almalé és kungfu Rólunk

Hogyan működik valójában az AirTag Tracking?

Az AirTag az Apple egyik legjobb találmánya, de kevesen ismerik fel, mennyire úttörőek ezek az eszközök. Elég kicsik ahhoz, hogy kulcstartóként vagy poggyászcímkeként használhatók legyenek, miközben meglepően nagy számítógépes teljesítményt tudhatnak magukénak. Most megtudhatod, hogy ezek a kis eszközök hogyan képesek nyomon követni a dolgaidat anélkül, hogy a közeledben lennének.

Milyen típusú kapcsolatot használ az AirTag?

Az AirTagek Bluetooth technológiát használnak a közelben lévő Apple-eszközökhöz való csatlakozáshoz. Így kapcsolódnak az eszközök a kezdeti beállításhoz és a folyamatos nyomon követéshez is, de az AirTagek az NFC-kapcsolatot is kihasználják, hogy segítsenek megtalálni az elveszett tárgyat, ugyanis az NFC lehetővé teszi, hogy üzenetet továbbítson egy kompatibilis NFC-készülékkel rendelkező másik személynek. Ez az üzenet bárkinek megjelenik, aki megérinti az AirTag-et, miután az "Elveszett módba" került.

Hogyan működnek az AirTagek?

Az AirTag egyszerűen egy apró számítógép, amelyet egy óra akkumulátora táplál, és amely egy Apple készülékhez csatlakozik a helymeghatározáshoz. Az AirTag az Apple U1 processzorára támaszkodik, amely elenyésző mennyiségű energiát fogyaszt, és lehetővé teszi, hogy az eszköz mindig bekapcsolva legyen. A készülék belsejében egy kis hangszóró is található, amelynek segítségével segíthet megtalálni az eltűnt AirTag-et.

Az AirTag-ekben az a csodálatos, hogy bármelyik közeli Apple-eszközhöz tudnak csatlakozni anélkül, hogy azt bárki észrevenné. Az AirTag lényegében egy idegen telefonon keresztül jelenti a helyzetét, ami lehetővé teszi, hogy a helyzete megjelenjen a Find My alkalmazásban.

Az Apple nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az egész folyamat anonim és biztonságos legyen a titkosítás révén, azonban még egy trükköt tartogat a tarsolyában, mégpedig a megtalált AirTag beolvasásának lehetőségét. Bárki, aki Android vagy Apple telefonnal rendelkezik, megérintheti a talált AirTag-et, hogy kapcsolatba lépjen a tulajdonossal.

Milyen távolságban működik az AirTag?

Mivel az AirTagek a Bluetooth technológiára épülnek, a nyomon követéshez 10 méteren belül kell lenniük egy Apple-eszközhöz képest. Természetesen a kezdeti beállítás során sokkal közelebb kell lennie a zökkenőmentes kapcsolat biztosítása érdekében. Az AirTag addig nyújt valós idejű frissítéseket, amíg egy Apple-eszköz hatótávolságon belül van.

Amint megszakad a kapcsolat, a Find My alkalmazás megmutatja az utolsó ismert tartózkodási helyet. Ha például futás közben elejted a kulcsaidat, az AirTag valószínűleg nem fog megjelenni, mivel senki sincs a közelben. Az AirTaget azonban "Elveszett módba" állíthatod, amely értesítést küld, amint legközelebb valaki egy Apple-eszközzel elhalad mellette, és megpingeli a helyét.

Működik az AirTag internet nélkül?

Az AirTagek nem csatlakoznak közvetlenül az internethez WiFi-n keresztül, viszont egy Apple-eszközre támaszkodnak, amelynek csatlakoznia kell az internethez. Az AirTag Bluetooth-on keresztül csatlakozik egy közeli Apple-eszközhöz, az Apple-eszköz pedig az internetes jelét használja az AirTag helyének automatikus frissítéséhez a Find My alkalmazásban.

Mások is láthatják az AirTagemet?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mások hozzáférhetnek-e az AirTag helyéhez. Senki sem láthatja vagy követheti az AirTaged. Az AirTagek rendelkeznek egy olyan funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy egy becsületes megtaláló megérintse a megtalált AirTaget, és egy előre meghatározott üzenetet kapjon. E funkció kihasználásához a tulajdonosnak először be kell kapcsolnia az "Elveszett módot", majd be kell írnia egy üzenetet a megtalálónak.

Az AirTagek újratölthető akkumulátorral rendelkeznek?

Az AirTag azon kevés Apple-eszközök egyike, amelyek nem használnak újratölthető akkumulátort. Ehelyett CR2032-es érmeelem van benne, amely általában órákban és más kis elektronikai eszközökben található. A jó hír az, hogy ezek az elemek akár két évig is bírják, és cseréjük mindössze pár száz forintba kerül. A telefonod egy push-értesítést jelenít meg, amikor az akkumulátor lemerül és cserére szorul.

