Ez a nap is eljött, én újra a blogon dolgozom, az Apple pedig bemutatja, mire jutott az operációs rendszerekkel az elmúlt egy évben. Várjuk az iPad iPad-esedését az iPadOS fejlődésével, az iPhone rendszerének további liberalizációját a várható antitröszt perek miatt, én személy szerint egy kis Siri boostot várnék nagyon, mert annak ellenére szarnak a mesterséges intelligenciának erre az ágára, hgoy külön vice presidentje is van az AI-nak.

Szóval hétkor kezd Tim, nem tudni, hogy színpadon, vagy asztalnál, műtapssal - nyilván nem - esetleg teljes csendben, biztos fura lesz. De nem ez a lényeg, hanem hogy vajon, vajon végre szó esik-e az ARM alapú Macekről.

ke_pernyo_foto_2020-06-22_18_41_58.png

Mindjárt kezdek.

______________________________________

Figyeljetek már, Tim Cooknak jobban áll ez a közönségmentes, mozgókamerás közeli felvétel, mint az élő színpadi szereplés. Az Jobs asztala volt, Cook végre megtalálta a saját műfaját.

ke_pernyo_foto_2020-06-22_19_03_26.png

Craigre ez nem érvényes:

ke_pernyo_foto_2020-06-22_19_05_40.png

iOS14

A bemutató videóból kiderült, hogy az iOS végre mégiscsak beadja a derekát, és az Android Home Screenjére hasonlít majd. Lesznek widgetek is, az ikonok között, meg minden.

App Library

Azon túl, hogy elrejthetünk komplett oldalakat, az App Libraryben automatikusan listázza különféle automatikus szempontok szerint az appjainkat, a kategóriákon belül pedig a végtelenségig swipe-olható ikontömeget kapunk.

Widget

Kivihetőek a widgetek a Widget Galleryből közül, és áttehetjük a Home Screenre. Van Smart Stack, ami egy helyen egyszerre több widgetet kezel, amik között lapozhatunk.

ke_pernyo_foto_2020-06-22_19_09_59.png

 

Videólejátszás

A picture in picture mindenhol érvényes, mindenhol méretezhetünk két ujjal, kitehetjük a képet, de a hang akkor is marad.

ke_pernyo_foto_2020-06-22_19_12_03.png

Siri

Igeeeeeeeen!!! Végre külön foglalkoznak vele.

Többet kérhetünk tőle, de megint csak ficsörpimp van eddig. Viszont egy új appról is van szó: Apple Translate! Ha elforgatjuk a telefont, elindul egy beszélgetés mód, amikor a két nyelvre egyszerre figyel a készülék, és automatikusan elvégzi a fordítást, és felolvassa a fordítást.

ke_pernyo_foto_2020-06-22_19_16_01.png

Ez mondjuk menő, és végre nem valami Google-utánérzés!!!

Messages

Csoportos chatnél lehet célozni valakit személy szerint a válasszal, valamint lehet egyetlen hozzászólásra reagálni. Felül láthatjuk, hol volt friss hozzászólás és kitől, és persze sok új memoji... I am boomer.

Maps

Sokat fejlődik a Maps is. Lépcsőkre is figyel, amit valaki olyan mutatott be, aki tudja, miről beszél.

ke_pernyo_foto_2020-06-22_19_21_22.png

CarPlay

Az Apple lecseréli az autókulcsot is. az iPhone-nal nyithatjuk ki és indíthatjuk el a kocsit. Ami ugye azért jó, mert a Secure Elementen keresztül azért sokkal nagyobb biztonság érhető el. Összehasonlíthatatlanul nagyobb.

Plusz: Messagesben megoszthatjuk az autó hozzáférését másokkal is... azt hiszem, máris megtaláltuk a rendszer sebezhetőbb pontját.

