almalé és kungfu Rólunk

A legjobb okosórák gyerekeknek

Korábban már írtam arról, hogy el tudnék képzelmi egy Apple Watch KE-t (Kids Edition) a piacon, egy olyan órát, aminek a funkciói le vannak korlázotva arra, amire egy gyereknek - de még inkább a szüleinek - szüksége lehet. Persze továbbra is megoszlanak a vélemények arról, hogy elmebeteg controlfreak-e az, aki ilyet tesz a gyerekére, vagy előrelátó, mivel megvan a kis esélye annak, hogy valami baj lesz, és ilyen esetben nincs kéznél egy Liam Neeson, aki a telefonba hörgi, hogy I Will Find You.

Én személy szerint azt gondolom, hogy egy gyerekeknek szánt tech-kütyü ezerszer jobb, mint az, amit nem a gyereknek szántak, mégis a gyerek használja. Lásd az összes tech-kütyü, okostelefon, tablet, amiket boomerek készítettek boomereknek, mégis nagyon komoly függést okoztak a fiatal generációban.

Az Apple megfontolása is ez lehet, amikor nem szállnak fel erre a vonatra. Amit az Apple csinál, abból divat lesz, és ha elkezdenének kiadni gyerekeknek szóló kütyüket, az a vád érhetné őket, hogy gusztustalan módon új generációt akarnak beszippantani. Pedig valójában csak megvédenék ezzel ezeket a generációkat.

Személyes vélemény bezár.

A gyerekeknek szóló okosórák, karkütyük piaca ennek megfelelően nem összeszedett, a gyártók többféle felhasználási célra adnak ki ilyeneket. Az egyik fitneszkarkötő, a másik játékos formában ad lehetőséget kommunikációra vagy trackingre, a harmadik pedig a fent említett, inkább a szülőknek szóló megoldás. Hol van a gyerekem? Hogyan tudom elérni most azonnal? Utóbbi nyilván az eltévedés és elrablás ellen jó, illetve azon esetek ellen, amikor valami más történt, mi mégis szívrohamot kaptunk e miatt. Azt nem tudom, hogy egy gyereknek miért van szüksége fitnesz-trackingre, gondolom a megfontolás az, hogy a boomer-kütyük előtt ülő, mozogni nem akarókat így állítanak fel. Nem tudom, működhet-e, szerintem nem.

Mindenesetre ezek azok a gyerek okosórák, amiket találtam az AQUA kínálatában, hozzátéve, hogy ezen a piacon jellemző az egyszerűbb anyaghasználat melletti alacsonyabb ár. Nyilvánvaló okokból.

Elari KidPhone 2

ke_pernyo_foto_2020-01-30_12_08_34.png

Ez az óra tud mindent, amire a paranoiás szülő vágyik: SOS gomb, amit megnyomva értesíti a szülőt az óra, GPS tracking, microSIM kártya foglalat, így telefonon is elérhetjük a gyereket, és az adatkapcsolathoz sem kell wifi. Sőt, van olyan lehetőség is, hogy a szülő a telefonos appból távolról bekapcsolja az óra mikrofonját, és belehallgat, mi zajlik a gyerek környezetében. Igen, ennek azért vannak visszaélésre lehetőséget adó lehetőségei, és a gyerek személyiségfejlődésében erősen beüthet, ha azt gondolja, lehallgatja a saját szülője. Ezért az órát csak teljes transzparenciával érdemes használni, mindent elmondva a gyereknek, miszerint a lehallgatás csak bizonyos esetben alkalmazható, bár még így is aggályos.

Elég sok negatív véleményt olvastam vásárlóktól a neten, így inkább én egy kategóriával drágábbat választanék.

Jelenlegi ára: 11.090 Ft

Elari KidPhone 3G

ke_pernyo_foto_2020-01-30_12_37_02.png

Ez mindazt tudja, mint az előző, csak még többet is. Egyrészt 3G-s adatforgalomra képes a kütyü, amivel videochatelni is lehet. Fröccsenésálló a kivitel, illetve egy Alice nevű asszisztenst is lehet utasítani az órán keresztül. Ez már Bluetooth 4-et használ 3 helyett. A kijelző nem Retina, 240 x 240, de nyilván a funkcióknak megfelel, menőzni azért nem lehet vele. De nem is azért van.