Mit jelent az "AirTag észlelve az Ön közelében" kifejezés?

Nem ritka, hogy az iPhone-tulajdonosok akkor is kapnak egy "AirTag észlelve az Ön közelében" üzenetet, ha nem rendelkeznek AirTaggel. Ez az üzenet egyszerűen arra figyelmeztet, hogy egy AirTag van a közelükben, és követheti a mozgásukat. A címzettet tájékoztatja arról, hogy valaki AirTag-et helyezhetett az autójába vagy a csomagjába, és megpróbálja nyomon követni a tartózkodási helyét.

Bár jó, hogy az Apple létrehozta ezt a figyelmeztető rendszert, az üzenet általában abból ered, hogy valaki olyan ember közelében van, akinek AirTagje van. Például a szállodai szobában melletted lakó személynek van egy a poggyászában, vagy valakinek, aki ugyanazon a megbeszélésen vesz részt, mint te, van egy a kulcsain.

 

Működik az AirTag Tracking Androiddal?

Az AirTagek nem működnek az Android-eszközökkel. Még az iCloud webhelye sem támogatja az AirTag-követést, mint más eszközök esetében, ráadásul a nyomkövetők beállításához Apple készülékre van szükség. Az Android-tulajdonosok fontolóra vehetnek egy harmadik féltől származó nyomkövető megoldást, például a Tile-t.

Remek kis eszköz tehát az AirTag, javasoljuk mindenkinek, aki hajlamos szét hagyni a dolgait, vagy egyszerűen csak szeretné tudni, hogy eszközei mindig vele vannak.Minden kiszivárgott az iPhone SE 4-ről

Az iPhone SE 4-ről mostanra már annyi pletyka és render látott napvilágot, hogy úgy tűnik, hamarosan érkezhet, és nem kell rá a jövő évig várnunk rá, ahogyan azt a korábbi szivárgások állították.

Az iPhone SE 4 AI-alapú kamerafunkciókkal rendelkezik majd (bár az iPhone már most is annyi gépi tanuláson alapuló feldolgozást végez a fotókon, hogy lehetséges, hogy ez csak utalás erre, nem pedig valamilyen új AI funkció), és a várakozásokkal ellentétben jobban hasonlíthat az iPhone 13-ra, mint az iPhone 14-re. Ez azonban nem különösebben jelentős különbség, hiszen mindkét modell azelőtt érkezett, hogy az Apple kicserélte volna a Face ID notch-ot a Dinamikus szigetre.  A hátlap az iPhone XR-re hasonlíthat majd, egyetlen kamerával.

A sejtések szerint a kamera nem fogja támogatni az éjszakai üzemmódot, de támogatni fogja az 1080p-s filmes módot. Korábban a filmes módhoz legalább két kamera használata volt szükséges, így nem világos, hogy ezt hogyan valósítja meg az Apple.

Alátámasztva azt a benyomást, hogy ez kevésbé egy új forrás, mint inkább a korábbi pletykák összefoglalásáról van szó, a fenti információkat szivárogtató Nguyen Phi Hung  megismétli, hogy a képernyő várhatóan 6,1 hüvelykes modell lesz. Azt is állítja, hogy ez egy OLED képernyő lesz, ami az első alkalom, hogy ezt a technológiát az iPhone SE-ben használják.

Szintén új, de talán már a vágyálmok határát súroló állítás, hogy az iPhone SE 4 6 GB RAM-ot kaphat majd, szemben a korábbi modellek 4 GB-jával.

A processzor állítólag az Apple A16 Bionic lesz, amelyet az iPhone 14 Pro-val vezettek be. Ha ez igaz, akkor ez azt jelenti, hogy két évvel az iPhone SE 3 megjelenése után ez a következő modell egy mindössze egy évvel újabb processzort kap.Csúcson a Samsung, az Apple szállításai estek

Az International Data Corporation (IDC) adatai alapján az Apple iPhone-szállításai közel 10%-kal csökkentek világszerte 2024 első negyedévében, amit nagyrészt a rivális kínai gyártók szállításainak gyors növekedése okozott.

Az IDC jelentése szerint az Apple szállítása 9,6%-kal 50,1 millió darabra csökkent az első negyedévben, szemben az előző év azonos negyedévében mért 55,4 millió darabbal. A jelentésben szereplő öt legnagyobb okostelefon-márka közül az Apple tapasztalta a legjelentősebb éves visszaesést.

A Samsung visszaszerezte piacvezető pozícióját, amelyet az előző évben elvesztett az Apple-től, 20,8%-os piaci részesedéssel, mintegy 60,1 millió darabos kiszállítással, ami nagyjából megegyezik a tavalyival. Ugyanebben az időszakban, 2023-ban a piaci részesedése 22,5% volt.