App Clip

Kitalálták, mi lehet gyorsabb és jobb, mint ezer alkalmazás közül választani, amikor valamire szükségünk van. NFC-vel lecsipogtatni mindent, és ha az app telepítve van, annak egy apró része lefut (kisebb mint 10 megabájtos kód), és integrálva felbukkan alulról. Egy rollerbérlést is megtehetünk App Clipből, mert az Apple ugye más saját bejelentkezést is felajánl a feljesztőknek, amit, ha kihasználnak, nem kell login, és fizethetünk is egyből egy kattintással.

ke_pernyo_foto_2020-06-22_19_30_29.png

iPad OS

Craig felfutott a lépcsőn a földszintre a fogadóban. Oké, el kell ismernem, mégiscsak jól áll neki ez a műfaj. Baromi jó volt ez az akciófilmes felfutás. Látszik, hogy a cég már filmeket szponzorál.

ke_pernyo_foto_2020-06-22_19_33_17.png

Azért ez így a növényekkel eléggé DEVS utánérzés, nem?

ke_pernyo_foto_2020-06-22_19_33_23.png

Az appek egyre jobban igazodnak a nagy kijelzőhöz. Például a fájlkezelő:

ke_pernyo_foto_2020-06-22_19_34_39.png

A bejövő hívás kompakt nézetet kap. Oké, ez iOS-ben is így lesz. Végre nem Android utánérzés!!!!

Apple Pencil

Felismeri a kézírást, kijelölhető és arrébb helyezhető lesz, mint bármilyen gépelt szöveg.

Két kérdésem van: hogyan ismerik fel az orvosok írását? És: ki tud még egyáltalán kézzel írni?

Ez nem valami font?

ke_pernyo_foto_2020-06-22_19_40_03.png

Az Apple újrafeltalálta a kézírást. Épp akkor, amikor már majdnem megszűnt. Mintha USB 1-est tenne a gépeibe, nem? Oké, van olyan, amikor jól jön: amikor egyébként is sokat használod a Pencilt, és nem akarod letenni a gépeléshez.

AirPods

A fülesek automatiksan átveszik az aktuális audiofeladatokat a megfelelő eszközülnkről, aszerint, hogy mi lehet a prioritás (filmnézésnél fontosabb a bejövő hívás az iPhone-on pl.)

Az AirPods Pro pedig térhangzást ad, minden irányból, és ha elfordítjuk a fejünket, az irányokat aszerint állítja át. Ez a Spatial Audio. Állatira kipróbálandó dolgonak tűnik. Mindezt ezt a különös sziluettel bíró hölgy mutatta be.

ke_pernyo_foto_2020-06-22_19_43_07.png

watchOS

Egyedi, harmadik fél által fejlesztett óralapok. Végre. Kereshetünk, megoszthatjuk másokkal a saját kedvenceinket. Kitehetjük közösségi oldalakra is.

Ezentúl edzésnek számít a tánc is. Végre, igazi karantén-kompatibilis lépés. Ki nem táncolt valami 90-es ésvekbeli trash-re, amikor elgurult otthon a gyógyszer?

Elindul végre az alvásfigyelés. Először is beállíthatjuk a célalvás-mennyiségünket, és mielőtt le kell feküdnünk, elindul a Wind Down. A készülékeid értesítenek, hogy lekapcsolták az értesítéseket, az Apple Watch is lemegy alvóba, csak érintésre ad egy egyszerű számlapot. És persze az óra figyel minket alvás közben is, ennek a részletei érdekelnek majd a későbbiekben.

Az óra felismeri a kézmosás mozgását és hangjait, és visszaszámol, hogy eleget mossuk:

ke_pernyo_foto_2020-06-22_19_53_53.png

Privacy

Egyre kevesebb adat oszható meg, és egyre több mindenről - kamera, mikrofon használat - kapunk direkt állapotjelzést.

Rögtön láthatjuk az App Store-ban is, hogy miylen adatokat kér az adott app.

ke_pernyo_foto_2020-06-22_19_58_38.png

HomeKit

Gyerekek, végre történik valami. Az Apple, Amazon, Google és a többiek összeálltak, hogy saját platformot vigyenek az okosotthonoknak. Ahgoy a HomeKit, ez is a Home appból lesz elérhető, tehát teljesen integrált lesz annak ellenére, hgoy nem feltétlenül HomeKit-es cuccokat veszünk.

Automatikusan átállítja az otthonunk fényeit a napszakhoz képest. Több ficsörrel teszik jobbá az egyes eszközök együttesét, például az arcfelismerő rendszer az ajtónál lévő kamera képe alapján kimondatja a HomePoddal, ki áll az ajtó előtt.