Jelenlegi ára: 30.590 Ft

Kruger&Matz SmartKid

ke_pernyo_foto_2020-01-30_12_37_12.png

Ez is egy nagyon olcsó óra, de hasonlókat ígér, mint a fentiek. Ebbe is nanoSIM mehet, 850 900 1800 MHz-en tud kommunikálni, IP67-es védelemmel ellátva. Az órán saját telefonkönyv van, az ottani kontaktokat fel tudja hívni a gyerek, és ha két ilyen órát összekapcsolnak, akkor már ők is tudják egymást hívni. Elérhető benne a Wechat, és persze lépésszámláló is található benne. És ami a legfontosabb: az óra GPS-szel vagy LBS-sel megtalálható.

Jelenlegi ára: 11.490 Ft

Fitbit Ace 2

ke_pernyo_foto_2020-01-30_12_36_51.png

Na ez már gészen más tészta. A Fitbit gyerekverziója kizárólag aktivitásmérésre jó, a szülő látja, a gyerek mennyit mozog, hogy alszik, lehet versenyezni, vannak badge-ek stb. Nincs benne GPS, és SIM kártya sem, viszont van 5 napos akkuidő és vízállóság. Teljesen más célra van, és noha alap aktivitásmérést a fentiek is tudnak, ha ez a cél, akkor a Fitbit a legjobb választás.

Jelenlegi ára: 22.090 Ft

Garmin vivofit jr.2

ke_pernyo_foto_2020-01-30_12_36_38.png

Ez is aktivitásmérő, nincs GPS és SIM kártya. A Garmin megoldása eléggé 90-es évek, kicsi és csúnya (8 színű) kijelző, viszont tematizálható szíjak kaphatóak hozzá Marvel és Disney franchise körén belül. Az új szíjjal új kihívások is jönnek: játékos történeten keresztül kell elérni a napi célokat, vagyis ha mozogsz, a sztori is fejlődik. Lehet, hogy ez már jó irány, nem tudom.

Nagyon nagy előnye, hogy egy feltöltéssel akár egy évig működik, annyira egyszerű a belső felépítése.

Jelenlegi ára: 29.900 Ft

A két tábor előnyeit egyesíthetné, a dizájnban lerombolhatná a versenytársakat egy 60 ezer forintos lebutított Series 3, ami a mostani 80 ezer forint körüli árhoz képest nem is lenne akkora arcvesztés. Ellenben a gyerek minőségi cuccot tarthatna a kezén, ami beleillik az otthoni ökoszisztémába, menőzhetne is kicsit vele, de jól ki lenne találva, mikor mire használhatja az órát, hogy előnyére váljon, és a spionkodás részleteit is be lehetne állítani, mert privacy a gyereknek is jár.

Disclaimer: az AQUA WEbáruház az Appleblog feat. Almalés és Kungfu partnereAkkora baromságot védetett le az Apple, hogy mindenkinek tetszik

Szokott a cég fura dolgokat levédetni a szabadalmi hivatalban, ez a szokásuk még régről megmaradt, de a mostani izé annyira fura, hogy még a beadvány írójának sincs lila gőze sem, hogy micsoda:

6a0120a5580826970c0240a4b5b868200c-800wi.jpg

Ez egy olyan iMac, ami egyetlen hajlított üvegből készült, és alul találhatóan a beviteli perifériái, egy billentyűzet és akár kétoldali trackpad.

A billentyűzet a szabadalmi hivatali dokumentum szerint lehet kijelzős vagy fizikai, esetleg ezek kombinációja. Deee lehet, hogy a billentyűzet nincs is ott, hanem hátulról egy laptopot kell bedugni, aminek a billentyűzetét használhatjuk.

