almalé és kungfu Rólunk

3 éve jelentette be az Apple a 24 hüvelykes iMac-et

Az Apple 2021.április 20-án mutatta be az új 24 hüvelykes iMacet, majdnem kilenc évvel az előző iMac újratervezése után. Ez a 21,5 hüvelykes és a 27 hüvelykes Intel iMaceket is felváltotta, és újbóli elköteleződést jelentett a régóta ismert asztali termékcsalád mellett.

6dde752ab98b178005149c07268543f7.jpg

A várva várt újratervezés elődeihez képest sokkal vékonyabb és kompaktabb testet kínál, amely az 1990-es évek végén megjelent eredeti iMac-eket idéző élénk színek sokaságában kapható. A 24 hüvelykes 4,5K Retina kijelző 11,3 millió képponttal és 1 milliárd szín támogatásával büszkélkedhet.

 Az új modell nemcsak a frissített dizájn miatt volt figyelemre méltó, hanem azért is, mert ez volt az első olyan iMac, amely Apple-szilíciumot tartalmazott, és egyike volt az utolsó Mac-eknek, amelyek átálltak az Intelről. Az Apple állítása szerint az M1 chip akár 85%-kal gyorsabb CPU-teljesítményt és akár kétszer gyorsabb GPU-teljesítményt nyújtott a korábbi 21,5 hüvelykes iMac modellekhez képest. Az új iMac emellett 1080p FaceTime HD kamerát, stúdióminőségű mikrofonokat és hat hangszórós hangrendszert, valamint Touch ID-val ellátott, színben passzoló Magic Keyboardot is kínált.

Az Apple 2023 novemberében frissítette a 24 hüvelykes iMacet M3 chippel, Wi-Fi 6E-vel és Bluetooth 5.3-mal. A pletykák szerint egy nagyobb képernyős iMac, amely iMac Pro néven pozícionálható, 2025-ben kerül piacra. 2023 júniusában Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa azt mondta, hogy a csúcskategóriás iMac egy-két évnyire van a megjelenéstől, mivel a készülékkel kapcsolatos munkálatok még a korai szakaszban vannak.Hogyan működik valójában az AirTag Tracking?

Az AirTag az Apple egyik legjobb találmánya, de kevesen ismerik fel, mennyire úttörőek ezek az eszközök. Elég kicsik ahhoz, hogy kulcstartóként vagy poggyászcímkeként használhatók legyenek, miközben meglepően nagy számítógépes teljesítményt tudhatnak magukénak. Most megtudhatod, hogy ezek a kis eszközök hogyan képesek nyomon követni a dolgaidat anélkül, hogy a közeledben lennének.

Milyen típusú kapcsolatot használ az AirTag?

Az AirTagek Bluetooth technológiát használnak a közelben lévő Apple-eszközökhöz való csatlakozáshoz. Így kapcsolódnak az eszközök a kezdeti beállításhoz és a folyamatos nyomon követéshez is, de az AirTagek az NFC-kapcsolatot is kihasználják, hogy segítsenek megtalálni az elveszett tárgyat, ugyanis az NFC lehetővé teszi, hogy üzenetet továbbítson egy kompatibilis NFC-készülékkel rendelkező másik személynek. Ez az üzenet bárkinek megjelenik, aki megérinti az AirTag-et, miután az "Elveszett módba" került.

Hogyan működnek az AirTagek?

Az AirTag egyszerűen egy apró számítógép, amelyet egy óra akkumulátora táplál, és amely egy Apple készülékhez csatlakozik a helymeghatározáshoz. Az AirTag az Apple U1 processzorára támaszkodik, amely elenyésző mennyiségű energiát fogyaszt, és lehetővé teszi, hogy az eszköz mindig bekapcsolva legyen. A készülék belsejében egy kis hangszóró is található, amelynek segítségével segíthet megtalálni az eltűnt AirTag-et.

Az AirTag-ekben az a csodálatos, hogy bármelyik közeli Apple-eszközhöz tudnak csatlakozni anélkül, hogy azt bárki észrevenné. Az AirTag lényegében egy idegen telefonon keresztül jelenti a helyzetét, ami lehetővé teszi, hogy a helyzete megjelenjen a Find My alkalmazásban.

Az Apple nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az egész folyamat anonim és biztonságos legyen a titkosítás révén, azonban még egy trükköt tartogat a tarsolyában, mégpedig a megtalált AirTag beolvasásának lehetőségét. Bárki, aki Android vagy Apple telefonnal rendelkezik, megérintheti a talált AirTag-et, hogy kapcsolatba lépjen a tulajdonossal.

Milyen távolságban működik az AirTag?

Mivel az AirTagek a Bluetooth technológiára épülnek, a nyomon követéshez 10 méteren belül kell lenniük egy Apple-eszközhöz képest. Természetesen a kezdeti beállítás során sokkal közelebb kell lennie a zökkenőmentes kapcsolat biztosítása érdekében. Az AirTag addig nyújt valós idejű frissítéseket, amíg egy Apple-eszköz hatótávolságon belül van.

