Kétszer volt tökéletes a MacBook Air saját története során: 2008-ban és most. Az Apple kivette a megbízhatatlan billentyűzetet, megemelte az alapmodell háttértárát, majd lecsökkentette az árat.

Van azonban egy fontos részlet az új gépekkel kapcsolatban, amibe az egyszeri vásárló gyorsan bele fog futni. Tudniillik milyen procival kérjem?

A válasz erre eddig leginkább az volt, hogy amivel adják. Ritka eset volt, hogy egy Air-vásárlónak nem felelt meg az alap Core i5-ös, hiszen akinek kraft kell, annak Pro kell, és az i5-ösön is lehet 1080-as videókat vágni simán. A hétköznapi munkára nem volt kérdés, hogy elég-e.

ke_pernyo_foto_2020-03-18_13_22_32.png

Most megváltozott a helyzet. Az Apple háromféle procit ajánl: egy kétmagos 1,1 Ghz-es Core i3-at, egy négymagos, 1,1 Ghz-es Core i5-öst és egy négymagos 1,2 Ghz-es Core i7-est. Joggal tesszük fel a kérdést, hogy vajon a mostani Core i3-as, ami tizedik generációs, vajon erősebb, gyengébb vagy ugyanolyan, mint a korábbi modellben lévő, nyolcadik generációs, kétmagos, de 1,6 Ghz-es Core i5-ös?

A válasz az, hogy egyelőre nem tudom, de meglepne, ha túlságosan eltérnének egymástól teljesítményben. Ha mégis, akkor a Core i3 a gyengébb, hiszen azonos magszám mellett sokkal alacsonyabb az órajel, ami teljesítménycentrikus folyamatoknál visszaüthet. Ha a laptopot úgy használjuk, mint Mári nézni a V16-os motort, lassan 2000-es fordulatig húzatva, akkor meg nem lesz különbség.

De a Core i3-as mégiscsak… olyan, amivel az olcsó laptopokat adják akciózás idején.

Szerencse, hogy az Apple nem hagy sokáig kétségben minket. Ha kiválasztjuk a laptopot, a kofigurációs oldalon láthatjuk, hogy 40 ezer forintért kérhetünk bele négymagos Core i5-öst, azonos órajelen. Az pedig rengeteget számít, az operációs rendszer nagyon meg fogja hálálni a kétszer annyi magot. Teljesítménycentrikus feladatokra így sem lesz erős, ekkor forduljunk a Core i7 opció felé, de még inkább a MacBook Prók irányába.

És ha már itt vagyunk, még egy nagyon megtérülő beruházás: 80 ezer forintért 16 giga RAM-mal kérhetjük. Itt a tökéletes MacBook Air, 529.990 forintért.

ke_pernyo_foto_2020-03-20_9_34_12.png

Tehát összefoglalva: az első proci upgrade (i5) az operációs rendszer jó működéséhez, a programok futtatásához fontos. A második upgrade (i7) akkor kell, amikor számoltatni is akarunk időnként vele egy viszonylag nagyobbat. A 16 giga RAM pedig nem esszenciális, de később, pár év múlva nagyon jól fog jönni. Lehet, hogy emiatt nem kell eladnunk, és használhatjuk még egy-két évig pluszban.

Egyébként kétféle MacBook Air árul az Apple, a második modell semmiben nem különbözik az elsőtől, amennyiben annak kettőt kattintunk a konfig oldalán. De most már nem az SSD upgrade-ért kérnek el pofátlan pénzt, hanem okos pluszokért ésszerű összeget. Összesen 24 féle MacBook Air állítható össze, az alapmodell mellett az Apple ajánlata az egyikre a 24-ből, 529.990-es verzióban, amiben a kötelező proci upgrade mellett inkább a háttértárat emelték meg 512 GB-ra. Valakinek meg az fog kelleni.

ke_pernyo_foto_2020-03-20_9_37_50.pngHamarosan írok egy posztot arról is, hogyan simul be ez az Air sorozat az idei MacBook Pro sorozatba, várhatóan.