6a0120a5580826970c0240a4b5b879200c-800wi.jpg

Tudjátok, volt már ilyen, a PowerBook Duo, ami egy kijelzőből, és egy laptop fogadására alkalmas, saját hardverekkel megtámogatott állomásból állt:

duo-in-dock-304.jpg

(Elképesztő, de a 90-es évek elejének viszonylag népszerű Apple laptopjának máig van egy rajongói Facebook csoportja, máig ellátva tartalommal.)

Így aztán az iMac a laptopunk asztali kiegészítése lenne. Deeee lehet, hogy inkább maga az iMac lenne hordozható, a beadvány szerint talán össze is lehetne hajtani, hogy elrakodjuk a sarokba (ha esetleg az étkezőasztalon szoktunk számítógépezni, mint a Szomszédok Ferike).

6a0120a5580826970c0240a4dee09f200d-800wi.jpg

Ez az egész ugye arra lenne jó, hogy bebetonozza a billentyűzet és a trackpad helyét, egy baromi nagy monitor előtt, hogy senki ne dönthesse el miylen messziről és milyen szögben nézi a monitort. Mindenki ugyanoda ül le, aztán ahogy isten adta a magasságát meg a nyakferdülését, lehet dógozni. Ez mekkora ötlet. És így bebeonozott perifériákkal még lehetne drágább is, mint az iMac.

Az egyetlen, ami ebben a dologban meghatározott, az a hajlított üveg, az alján egy érintőfelülettel. És ez az egyetlen ötlet, aminek lenne is értelme, de csak úgy, hogy az elsődleges macOS ablakból egyetlen mozdulattal (touchscreen kellene) két, az asztalon fekvő másodlagos kijelzőre húzhatnánk megszakítás nélkül ablakokat, vagyis beépítve lenne két Sidecar-os iPad is a géphez. De szerintem még ez a két Sidecar-os iPad is jobb, ha iPad, és szabadon lehet ide-oda tenni, mint így.

Ez a beadvány egy baromság, mégis egy csomóan úgy örülnek neki, mintha valami lenne.Most karácsonykor is rekord karácsonya volt az Apple-nek

Közzétették tegnap a Q1-es negyedéves jelentést, vagyis a 2019 negyedik naptári negyedévének eredményeit. Meglepetés, az volt: az előrejelzések szerint a cég 85,5 - 89,5 milliárd dollár közötti bevételt remélt, ehhez képest 91,8 milliárd dollárt termeltek be az ajtón. A profit 22,2 milliárd dollár lett.

A számokat elemezve láthatjuk, hogy ezúttal nem a szolgáltatások üzletág vitte el a cég eredményét a hátán, karácsonykor fura is lenne az ilyesmi. Az iPhone-ok és Kiegészítők is jó eredményt hoztak, a Szolgáltatások üzletág is nőtt, a Mac és az iPad eredménye kissé csökkent. Kevesebb adót fizettek a magasabb bevételre, vagyis Trump-ék is besegítettek. Amerika, Európa jól lódította a szekeret, Kína csak kissé, Japánban pedig csökkent a cég népszerűsége.

Az iPhone adta a bevételek 61%-át (ez tavaly is kábé így volt), a Szolgáltatások adta a 14%-ot (ez is), ennél nagyobb arányban nőtt a kiegészítők árbevétele, 11%-on végzett. Ez a három adta a cég teljes bevételének 86%-át, a Mac és az iPad tehát egyre inkább hobbiprojektnek számítanak.

Az Apple elért egy mérföldkövet is: 1,5 milliárd használatban lévő iOS készülék található a piacon, ebből kábé egymilliárd lehet iPhone (de ez utóbbit nem mondták). Úgy tűnik, évente 100 millióval nő az aktív iOS készülékek száma, vagyis ennyivel több újonnan vásárolt készülék marad a piacon a régi készülékek kukázása / elromlása / leadása ellenére.