Amint megszakad a kapcsolat, a Find My alkalmazás megmutatja az utolsó ismert tartózkodási helyet. Ha például futás közben elejted a kulcsaidat, az AirTag valószínűleg nem fog megjelenni, mivel senki sincs a közelben. Az AirTaget azonban "Elveszett módba" állíthatod, amely értesítést küld, amint legközelebb valaki egy Apple-eszközzel elhalad mellette, és megpingeli a helyét.

Működik az AirTag internet nélkül?

Az AirTagek nem csatlakoznak közvetlenül az internethez WiFi-n keresztül, viszont egy Apple-eszközre támaszkodnak, amelynek csatlakoznia kell az internethez. Az AirTag Bluetooth-on keresztül csatlakozik egy közeli Apple-eszközhöz, az Apple-eszköz pedig az internetes jelét használja az AirTag helyének automatikus frissítéséhez a Find My alkalmazásban.

Mások is láthatják az AirTagemet?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mások hozzáférhetnek-e az AirTag helyéhez. Senki sem láthatja vagy követheti az AirTaged. Az AirTagek rendelkeznek egy olyan funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy egy becsületes megtaláló megérintse a megtalált AirTaget, és egy előre meghatározott üzenetet kapjon. E funkció kihasználásához a tulajdonosnak először be kell kapcsolnia az "Elveszett módot", majd be kell írnia egy üzenetet a megtalálónak.

Az AirTagek újratölthető akkumulátorral rendelkeznek?

Az AirTag azon kevés Apple-eszközök egyike, amelyek nem használnak újratölthető akkumulátort. Ehelyett CR2032-es érmeelem van benne, amely általában órákban és más kis elektronikai eszközökben található. A jó hír az, hogy ezek az elemek akár két évig is bírják, és cseréjük mindössze pár száz forintba kerül. A telefonod egy push-értesítést jelenít meg, amikor az akkumulátor lemerül és cserére szorul.

Mit jelent az "AirTag észlelve az Ön közelében" kifejezés?

Nem ritka, hogy az iPhone-tulajdonosok akkor is kapnak egy "AirTag észlelve az Ön közelében" üzenetet, ha nem rendelkeznek AirTaggel. Ez az üzenet egyszerűen arra figyelmeztet, hogy egy AirTag van a közelükben, és követheti a mozgásukat. A címzettet tájékoztatja arról, hogy valaki AirTag-et helyezhetett az autójába vagy a csomagjába, és megpróbálja nyomon követni a tartózkodási helyét.

Bár jó, hogy az Apple létrehozta ezt a figyelmeztető rendszert, az üzenet általában abból ered, hogy valaki olyan ember közelében van, akinek AirTagje van. Például a szállodai szobában melletted lakó személynek van egy a poggyászában, vagy valakinek, aki ugyanazon a megbeszélésen vesz részt, mint te, van egy a kulcsain.

 

Működik az AirTag Tracking Androiddal?

Az AirTagek nem működnek az Android-eszközökkel. Még az iCloud webhelye sem támogatja az AirTag-követést, mint más eszközök esetében, ráadásul a nyomkövetők beállításához Apple készülékre van szükség. Az Android-tulajdonosok fontolóra vehetnek egy harmadik féltől származó nyomkövető megoldást, például a Tile-t.

Remek kis eszköz tehát az AirTag, javasoljuk mindenkinek, aki hajlamos szét hagyni a dolgait, vagy egyszerűen csak szeretné tudni, hogy eszközei mindig vele vannak.Minden kiszivárgott az iPhone SE 4-ről

Az iPhone SE 4-ről mostanra már annyi pletyka és render látott napvilágot, hogy úgy tűnik, hamarosan érkezhet, és nem kell rá a jövő évig várnunk rá, ahogyan azt a korábbi szivárgások állították.

Az iPhone SE 4 AI-alapú kamerafunkciókkal rendelkezik majd (bár az iPhone már most is annyi gépi tanuláson alapuló feldolgozást végez a fotókon, hogy lehetséges, hogy ez csak utalás erre, nem pedig valamilyen új AI funkció), és a várakozásokkal ellentétben jobban hasonlíthat az iPhone 13-ra, mint az iPhone 14-re. Ez azonban nem különösebben jelentős különbség, hiszen mindkét modell azelőtt érkezett, hogy az Apple kicserélte volna a Face ID notch-ot a Dinamikus szigetre.  A hátlap az iPhone XR-re hasonlíthat majd, egyetlen kamerával.

A sejtések szerint a kamera nem fogja támogatni az éjszakai üzemmódot, de támogatni fogja az 1080p-s filmes módot. Korábban a filmes módhoz legalább két kamera használata volt szükséges, így nem világos, hogy ezt hogyan valósítja meg az Apple.

