Az új Mac Prótól, azon belül is a rackszekrénybe építhető változatról már korábban is írtam, hogy nem feltétlenül szerver célokat szolgál, sőt. Csak épp stúdiókban, ahol a rack-elhetőségi igény azért felmerül egy bizonyos méret felett, jobban illik egy ilyen. Az Apple nem visszatért az XServe-hez, hanem egy másik úton ért el ugyanahhoz az elrendezéshez.

A Macstadium viszont kimondottan szervereket, azon belül is Maceket ajánl ki az ügyfeleknek. Lehet Mac miniket dedikáltan bérelni távolról, vagy lehet pivate cloudot kérni, van egy rakás vasuk, beleértve a korábbi Mac Prókat is. Azt is rackelték valahogy. Ezek mellé tettek be egy új, 2019-es Mac Pro Servert.

bench.png

Futtattak teszteket is, több Mac minivel és Mac Próval hasonlították össze a vasat. Gyors, de kevés szálon még nem igazán húz el annyira, mint az ára, viszont a 24 párhuzamos feladatnál már nagyon is (a legdrágább Mac mini a táblázatban 860 ezer forint körüli, az táblázatban látható új Mac Pro pedig 3,2 millió forint)

A teszt nem szólt grafikus kártyákról, a 96 giga RAM-ot sem használták ki teljesen, a Mac Prónak ez inkább egy bemelegítés volt, egy maratonista 100 méteren. És miközben a maratonistát kis fejlesztéssel ultramaratonistává is lehet fejleszteni (a Macstadium eléggé konzervatívan upgrade-elt csak), a miniknek ez a maximuma. De hogy milyen szerver lesz a Mac Próból, még mindig nem derült ki ebből.