Az Apple Watch Series 3 iránti kereslet olyan nagy, hogy nem győzik termeléssel, ugynez igaz az AirPodsra is. Az óravásárlók háromnegyede új Apple-óravásárló (nagy részük tutira első óravásárló is), vagyis nagyon nagy ötlet volt a cégtől, hogy levitte a Series 3 árát. Így sokan, akik eddig gondolkoztak az okosóra használaton, egyből az Apple-höz mehettek, várhatóak ez a piac az Apple-é lesz és marad a jövőben is. Míg háromnegyed éve 5 milliárd dollárt hoztak az órák, úgy most már kábé kétszeresét.

Az iPhone-ok eladási számairól az árbevételen kívül nem tudunk semmit, azt azonban elárulták, hogy a teljes negyedév minden hetében az iPhone 11 volt a legnépszerűbb készülék.Mac Pro: a 20 milliós Apple gép!

Elképesztően drága, de ha a kategóriájában nézzük, inkább átlagos az ára. Cserébe elképesztő konfigurációt lehet építeni egy nagyon menő házban, de a 2,5 milliós alapgépet azért illik fejleszteniEljött a vlogolás 2.0 kora, megjelent a FiLMiC többkamerás felvétele iPhone-ra

Az iPhone 11 eseményen bemutatták a színpadon a FiLMiC Pro megoldását, amivel egyszerre mind a négy iPhone lencse képét láthatjuk, majd ezek közül kettőt kiválasztva ezeket egyszerre rögzíthetjük. Így a vehetünk egyszerre a telefotó lencsével és a széles látószögűvel, hogy a téma és a környezete is látszódjon, majd a két felvétel között vágunk, de ami még jobb:

választhatjuk az előttünk lévő téma és a saját arcunk egyidejű felvételét, akár picture-in-picture módban.

Láthatóan ugyanis egészen új mozgáskultúrát igényelt a videósoktól, hogy a bemutatott témát és saját arcukat egyidőben mutassák a felvételen, így ugyanis a célobjektumot oldalazva, majd háttal kellett megközelíteni, figyelve arra, hogy a saját maguk és a téma is szerepeljen a képen, kábé 50-50 arányban. Ha a téma pedig egy ember volt, akkor még hülyébb volt a beszélgetés, mert a két ember nem egymásra nézett, és egymást kissé lökdösve igyekezett rajta maradni a lencse látószögén.

photo-1535555898298-d5a8f73af8b9.jpeg

Most azonban végre elérhető a többkamerás felvétel úgy, hogy a négy kameraképból kettőt kiválasztva indítjuk a record-ot. A négykamerás választó, és kétkamerás rögzítés végül egyelőre nem a FiLMiC Pro appban jelent meg, hanem egy különálló DoubleTake nevű programban.

double-take.png

A kétkamerás felvételkor kérhetsz split screent vagy picture-in-picture módot (amikor egyik felvétel kisebb, mint a másik, és elfoglal egy kis területet abból), de felvehetsz úgy is, hogy két külön videófájlod lesz a végén, amiket utólag vághatsz. Remélhetőleg ez az új funkció segít abban, hogy végre egyidőben láthassuk totálban a témát MAGA ELŐTT LÁTÓ vidóst és magát a témát is. A Youtube pedig beépíthetne kameraválasztót, hogy mi magunk döntsünk, mikor nézzük a hozzánk beszélő embert, és mikor néznénk inkább azt, amiről beszél. Szerintem ez baromi jó ficsör lehet, főleg hogy ezért a vloggernek nem kell sokat tennie. Egyidőben felveheti a két témát, a felvételeket meg okosan kell vágni, a párhuzamos felvételek azonos hosszúságúak, és szinkronban haladnak.

Kicsit fura, hogy nem az Apple mutatott be ilyen képességet, hiszen az egész az iOS 13 API-jának köszöhető, ami multi-cam videózást tesz lehetővé a fejlesztők számára. Ehhez képest elég sokat kellett várni a beharangozott FiLMiC megoldásra. De itt van.

A többkamerás felvétel iPhone 11 Pro Max, 11 Pro, 11, Xs Max, Xs és Xr-en érhető el.
süti beállítások módosítása