Ezzel szemben az Apple, miután tavaly először megelőzte a Samsungot, és ezzel első alkalommal lett a vezető okostelefon-gyártó, piaci részesedése 20,7%-ról 17,3%-ra csökkent.

Bár az IDC várakozásai szerint ez a két vállalat meg fogja tartani a piac felső szegmensét, a Huawei feltámadása, valamint a Xiaomi, a Transsion, az OPPO/OnePlus és a vivo figyelemre méltó térnyerése valószínűleg mindkét OEM-gyártót arra készteti, hogy a bővítés és a diverzifikáció területeit keresse

- mondta Ryan Reith, az IDC Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers csoport alelnöke.

Az Apple nehezen tudta fenntartani az érdeklődést zászlóshajó okostelefon-családja iránt Kínában, mióta a vállalat szeptemberben kiadta iPhone 15 sorozatát, ami alig néhány héttel azután történt, hogy a Huawei bemutatta rendkívül népszerű Mate 60 sorozatát. Az iPhone-ok iránti érdeklődésre a Peking által támogatott, az energiatermelés, a tengeri kikötőépítés, a bányászat, a gyártás, az oktatás és a befektetési piacok területén működő rengeteg állami vállalat irodáinak kitiltása is hatással volt.

 

Az almás telefonok térnyerése egy olyan időszakban következett be, amikor az első negyedévben a globális okostelefon-szállítások éves szinten 7,8%-kal 289,4 millió darabra emelkedtek. Az IDC szerint ez volt a harmadik egymást követő negyedév, amikor a szállítások növekedtek a világpiacon.

 A jelek szerint idén számíthatunk egy OLED kijelzős iPad Pro-ra is

OLED kijelzős iPad Pro-ra utaló jelekre bukkantak az iOS 17.5-ös béta kiadásában. Egész pontosan 4 új iPad-azonosítót fedeztek fel a firmware-ben, ezek pedig az iPad16,3, az iPad16,4, az iPad16,5 és az iPad16,6 -, amelyek várhatóan az iPad Pro két méretének és két modelljének - Wi-Fi és Cellular - felelnek meg.

A jelentés szerint a firmware alapján a méretek 11 és 12,9 colosak, a kijelzőtechnológia pedig OLED.

Úgy tűnik, az Apple a 12,9 hüvelykes OLED gyártását kizárólag az LG-től, míg a 11 hüvelykesét pedig az LG-től és a Samsungtól rendelte meg. A panelek gyártása a hírek szerint jóval későbbre tolta az új iPad Pro megjelenését, mint ahogy azt az Apple eredetileg tervezte - az utolsó Pro megjelenése óta már 18 hónap telt el.

Az új iPad modellekkel együtt az iPadOS 17.5 az új Apple Pencilről szóló híreket is elárul. A firmware egy Apple Pencilre hivatkozik, amelynek nyomómozdulatai tovább bomlanak "LongSqueeze" és "DoubleSqueeze" gesztusokra, és az új Pencil Find My támogatást is kaphat. 

A Bloomberg Power On hírlevele szerint az Apple május második hetében fogja bejelenteni az új iPad Prókat, az újratervezett Magic Keyboardot, egy új iPad Airt (valószínűleg két méretben) és az Apple Pencil 3-at.Remarkable 2: jegyzeteljünk okosan

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nagyon sokat jegyzetelek, főleg a munkám miatt. Fejlesztőként dolgozom, és mindig van valami, amit hirtelen le kellene skiccelni, vázlatolni úgy, hogy azt lehetőleg másnap is megtaláljam.

Erre a célra sokáig sima (üres, nem “kockás”, nem vonalas) füzeteket használtam, aztán amikor az egyik megtelt, elraktam a fiókba, és vettem elő a következőt. Jól is ment, a probléma ott kezdődött, hogy már 5-6 ilyen füzetem volt televázlatolva, az ezekben felírt infókat pedig egyre nehezebben tudtam kezelni, visszakeresni, találnom kellett valamilyen megoldást.

Első körben azt gondoltam, hogy veszek egy normális érintőceruzát, ami lehetőleg iPad-el és Androidos eszközökkkel is kompatibilis, és akkor vázlatolok tableten. Már itt problémába ütköztem, ugyanis a megfizethető áru ceruzák jó része vagy nem támogatja a tenyérelutasítást, vagy támogatja, de nincs  döntés érzékelés, és így tovább. Végül a választásom az ESR Digital Pencil-re esett: hasonlít az Apple Pencilre, de töredékárért, van tenyérelutasítás, döntés érzékelés, USB-C-vel tölthető, és még jó is fogni.

Remek! Akkor jegyzeteljünk.