Ja, és jön az Alapítvány. A trailert is bemutatták.

Látványos lett. Annak ellenére, hogy az eredeti könyvek erre semmiféle okot és lehetőséget nem adtak.

macOS Big Sur

Új dizájn. Újabb, mint bámikor.

Az iOS felé mozdulást le se lehetne tagadni. Egyre közelebb van a két rendszer, nézzétek csak meg a widgeteket, meg egyáltalán.

ke_pernyo_foto_2020-06-22_20_10_06.png

ke_pernyo_foto_2020-06-22_20_10_33.png

ke_pernyo_foto_2020-06-22_20_10_36.png

ke_pernyo_foto_2020-06-22_20_10_44.png

ke_pernyo_foto_2020-06-22_20_12_17.png

ke_pernyo_foto_2020-06-22_20_13_07.png

ke_pernyo_foto_2020-06-22_20_13_11.png

A Maps, a Messages mind Catalysttal készültek, vagyis iPad appból lettek átportolva. Na ezért látható ennyire az elmozdulás. A Mac gyorsabban megy az iOS felé, mint fordítva, nem véletlenül. A kulcsszó: érdeklődés.

 A Safari elég jó lett, a tabokat újratervezték, a privacyt még komolyabban vették, beépítették a fordítást a böngészőbe is.

ke_pernyo_foto_2020-06-22_20_13_07.png

És most jön a one more thing. Jön az ARM Mac.

Tim Cook bejelentette, amire vártunk: a Mac áttér az Apple saját technológiájára, ami a CPU-t illeti.

 Miért kell a saját chip? Azért, hogy megcélozzák ezt a területet:

ke_pernyo_foto_2020-06-22_20_30_39.png

Illetve azért, hgoy ezeket a saját fejlesztésű ficsöröket el tudják hozni a Macbe is, ne úgy, ahogy az Intel jónak gondolja, hanem ahogy ők jónak gondolják:

ke_pernyo_foto_2020-06-22_20_31_28.png

A fentiek azok a kódszavak, amiket az Apple ezentúl úgy fejleszt a Macbe, ahogy akar. És ez a lényeg.

Az XCode-dal már áttették az összes alkalmazásukat úgy, hogy mindkét vason menni tudjanak. Úgy tűnik, hogy a Big Sur már az a macOS, ami támogatja az áttérést. Így aztán már idén jöhet ARM-os Mac. Basszus, gyerekek, ha ez ilyen simán fog menni, ahogy nekiveselkedtetek, akkor leborulok előttetek (nem fog).

Na és mi van a 3d party appokkal?

A Microsoft és Adobe már megtette a magáét, és a demógépeken már jól működik az Office, Photoshop. A demógépek az egész emutató alatt Apple procikkal mentek. Egy 5 gigás projekttel elég gyorsan megtették a változtatásokat (azonnal, hogy őszinte legyek), egy 4K-s projekt Final Cutban is úgy hasít, mint egy iMacen.

ke_pernyo_foto_2020-06-22_20_36_20.png

ke_pernyo_foto_2020-06-22_20_35_36.png

És ha ez nem lenne elég, itt  a Rosetta 2 és a Virtulaization. Az állítás szerint a régi appok, és más rendszerek gyorsan és hatékonyan lesznek futtathatóak. Ez könnyíti meg az átállás éveit, ami elég jó hír.

A Rosettával nyomtak egy kis Tomb Raidert, elég meggyőző volt, hogy nem lesz akadás az on the fly átalakításban.

Az új Macek tehát futtathatnak az első naptól kezdve régi Mac appokat, Linux vagy Windows appokat, sőt, iPad és iPhone appokat is, természetesen. Vagyis bármit, a demó szerint elég hatékonyan.

Mától lehet kérni fejleszői Mac-eket, hogy nekiállhassanak az állítólag kétnapos munkának, amivel az átállás jár:))))

Idén lehet már kapni bárkinek ARM Macet, és két évig tart a teljes átállás, amikor nem lesz többé Intel Mac.

Ennyi volt. Ez eléggé előremutató volt, gyerekek. Engem egyelőre megvettek kilóra. Rég nem vártam ennyire Apple-cuccot, mint ezt az év végi új Mac-et.