Az iPhone SE 2020 elsőre tényleg nem izgalmas, a legfrissebb proci belepakolva az iPhone 8 házába. Az iFixit kiderítette, hogy a kamera simán kicserélhető egy iPhone 8-aséval, úgyhogy itt nem lehet sok változás.

Illetve… mégis van. Hiszen van portré mód, igaz? Vagyis mégiscsak összekombinálták az A13 Bionic képességeit az öreg lencsével. De vajon hogyan?

Ben Sandofsky, a Halide fejlesztője írt egy nagyon érdekes cikket a Mediumon arról, hogy ez hogyan is néz ki a gyakorlatban. Érdemes elolvasni az egészet, de kiírom ide a fontosabb részeket.

ke_pernyo_foto_2020-04-30_10_28_02.png

A portré mód két lencsével hozza a legjobb eredményt. Nem véletlen, hogy az embernek is két szeme van, és a két szem által látott képből képes megmondani, hogy egy adott tárgy milyen messze van. Meg persze az agyával, ami tapasztalatok alapján már be tudja sorolni, hogy a látottak mit jelentenek lépésben, vagy méterben.

ke_pernyo_foto_2020-04-30_10_27_15.png

Nem az SE az első telefon, ami egy lencsével valósítja meg a portré módot, az iPhone XR is ezt tette, de egészen máshogy. Az XR a DPAF nevű eljárást alkalmazta, ami kábé annyit takar, minden pixel esetében két alpixel összehasonlításából tudja kitalálni a távolságokat. Ez is olyan, mintha két szem lenne, már abban a tekintetben, hogy összehasonlításon alapul, annak ellenére, hogy egyetlen lencse volt a készüléken.

Az iPhone SE viszont nem így tesz: kizárólag Machine Learninggel rajzolja fel a depth mapet, vagyis a látott tárgyak lencsétől való távolságának lenyomatát.

A különbséget úgy lehet látni, ha lefotózunk egy másik fotót. A felület sík, tehát csak egyféle mélység van. Az XR többnyire lapos felületet lát, azért megpróbál differenciálni a színek segítségével. Az SE 2020 viszont a képről készített kép esetében is felrajzolna a depth mapet. Emberekre tervezték, vagyis az emberi alakot ismeri fel legjobban, de már tárgyakkal is elég jó munkát végez.

Nézzétek, balra az XR, jobbra az új SE, ahogy egy sík felületet elemez.

kuty.jpeg

Ilyen, amikor a hardverek fejletlensége mérnöki bravúrokat kíván meg. Ez a szépsége ennek a szakmának, mert nézzétek meg. Itt van egy gyártáson spórolós telefon - nincs több lencse, nincs LIDAR -, amihez viszont a fejlesztők gyártottak egy olyan okosítást, ami korábban nem volt. Hozzátették a chip Machine Learning képességeit, és voila, mégiscsak van portré mód. Régi fotókat vehetünk ki a szekrényből, és menni fog velük a háttér blurözése.

Hát ha valami izgalmas van az új SE-ben, akkor ez abszolút az.