És itt jött a következő probléma: milyen appot használjak? Jegyzetelésre alapvetően most már második éve a Craft app-ot használom: egyszerű, letisztult a felülete, van szinkronizáció, iOS-re és macOS-re is elérhető, és van webes verzió is belőle, azonban tapasztalataim alapján nem támogatja a kézi írást / rajzolást, nálam legalábbis nem működött.

A következő próbát a Google Keepel tettem, ez meg egyszerűen túlságosan fapad, nem tetszett, nem is erőltettem.

Ott voltam tehát, hogy nem akarok füzetbe jegyzetelni, van egy jó tollam, de nincs egy olyan app, ami minden igényemet kielégíti.

Tovább kerestem hát, és ez idő alatt egyre többet jött velem szembe a Remarkable 2, ami a jegyzetelés forradalmasítását ígérte, de hogy mit is pontosan? E-ink alapú, papírhatású kijelzőt egy elegáns tabletbe ágyazva, egyedi szoftverrel, felhős szinkronizációval, igény esetén egy kiegészítő billentyűzettel, és egy passzív ceruzával: ah, ez kell nekem!

Azonban ez nem éppen egy olcsó mulatság arra, hogy vázlatoljak, jegyzeteljek. A Remarkable 2 a cikk írásakor 350 euró, erre jön még rá a ceruza, ami a modelltől függően 80-130 euró, és bár nem kötelező, hasznos kiegészítő a billentyűzet, ami további 200 euró. Ez így mindennel együtt tehát nem kevesebb, 680 euró, ami átszámítva 265 ezer forint. Ebből aztán életem végéig vehetném a füzeteket, gondoltam, de mindenképpen akartam egy ilyen eszközt, így fogtam magam és írtam a marketinges csapatnak, hogy szívesen tesztelném az eszközt, ha van rá lehetőség. 1-2 napon belül jött is a válasz, hogy persze, küldik szívesen, 2 hét múlva pedig meg is érkezett.

img_4296-scaled_jpg.jpg

Ez a kütyü egyszerűen mindent megváltoztat. Annyira igényes, hogy ilyen eszközt ritkán fog a kezében az ember: maga a tablet fémházas, csiszolt hatású, nagyon könnyű. Az E-ink kijelző matt, és szerencsére ennek köszönhetően semmilyen pacát, ujjlenyomatot nem gyűjt, talán egyetlen nagyobb hátránya, hogy a kijelző nem világít, így este / sötétben csak lámpa mellett lehet vele dolgozni. A mellékelt tollal tényleg olyan rajta írni, mintha papíron írna az ember, zseniális.

img_4297-scaled_jpg.jpg

Szoftveres oldalról is minden meg van, ami nekem kellett: létre lehet hozni mappákat, ezeket lehet rendezni, vannak gyors jegyzetek, illetve jegyzetfüzeteket is csinálhatunk, amibe további oldalak kerülhetnek. Minden jegyzet automatikusan szinkronizálódik a Remarkable felhővel, amiket pedig elérhetünk a dedikált alkalmazásban is, így bárhol és bármikor hozzáférhetünk azokhoz, akkor is, ha a tablet nincs velünk. A jegyzeteket egyébként pdf-be is exportálhatjuk, illetve bárkinek elküldhetjük emailben is. További plusz pont, hogy Google Drive, Dropbox fileokat is leszinkronizálhatunk, és ezekre is minden további nélkül tovább jegyzetelhetünk, akár össze is firkálhatjuk azokat.

img_20240409_133428.jpg

A TypeFolio-nak nevezett bőrtokba rejtett billentyűzet leginkább a Macbook billentyűzetére emlékeztett, kényelmes rajta gépelni, a szoftver nem laggol gépeléskor, bár ez az, amit eddig kevesebbszer használtam, ennek hasznát akkor látnám, ha pl. egy meetingen kellene gyorsan, a lehető legtöbb információt rögzíteni.

img_4299-scaled_jpg.jpg

Ha már szoftver: a tablet ügyesen gazdálkodik az energiával, egy töltéssel 5-7 napot bír ki használattól függően, a szinkronizáció remek, egy-egy megakadást azonban néha tapasztaltam: ha túl hamar akartam visszatörölni (radírozni valamit), akkor az egész rendszer mintha lefagyott volna, de ilyenkor is pár másodperc múlva magára talált.

img_20240409_133536.jpg

Kinek ajánlom? Annak aki tényleg sokat jegyzetel, szüksége van egy olyan eszközre, amit könnyen magával vihet, aminek az adatait bárhol és bármikor gyorsan eléri, és aki nem sajnál kiadni ennyi pénzt egy ilyen kütyüért, bár kétségtelen, hogy megéri az árát.

Ti szoktatok jegyzetelni, rajzolni tableten? Ha igen, milyen megoldást használtok? Írjátok meg kommentben!

A lehetőséget ezúttal is köszönöm a Remarkable csapatának!

 
süti beállítások módosítása