Louis Rossmann tett ki nemrég egy videót arról, ahogy felolvas egy cikket. Hatásosan, teszem hozzá, mert Louis Rossmann nagyon-nagyon tehetséges szónok, és ahogy ő felolvasta azt a cikket, a szőr is felállt a hátamon. Aztán elolvastam ugyanazt az anyagot, a Your Computer Isn't Yours cikket, amit Jeffrey Paul írt. Egy biztonsági tanácsadó és hacker.

Jeffrey Paul azt írta, megtörtént, amit megjósoltak. Most történt meg, a macOS új verziójával, amiben “nem kapcsolhatod be a gépet, nem indíthatsz el egy szövegszerkesztőt vagy eBook readert anélkül, hogy hogy ezt logolják és eltárolják". Kiderült, írja, hogy a macOS új verziója minden app nyitásánál elküld egy programazonosítót, hogy mikor indították azt el, valamint egy IP címet. Mindezt titkosítatlanul, egy külső szolgáltató, az Akamai szervereire, és 2012 óta bírósági végzés nélkül is hozzáférést biztosítanak ehhez az adathoz a szövetségi nyomozóknak és katonaságnak. Sőt az új rendszer megakadályozza az olyan appoknak, tűzfalaknak, mint a Little Snitch, hogy megakadályozzák ezt az adatforgalmat minden egyes alkalommal, amikor megtörténik, sőt a VPN-eknek is keresztbe tesznek.

Ho-ho-hó. Álljunk csak meg, mert ez egy picit sok infó volt egyszerre, vegyük ki gyorsan itt ezt a katonás vonalat egy percre. Hogy mit tárol, és ez milyen kort hoz el? És miért?

Szóval az egész kényes adat az, hogy egy adott számítógép mikor nyitott meg appokat. Ezek az adatok:

Date, Time, Computer, ISP, City, State, Application Hash

Oké, ebből, valóban, ki lehet kalkulálni, hogy a saját számítógépem mikor milyen appokat futtat. De azt is lehet tudni, mikor hol tartózkodom, na nem úgy ÁLTALÁBAN, hanem csak akkor, amikor épp megnyitok valamilyen programot. Értem, ez viszonylag nagy biztonsági kockázat, de CSAK AZÉRT, MERT AZ EGÉSZ TITKOSÍTATLANUL MEGY. Hogy mindez egy külső szerverre, az annyira nem lep meg, bár tényleg fura, hogy az Apple a mai napi az Amazontól meg másoktól kunyizza a gépparkot. Mintha nem lenne rá zsuga, hogy a kapun belül tartsák a kényes infót.

Először megijedtem, és Louis Rossmann is ezt erősítette azzal az állításával, hogy “tudni fogják, hogy megnézted ezt a videót”, hogy logolnak mindent, amit az appokban végeztem.

De nem. NEM! Csak az appok indítását logolják.

Tudjátok, kik tudják, mit csinálsz az appokkal? A Google meg a Facebook, hogy mást ne mondjak. Látják, milyen weboldalakon voltál, miket néztél meg, meddig tartott, hány másodpercig bámultál egy fotót. Látják, miket töltöttél le, mikre kattintottál, és na, ők aztán tényleg tudják, hogy megnéztem Louis Rossmann videóját.

Az Apple? Látta, hogy elindítottam a böngészőt. Mikor? Három hete indítottam újra a gépet, azt hiszem, azóta fut minden, amit használok.

Ekkor mulatságosnak találtam, hogy ez utóbbi lett A Pillanat, Amikor Vége Az Eddigi Mindennek. De vajon miért állítják, hogy pont ez az a pillanat? Hát azért, mert Louis Rossmann és Jeffrey Paul, többnyire nagyon helyesen, mindenféle blokkolóval, tűzfallal, VPN-nel, lecsupaszított böngészővel tolja a neten, mint a hőskorban, és nem hagyja magát. Nem hagyja, hogy termék legyen. És az Apple lépéséből azt látták, hogy egyre nehezebbé teszi az elrejtőzést, és nem is igazán vették észre, hogy miféle adatokat kényszerítenek ki belőlünk. Az ezredrészét annak, amiket a többiek, de azt kicsavarja a kezünkből, és az M1-es gépek már csak a BigSurrel mennek, ami ezt megvalósítja.

ke_pernyo_foto_2020-11-11_8_11_02.png

Mi oka van az Apple-nek gyűjteni ezeket az adatokat? Nem tudom, valószínűleg az appokról készítenek statisztikákat, az App Store számára. Nagy gáz, hogy földrajzi lokációkat titkosítatlanul továbbítanak, de jól mutatja, hogy ez csupán csak egy hiba volt részükről, hogy az említett cikk után bejelentették: az adatokat ezentúl titkosítják, és nem veszik bele az IP címet. Sőt, az oprendszerben ki lehet kapcsolni ezentúl ezt az adattovábbítást.

Annyira talán mégsem volt fontos. Hogy három hete elindítottam a Safarit.

Az, amiről a két úr beszél, már rég itt van, szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy mi az a Big Data. És igen, az Apple, amire sokkal inkább bízom az adataimat, mint bárki, BÁRKI másra, elbaszta. El szokta időnként, ahogy mások is. Javította.

Louis Rossmann pedig egy nagyon ügyes szervizes, akire sokkal inkább rábíznám az elromlott számítógépeimet, mint BÁRKI másra. Ettől még tény, hogy nem fogja vissza magát, amikor az Apple-t kell beállítani minden rossz okozójának, mert tény, hogy ha a többi gyártó is az Apple szisztémáját követi, és sokkal inkább tartja majd járható útnak az enyhén meghibásodott termékek recyclingját a javítással szemben, akkor ő elveszíti a munkáját. És igaza van, abban, hogy ez így őrültség, és a lelketlen kapitalizmus magasiskolája, valamint etikát nélkülöző gépesítés.

De azért nem kéne minden alkalommal ekkorát kiáltani, mert aztán akkor, amikor tényleg kéne, már senki nem figyel majd rá.

Szerintetek is forradalmi az M1? Kíváncsiak vagytok, kinem milyen tapasztalatai vannak az új Macekkel? Csatlakozzatok az I Love Apple Silikon Facebook csoporthoz, ahol mindenki megoszthatja a híreket és a tapasztalatait a chipekről. A csoportot én hoztam létre és én is fogom gondozni.