Korábban már írtam arról, hogy el tudnék képzelmi egy Apple Watch KE-t (Kids Edition) a piacon, egy olyan órát, aminek a funkciói le vannak korlázotva arra, amire egy gyereknek - de még inkább a szüleinek - szüksége lehet. Persze továbbra is megoszlanak a vélemények arról, hogy elmebeteg controlfreak-e az, aki ilyet tesz a gyerekére, vagy előrelátó, mivel megvan a kis esélye annak, hogy valami baj lesz, és ilyen esetben nincs kéznél egy Liam Neeson, aki a telefonba hörgi, hogy I Will Find You.

Én személy szerint azt gondolom, hogy egy gyerekeknek szánt tech-kütyü ezerszer jobb, mint az, amit nem a gyereknek szántak, mégis a gyerek használja. Lásd az összes tech-kütyü, okostelefon, tablet, amiket boomerek készítettek boomereknek, mégis nagyon komoly függést okoztak a fiatal generációban.

Az Apple megfontolása is ez lehet, amikor nem szállnak fel erre a vonatra. Amit az Apple csinál, abból divat lesz, és ha elkezdenének kiadni gyerekeknek szóló kütyüket, az a vád érhetné őket, hogy gusztustalan módon új generációt akarnak beszippantani. Pedig valójában csak megvédenék ezzel ezeket a generációkat.

Személyes vélemény bezár.

A gyerekeknek szóló okosórák, karkütyük piaca ennek megfelelően nem összeszedett, a gyártók többféle felhasználási célra adnak ki ilyeneket. Az egyik fitneszkarkötő, a másik játékos formában ad lehetőséget kommunikációra vagy trackingre, a harmadik pedig a fent említett, inkább a szülőknek szóló megoldás. Hol van a gyerekem? Hogyan tudom elérni most azonnal? Utóbbi nyilván az eltévedés és elrablás ellen jó, illetve azon esetek ellen, amikor valami más történt, mi mégis szívrohamot kaptunk e miatt. Azt nem tudom, hogy egy gyereknek miért van szüksége fitnesz-trackingre, gondolom a megfontolás az, hogy a boomer-kütyük előtt ülő, mozogni nem akarókat így állítanak fel. Nem tudom, működhet-e, szerintem nem.

Mindenesetre ezek azok a gyerek okosórák, amiket találtam az AQUA kínálatában, hozzátéve, hogy ezen a piacon jellemző az egyszerűbb anyaghasználat melletti alacsonyabb ár. Nyilvánvaló okokból.

Elari KidPhone 2

ke_pernyo_foto_2020-01-30_12_08_34.png

Ez az óra tud mindent, amire a paranoiás szülő vágyik: SOS gomb, amit megnyomva értesíti a szülőt az óra, GPS tracking, microSIM kártya foglalat, így telefonon is elérhetjük a gyereket, és az adatkapcsolathoz sem kell wifi. Sőt, van olyan lehetőség is, hogy a szülő a telefonos appból távolról bekapcsolja az óra mikrofonját, és belehallgat, mi zajlik a gyerek környezetében. Igen, ennek azért vannak visszaélésre lehetőséget adó lehetőségei, és a gyerek személyiségfejlődésében erősen beüthet, ha azt gondolja, lehallgatja a saját szülője. Ezért az órát csak teljes transzparenciával érdemes használni, mindent elmondva a gyereknek, miszerint a lehallgatás csak bizonyos esetben alkalmazható, bár még így is aggályos.

Elég sok negatív véleményt olvastam vásárlóktól a neten, így inkább én egy kategóriával drágábbat választanék.

Jelenlegi ára: 11.090 Ft

Elari KidPhone 3G

ke_pernyo_foto_2020-01-30_12_37_02.png

Ez mindazt tudja, mint az előző, csak még többet is. Egyrészt 3G-s adatforgalomra képes a kütyü, amivel videochatelni is lehet. Fröccsenésálló a kivitel, illetve egy Alice nevű asszisztenst is lehet utasítani az órán keresztül. Ez már Bluetooth 4-et használ 3 helyett. A kijelző nem Retina, 240 x 240, de nyilván a funkcióknak megfelel, menőzni azért nem lehet vele. De nem is azért van.

Jelenlegi ára: 30.590 Ft

Kruger&Matz SmartKid

ke_pernyo_foto_2020-01-30_12_37_12.png

Ez is egy nagyon olcsó óra, de hasonlókat ígér, mint a fentiek. Ebbe is nanoSIM mehet, 850 900 1800 MHz-en tud kommunikálni, IP67-es védelemmel ellátva. Az órán saját telefonkönyv van, az ottani kontaktokat fel tudja hívni a gyerek, és ha két ilyen órát összekapcsolnak, akkor már ők is tudják egymást hívni. Elérhető benne a Wechat, és persze lépésszámláló is található benne. És ami a legfontosabb: az óra GPS-szel vagy LBS-sel megtalálható.

Jelenlegi ára: 11.490 Ft

Fitbit Ace 2

ke_pernyo_foto_2020-01-30_12_36_51.png

Na ez már gészen más tészta. A Fitbit gyerekverziója kizárólag aktivitásmérésre jó, a szülő látja, a gyerek mennyit mozog, hogy alszik, lehet versenyezni, vannak badge-ek stb. Nincs benne GPS, és SIM kártya sem, viszont van 5 napos akkuidő és vízállóság. Teljesen más célra van, és noha alap aktivitásmérést a fentiek is tudnak, ha ez a cél, akkor a Fitbit a legjobb választás.

Jelenlegi ára: 22.090 Ft

Garmin vivofit jr.2

ke_pernyo_foto_2020-01-30_12_36_38.png

Ez is aktivitásmérő, nincs GPS és SIM kártya. A Garmin megoldása eléggé 90-es évek, kicsi és csúnya (8 színű) kijelző, viszont tematizálható szíjak kaphatóak hozzá Marvel és Disney franchise körén belül. Az új szíjjal új kihívások is jönnek: játékos történeten keresztül kell elérni a napi célokat, vagyis ha mozogsz, a sztori is fejlődik. Lehet, hogy ez már jó irány, nem tudom.

Nagyon nagy előnye, hogy egy feltöltéssel akár egy évig működik, annyira egyszerű a belső felépítése.

Jelenlegi ára: 29.900 Ft

A két tábor előnyeit egyesíthetné, a dizájnban lerombolhatná a versenytársakat egy 60 ezer forintos lebutított Series 3, ami a mostani 80 ezer forint körüli árhoz képest nem is lenne akkora arcvesztés. Ellenben a gyerek minőségi cuccot tarthatna a kezén, ami beleillik az otthoni ökoszisztémába, menőzhetne is kicsit vele, de jól ki lenne találva, mikor mire használhatja az órát, hogy előnyére váljon, és a spionkodás részleteit is be lehetne állítani, mert privacy a gyereknek is jár.

Disclaimer: az AQUA WEbáruház az Appleblog feat. Almalés és Kungfu partnere