahogyan az eredeti műholdas SOS funkció is).

Az iPhone 16 és 16 Plus kerete repülőgép-minőségű alumíniumból készült (a borításban 85%-ban újrahasznosított anyag). Az élénkebb árnyalat érdekében a hátlap üvegébe van beágyazva a szín. Választhatsz Ultramarin, Tengerzöld és Rózsaszín közül, valamint a megszokott Fehér és Fekete színekből.

iPhone 16 Pro és Pro Max

Az iPhone 16 Pro 6,3 hüvelykes képernyővel rendelkezik, míg a Pro Max 6,9 hüvelykesre növekszik, ami új rekordot jelent a világ legnagyobb iPhone kijelzője tekintetében. A legújabb generációs Ceramic Shield (amely valójában még mindig nem kerámia) “fejlett összetételű”, amely állítólag kétszer olyan erős, mint bármely más okostelefon üvege, bármit is jelentsen ez. Az Apple ígérete szerint ezek a telefonok akár 20%-kal jobb tartós teljesítményt nyújtanak elődeikhez képest, köszönhetően a hőelvezetés és a hatékonyság javításának. Az A18 Pro 3 nm-es eljárással készült, és új, 16-magos Neural Engine-t tartalmaz. A teljes rendszermemória sávszélessége 17%-kal nőtt, ami az akár 20%-kal gyorsabb 6-magos GPU-t is előnyben részesíti az előző generációhoz képest.

Az új 6-magos CPU “a leggyorsabb egy okostelefonban”, két teljesítménymaggal és négy hatékonysági maggal rendelkezik, amelyek ugyanazt a terhelést 15%-kal gyorsabban tudják végrehajtani, mint az iPhone 15 Pro, miközben 20%-kal kevesebb energiát fogyasztanak.

A többi iPhone 16-hoz hasonlóan a Pro modellek is rendelkeznek Camera Control funkcióval – egy gombbal, amely nem gomb, vagy ahogy az Apple szereti mondani, “az átgondolt hardver- és szoftverintegráció eredménye”. Van egy tapintási kapcsolója, amely biztosítja a kattintás élményét, egy nagy pontosságú erőérzékelő, amely lehetővé teszi a könnyű nyomás gesztusát, és egy kapacitív érzékelő, amely lehetővé teszi az érintéses és csúsztatásos interakciókat. Ezt használhatod a kameraalkalmazásban a zoom, az expozíció és a mélységélesség beállítására, és “később ősszel” egy kétlépcsős zár funkciót is kapsz. A fejlesztők saját alkalmazásaikban is használhatják majd ezt.

A kamerákról szólva, van egy új 48 MP-es Fusion fő kamera “gyorsabb, hatékonyabb” négy pixelből álló érzékelővel, amely támogatja a 4K120fps videófelvételt Dolby Vision-ben, elsőként egy okostelefonon. Az Apple nullás záridőt is ígér a 48 MP-es ProRAW és HEIF képeknél. Mindkét iPhone 16 Pro most már térbeli fotókat is készíthet a videók mellett. Négy új “stúdióminőségű” mikrofon is bekerült.

Az iPhone 16 Pro és Pro Max csatlakozhat a legközelebbi műholdhoz, hogy szövegeket, emojikat és Tapback üzeneteket küldhessen és fogadhasson iMessage-en és SMS-en keresztül, miközben nincs mobilhálózat vagy Wi-Fi lefedettség.

 

Az iPhone 16 Magyarországon szeptember 13-án 14:00-tól előrendelhető és szeptember 20-tól kapható. Az árak a következőképp alakulnak:

  • iPhone 16 – 399.990 Ft
  • iPhone 16 Plus – 449.990 Ft
  • iPhone 16 Pro – 499.990 Ft
  • iPhone 16 Pro Max – 599.990 Ft

A két nem Pro modell 128 GB, 256 GB és 512 GB tárhellyel érhető el. A Pro modell 128 GB-ról, míg a Pro Max 256 GB-ról indul, de ezek esetében az 512 GB mellett egy 1 TB-os változat is elérhető, ahogyan tavaly is. Az áraik megegyeznek a tavalyi széria áraival.