A Telekom jóvoltából kaptam tesztelésre egy mobiladattal is forgalmazni képes Apple Watch-ot. Nagyon vártam már, hogy ez az eszköz Magyarországon is megjelenjen, mert úgy gondolom, hogy a leginkább előremutató, ami a jövő kommunikációját illeti. Az egyre nagyobb és színesebb kijelzős telefonok - korábban phabletnek nevezték őket, ma már nem külön kategória - ellenére én a minél kompaktabb telefon híve vagyok, amit kiegészítek médiafogyasztásra alkalmas tablettel.

Akkor érzem jól magam, ha nem hordok magamnál nagy eszközt, és minden a rohanó emberi test méreteihez és képességeihez igazodik. Ebben a tekintetben egy óra, ami mindig ott van a csuklómon, a lehető legjobb választás: apró, lehetetlen elhagyni vagy leejteni, és az okostelefonom legtöbbet használt funkcióit tudja. Na igen, a webböngészést nem, és azt sosem fogja tudni.

Viszont most már iPhone jelenléte nélkül is:

  • Tudok vele telefonálni
  • Megkapom az üzeneteket, emaileket
  • Tudok vele fizetni a boltban
  • Információkat ki tudok nyerni, pl. időjárás, naptárbeli teendőim, navigáció stb.
  • Zenét tudok hallgatni

A telepítés természetesen baromi egyszerű, az Apple és a Telekom együtt megkönnyítette a dolgot. Miután kibontod az órát, az eSIM aktiválásához tartozó folyamat egyből elindul az órán. Ahogy az Apple Watch aktiválásához, ehhez is iPhone kell egyelőre: a telefonunk Watch appjának segítségével be kell jelentkeznünk a Telekom fiókunkba (Facebook fiókkal is megtehetjük, hogy egyszerű legyen), ahol egy gombnyomással megrendelhetünk egy eSIM-et, amit egyből az órához rendel a rendszer.

install.jpeg

Az eSIM ára havi 990 forint, és a sávszélesség limitált 1 / 1 Mbps-ban. Havonta lehet feloldani a korlátozást, ami olcsóbb díjcsomagok mellé 3990 forint havonta. Mobil XL díjcsomaghoz mindkét sávszélesség esetén a MultiSIM havi díja 0 Ft/hó. Tapasztalatom szerint az 1 / 1 Mbps ugyanolyan működést eredményez, mint amikor az óra wifire csatlakozik, vagy a telefonon keresztül kap netet: a nekünk küldött nagyobb méretű képek betöltése így is lassú, az emailek letöltésére így is, úgy is várni kell egy kicsit, a kisebb adatforgalmú kapcsolatok - üzenetek kezelése, fizetés - röccenésmentesen megy természetesen. Vagyis az én tapasztalataim alapján sosem az adatátviteli sebesség jelentette a szűk keresztmetszetet.

ke_pernyo_foto_2020-05-08_7_30_38.png

Az iPhone-os appban megjelenik ilyenkor egy Mobilhálózat nevű pont, ahol azt is látod, mennyi mobiladatot használt az órád, alkalmazásokra lebontva.

mobiladat.jpeg

És hogy milyen érzés ezt használni? Ez az a fajta fejlesztés, amivel kapcsolatban semmilyen érzést nem tudsz kifejezni, egyszerűen csak természetes lett egy pillanat alatt. Csak megszabadítottak egy tehertől, egy hátráltató erőtől, attól, hogy az iPhone-od is legyen mindig nálad, ha teljes mértékben használni akarod az órát.

Az elmúlt két hétben kétszer is előfordult, hogy elindultam otthonról telefon nélkül. Velem elég gyakran megesik, a család már lesi az ablakból, hogy “na most mit felejtett itthon”. Nem mentem messzire, csak bevásárolni, de az alapvető kommunikáció fenntartása miatt (a sárga vagy a kék dobozos kell? stb.) ilyenkor vissza szoktam menni érte. Most nem mentem. Ez történt:

ora.jpeg

Elmentem bevásárolni egy szál órával.