Alátámasztva azt a benyomást, hogy ez kevésbé egy új forrás, mint inkább a korábbi pletykák összefoglalásáról van szó, a fenti információkat szivárogtató Nguyen Phi Hung  megismétli, hogy a képernyő várhatóan 6,1 hüvelykes modell lesz. Azt is állítja, hogy ez egy OLED képernyő lesz, ami az első alkalom, hogy ezt a technológiát az iPhone SE-ben használják.

Szintén új, de talán már a vágyálmok határát súroló állítás, hogy az iPhone SE 4 6 GB RAM-ot kaphat majd, szemben a korábbi modellek 4 GB-jával.

A processzor állítólag az Apple A16 Bionic lesz, amelyet az iPhone 14 Pro-val vezettek be. Ha ez igaz, akkor ez azt jelenti, hogy két évvel az iPhone SE 3 megjelenése után ez a következő modell egy mindössze egy évvel újabb processzort kap.Csúcson a Samsung, az Apple szállításai estek

Az International Data Corporation (IDC) adatai alapján az Apple iPhone-szállításai közel 10%-kal csökkentek világszerte 2024 első negyedévében, amit nagyrészt a rivális kínai gyártók szállításainak gyors növekedése okozott.

Az IDC jelentése szerint az Apple szállítása 9,6%-kal 50,1 millió darabra csökkent az első negyedévben, szemben az előző év azonos negyedévében mért 55,4 millió darabbal. A jelentésben szereplő öt legnagyobb okostelefon-márka közül az Apple tapasztalta a legjelentősebb éves visszaesést.

A Samsung visszaszerezte piacvezető pozícióját, amelyet az előző évben elvesztett az Apple-től, 20,8%-os piaci részesedéssel, mintegy 60,1 millió darabos kiszállítással, ami nagyjából megegyezik a tavalyival. Ugyanebben az időszakban, 2023-ban a piaci részesedése 22,5% volt.

Ezzel szemben az Apple, miután tavaly először megelőzte a Samsungot, és ezzel első alkalommal lett a vezető okostelefon-gyártó, piaci részesedése 20,7%-ról 17,3%-ra csökkent.

Bár az IDC várakozásai szerint ez a két vállalat meg fogja tartani a piac felső szegmensét, a Huawei feltámadása, valamint a Xiaomi, a Transsion, az OPPO/OnePlus és a vivo figyelemre méltó térnyerése valószínűleg mindkét OEM-gyártót arra készteti, hogy a bővítés és a diverzifikáció területeit keresse

- mondta Ryan Reith, az IDC Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers csoport alelnöke.

Az Apple nehezen tudta fenntartani az érdeklődést zászlóshajó okostelefon-családja iránt Kínában, mióta a vállalat szeptemberben kiadta iPhone 15 sorozatát, ami alig néhány héttel azután történt, hogy a Huawei bemutatta rendkívül népszerű Mate 60 sorozatát. Az iPhone-ok iránti érdeklődésre a Peking által támogatott, az energiatermelés, a tengeri kikötőépítés, a bányászat, a gyártás, az oktatás és a befektetési piacok területén működő rengeteg állami vállalat irodáinak kitiltása is hatással volt.

 

Az almás telefonok térnyerése egy olyan időszakban következett be, amikor az első negyedévben a globális okostelefon-szállítások éves szinten 7,8%-kal 289,4 millió darabra emelkedtek. Az IDC szerint ez volt a harmadik egymást követő negyedév, amikor a szállítások növekedtek a világpiacon.

 A jelek szerint idén számíthatunk egy OLED kijelzős iPad Pro-ra is

OLED kijelzős iPad Pro-ra utaló jelekre bukkantak az iOS 17.5-ös béta kiadásában. Egész pontosan 4 új iPad-azonosítót fedeztek fel a firmware-ben, ezek pedig az iPad16,3, az iPad16,4, az iPad16,5 és az iPad16,6 -, amelyek várhatóan az iPad Pro két méretének és két modelljének - Wi-Fi és Cellular - felelnek meg.

A jelentés szerint a firmware alapján a méretek 11 és 12,9 colosak, a kijelzőtechnológia pedig OLED.

Úgy tűnik, az Apple a 12,9 hüvelykes OLED gyártását kizárólag az LG-től, míg a 11 hüvelykesét pedig az LG-től és a Samsungtól rendelte meg. A panelek gyártása a hírek szerint jóval későbbre tolta az új iPad Pro megjelenését, mint ahogy azt az Apple eredetileg tervezte - az utolsó Pro megjelenése óta már 18 hónap telt el.

Az új iPad modellekkel együtt az iPadOS 17.5 az új Apple Pencilről szóló híreket is elárul. A firmware egy Apple Pencilre hivatkozik, amelynek nyomómozdulatai tovább bomlanak "LongSqueeze" és "DoubleSqueeze" gesztusokra, és az új Pencil Find My támogatást is kaphat. 

A Bloomberg Power On hírlevele szerint az Apple május második hetében fogja bejelenteni az új iPad Prókat, az újratervezett Magic Keyboardot, egy új iPad Airt (valószínűleg két méretben) és az Apple Pencil 3-at.
süti beállítások módosítása