A legmegbízhatóbb Apple-pletykaszállító, Ming-Chi Kuo azt állítja, hogy a következő 12-18 hónapban várhatóak az első ARM alapú Mac-ek. Az Apple állítólag nagyon agresszívan tolja előre a saját fejlesztésű, 5 nm-es technológián alapuló chipjeit, ami idén az iPhone-okba, jövőre a laptopokban is megjelenik majd. A 5 nanométer nagy ugrás lesz, az Apple már zsinórban a harmadik évben ugrik fel a TSMC fejlesztésére, és ad ki újabb technológián alapuló chipeket. Bővebben erről itt írtam.

wikichip-logic-tsmc-100827196-large.jpg

A pletykák az ARM Macről legalább öt éve tartanak, egyébként pont ennyi idő volt, amíg az Apple titokban minden OS verzióból készített egy Intelest is, mielőtt 2005-ben bejelentette a váltást. Ennyi kell, hogy egy komplett operációs rendszert, programokkal, ki lehessen adni egy új platformra. És az ARM még ennél is nagyobb feladat, hiszen teljesen kiugrik az x86-ról, és egy új bolygón találja magát.

Nem kérdés, hogy az ARM alapú chipek el tudnak-e futtatni egy asztali rendszert, alap feladatokra. Az idei sebességnövekedés az A14-et asztali rendszerekhez hasonlóan gyorssá teszi. Ez már rég nem a kérdés. A kérdés a szoftverek, a kompatibilitás, és minden nyűg, ami ilyenkor jön. Az Apple állítólag az idei WWDC-n a fejlesztők kezébe adja azokat a toolokat, amivel ARM Mac appokat fejleszthetnek, hogy egy év múlva, akár épp a 2021-es WWDC-n, már egy alap szoftvercsomaggal tudják adni a gépet. Az Apple a saját szoftvereivel nyilván szintén elkészül addigra.

Úgyhogy emberek. Itt az idő, amire eddig csak legyintettünk. Amiről tudtuk, hogy majd egyszer. Úgy tűnik, mindannyian a saját múltunkat emésztjük fel, és a saját jövőnk jön velünk szembe, akutyaúristenit.