Járvány idején egyébként is a legjobb segítség az Apple Watch:

  • Nem kell a bevásárlólista nézegetéséhez elővenni a telefont, a csuklóra nézve lehet haladni
  • Gyorsan elérhető a házastárs, akitől lehet kérdezni, telefonon vagy üzenetküldő appon keresztül, szöveget diktálva
  • Fizetéskor sem kell elővenni semmit, egy gombot kell duplán megnyomni, és kész is
  • Sok feladatra lehet érintés nélkül is használni az órát, a Sirivel felhívathatunk valakit, rákérdezhetünk feladatokra
  • Csak egy picike kijelzőt és gombot kell fertőtleníteni a boltból kijövet

Mindezt tehát iPhone nélkül is megtehetjük ezentúl. Nekem hatalmas érzés volt, hogy a fentiekből mindent megtehettem úgy, hogy a kocsikulcson kívül semmi nem volt nálam. A pénztárcámat azért általában még viszem magammal mutatóba, de igazából már csak a személyi, a jogsi és a forgalmi miatt hordom, egyszerűen mindenhol az órával fizetek, nem nyitottam ki már hónapok óta.

Sokan azt mondják, hogy a telefon náluk mindig ott van, mi a különbség? Megmondom, mert volt ilyen is: amikor a telefon lemerül, még mindig ott az órád! Nem mindegy, hogy elszakadt minden kontaktod, és keresned kell egy töltőt, vagy kisegít a csuklódon lévő cucc, telefonálhatsz, és eléred az üzeneteidet.

Kérdés, hogy mennyire fogyasztja az akksit a cellular működés?

Ha nem telefonálsz, akkor bírható, 5 óra alatt merül felére a töltöttség, tehát itt tíz óra működéssel lehet számolni úgy, hogy rövid telefonbeszélgetések, meg időnként némi üzengetés megy. Meg persze egy rakás frissülő komplikáció, időjárás, decibelmérő, gyűrűk, lásd lent. Ilyenkor ugye simán kikapcsolható a wifi és a Bluetooth kapcsolat, semmire nincs szükséged a működéshez, ezek csökkentik a fogyasztást, de nyilván ez semmi a mobilchiphez képest.

img_4732.png

Ha telefonálsz, egy húsz perces beszélgetés 25%-kal tudja csökkenteni a töltöttséget, vagyis nyolcvan perc alatt lemerül az óra (az Apple állítása szerint másfél óra ez az érték, ez kábé stimmel is).

Vagyis az Apple Watch még nem tart ott, ahol szeretném, hogy tartana, de majdnem. Nem indulhatunk el vele egy napra reggel, hogy este hazaérve telefon nélkül kísérje végig a napunkat, és egész nap használhassuk kommunikációs eszközként. Ha alig nyúlunk hozzá, és csak backupnak van nálunk - csak mobilhálózaton használva -, akkor 10-12 órát bírja így is, ha csak akkor kapcsoljuk be a cellulart, amikor baj van, akkor természetesen nagyon sokáig -, de ha mondjuk becsúszik egy nagyobb telefonhívás, akkor drasztikusan esik a töltöttség. Viszont ha van nálunk egy vezeték nélküli töltő a kocsiban, akkor arra felnyomva két helyszín között mégiscsak működhet a dolog.

A telefonbeszélgetések minősége a cellular hálózaton nagyon jó: engem minden esetben remekül hallottak, sokszor előfordult, hogy valaki egyből megkérdezte, miről hívtam, mert nagyon tiszta a hangom úgy is, hogy az óra egyáltalán nincs a szám előtt. Autóvezetés küzben, mikor a kezem a kormányon vagy a váltón volt, változatlanul jól hallottak (Airpods nélkül értendő). Így beszéltem:

img_4742.JPG

Autópályán viszont már kevés az óra hangereje a mi fülünk számára, úgy, hogy mi is halljuk a másikat, itt már érdemes felcuppanni a kihangosítóra, vagy Airpods.

Nekem ez az új iPhone SE - kicsit sárga, kicsit savanyú, de egész jó.