Amikor megjelentek az új MacBook Air-ek, azt találtam írni, hogy kötelező bele a Core i5-ös procit kérni. Egyrészt mert 40 ezer forint pluszt jelent, amiért kettő helyett négy magot kapunk, és nagyobb teljesítményt. És, ki nem mondva ott van az is, hogy a Core i3-ról nekem folyton az olcsó Windows-os laptopok ugranak be, kongó műanyag házzal.

A helyzet az, hogy meggondoltam magam. Nem kötelező az upgrade, nyugodtan vegyétek az i3-asokat.

Három dolog derült ki azóta.

Az egyik, hogy a tizedik generációs Core i3-asok egészen jól teljesítenek a benchmarkok szerint, és a való életben vett tesztek is ugyanolyan sebességet mutatnak a hétköznapi feladatoknál, mint amiket a Core i5 tud. És természetesen itt olyan mindennapi dolgokat kell elképzelni, mint böngészés, szövegszerkesztés, videónézés, fotók csesztetése. Nincs különbség ezen a szinten. Egyébként meg:

2020 MacBook Air (Core i3): Single-core: 1095. Multi-core: 2385.

2020 MacBook Air (Core i5): Single-core: 1047. Multi-core: 2658.

2018 MacBook Air (Core i5): Single-core: 790. Multi-core: 1628.

Na, érted.

A kérdés az volt inkább, hogy adsz-e neki más feladatot is? Én egyrészt a magok száma miatt ajánlottam a Core i5-öt - és mondjuk épp amiatt most is ajánlom -, másrészt hogy lehessen neki adni kicsit számolósabb feladatokat is. Mondjuk egy kis 4K-s videóvágás…? Csakhogy mint kiderült, ez lehetetlen, mert ha elkezded megszorongatni a Core i5-öt, akkor nem képes az elvárt teljesítményt hozni, valószínűleg azért, mert az Apple továbbra is a 2018 óta bevezetett, különös hűtést alkalmazza a MacBook Air-ekben.

A fenti videón lehet látni, hogy a hűtőborda és a ventilátor egymástól elég jelentős távolságra helyezkednek el.Az iFixit fotóján is látni, fent középen a borda, balra fent a ventilátor.

mba_3small-1-600x400.jpg

Ilyenkor egy heat pipe köthetné össze ezeket, hogy a a hő azon keresztül a ventilátor elé jusson, ami meg kifújná a házból a meleget, de nincs heat pipe. És ez láthatóan nem az az issue, ami megoldódik mostanában, lévén évek óta elégségesnek érzik Cupertinóban, hogy a venti valamit kifúj, a hő meg valahol termelődik, csak egymásra talál a kettő VALAMENNYIRE.

Oké, a MacBook Airben lévő Core i3-as TDP-je 9 Watt a Core i5-ös 10 Wattjához képest, nem emiatt érdemes választani, hanem mert az i3-asra úgysem küldesz rá semmi nagyon számolásgyanús dolgot.

A harmadik ok, amiért a Core i3-at mégis ajánlom, az, hogy az alapmodelleket mindig akciózzák. Most is láttam valahol 390 ezer forintért az i3-ast, így a 450 ezres i5-ös gép hirtelen nem is 40, hanem 60 ezerrel drágább.

Szóval na, akinek az Air arra kell, amire tervezték, alap dolgokra, levelezni, böngészni, dokumentumokat izélgetni, az otthoni képeit és videóit gondozni, nyugodtan menjen neki az i3-nak is.