almalé és kungfu Rólunk

A hét kimaradt Apple-hírei - AirPods 2, fotóverseny, AirPower, CO érzékelős Apple Watch

A héten is jött néhány pletyka. A legizgalmasabb talán a gázérzékelős Apple Watch: a cég levédetett egy szabványt, ami veszélyes gázok érzékelése esetén mentené meg az életünket, így olyanokat kutatna, mint a CO, NO, NO2, CH4, O3. A csuklónkon így tényleg egy komplett életvédelmi szakosztály lenne, ha csatlakoztatunk egy tüzijátékkal felszerelt drónt a fejünk fölé, mehetünk bármelyik európai no-go zónába.

Innentől pedig két lábbal a földön: a Digitimes arról írt, hogy a régóta várt Qi töltőmatrac, az Apple beígért AirPowere, ami mindenféle Apple cuccot tudna egyszerre tölteni, 2019-ben jön, istenbizony. Már korábban is több utalásra bukkantak az Apple saját szövegeiben amellett, hogy érkezik, de most iparági pletykák állították, hogy kész van a cucc.

messages_image_2738207528_-e1536782019830.png

Ugyaninnen szivárgott az infó, hogy még az év első felében jönnek az új AirPodok, amik - lehet megkapaszkodni - már most tartalmazhatnak életfunkciókat figyelő szenzort, vagyis néznék a szívritmust. Korábban is pletyiztek erről, de nem gondoltam, hogy már idén ilyennek jönne ki a cég.

Most sem hiszem egyébként.

Közben az iOS 12.2 bétájában találtak utalást arra, hogy az új füleseket már Hey Siri próbahanggal kell konfigurálni, vagyis az biztos, hogy egy új Siri-eszközt üdvözölhetünk bennük. Ezt elhiszem.

 

A WSJ az idei iPhone-okkal kapcsolatban állította, hogy mindegyik OLED kijelzőt kap, az LCD ki lesz rúgva. Várjuk, milyen áremelést jelent majd ez az iPhone XR esetében, merik-e tovább tolni a madnesst.

Az Apple versenyt is hirdetett a héten. Tíz képet választanak ki iPhone-nal készített fotókból, amiket ezután marketing célokra használnak fel, kinyomtatják óriásplakátokra, és az üzletekbe is kiteszik. A versenyen induláshoz csak azt kell tenni, hogy megosztod a képedet Twitteren vagy Instagramon #ShotOniPhone hashtaggel (vagy email a shotoniphone@apple.com-ra). Eleinte úgy volt, hogy a nyertesek pénzt nem kapnak, csak a dicsőséget, de a profi fotós társadalom ezen picit felbosszantotta magát. Ezután kiegészítették a felhívást, és azt írták, a nyertesek munkáját kompenzálni fogják. Nem tudni, how much.

shot-on-iphone-challenge-announcement-forest_big_jpg_large.jpg

Az Apple a héten kiadott néhány frissítést, noha ezek nem tartalmaztak olyan egetrengető változásokat, hogy a legtöbben egyáltalán észrevettük volna. Mondjuk kiemelhető az olyan hibák orvoslása, mint a 2018-as iPad Prók esetében a külső “audio input” eszközökre történő csatlakozásnál észlelhető torzulás, bizonyos CarPlay rendszerekkel való kapcsolat megszakítása, valamint a HomePod váratlan újraindulásának problémája. Amit én is tapasztaltam az előző frissítés óta, rém idegesítő (a hiba így most megszűnni látszik). A frissítések az iOS 12.1.3, HomePodra is, a tvOS 12.1.2 és a macOS 10.14.3, utóbbiak általános javítócsomagok.

Izgalmas találgatásra adott okot, hogy az Apple egyesült államokbeli honlapján ismét feltűnt az iPhone SE - igaz, a cég készletkisöprésre használt üzletében. Gyorsan el is fogyott a nettó 249 és 299 dollárért árult 32 és 128 gigás verzió, aztán megint tettek ki egy adagot, az is elment. A dolog semmit nem jelent, nem hiszem, hogy átszámítva és forintosítva 100 ezres készülékek kívánatosságát próbálgatnák. Úgyis tudják, hogy mi történne.

Különös volt a héten az a publikáció is, ami az Apple hivatalos kijelentéseit részletezte a klímaváltozással kapcsolatban. Mint a cég kifejtette, noha az éghajlatváltozás anyagilag terhet jelent, egyben előny is lehet nekik. Ugyanis ahogy durvul a helyzet, úgy várható, hogy törvényi előírás szabja majd meg az energiahatékony termelést és felhasználást, amiben az Apple termékei egyébként is, mindenféle szigorú törvény nélkül elöl járnak. Így az új piacon eleve előnnyel indulnak majd, és a tudatos vásárlók is inkább őket választják.

És egy régi tartozás: mostantól a Mac App Store-ban is elérhető a Microsoft Office programcsomag, nem csak a redmondiak honlapjáról. Úgy tűnik, a bevételelosztás valamiért mégis fekszik már nekik, talán a cserébe kapott marketingcsomag volt ilyen tetszetős.

ke_pernyo_foto_2019-01-26_20_54_09.png

Hogy mi volt ez a poszt? Próba jelleggel heti egyszer, hétvégén összeszedem azokat az Apple-híreket, amiket a héten semmilyen módon nem dolgoztam fel.  Ezekkel ellensúlyoznám az Appleblog tavaly bevezetett új tartalomszerkesztési elveit, aminek következtében több az elemzős, sokforrásos nagyposzt, kevesebb a pletykacunami, és aki csak minket követ, esetleg lemarad a szerinte fontos hírmorzsákról. Rajtam ne múljon: ha valaki csak egy Apple-oldalt olvas, az legyen az Appleblog feat. Almalé és Kungfu.



Flexgate: durva MacBook Pro hiba?

A flexgate egy újabb Apple dizájnbaki, ami azonban szerintem durvább, mint bármelyik korábbi. Egyes felhasználóknál, az egy éves garancia lejárta után az alábbi jelenség tapasztalható, ha magasra teszed a fényerőt:

sl.jpg

A színpadi fény effektus valójában nem ficsör, és nem is kellemes: a képernyő egy állandó alsó, inhomogén megvilágítást kap. Egy másik jelenség, hogy egy bizonyos szögnél nagyobb kihajtás esetén a kijelző háttérvilágítása elsötétül. Mi lehet a baj?

Az iFixit utánament, és kiderítette, hogy a kijelző flexibilis kábelei mentek tönkre, amik a képernyőt az azt kiszolgáló controller boarddal kötik össze. Filléres ügy, a 2016 előtti MacBook Próknál egy 6 dolláros kábel cseréje rutinmunka - írják. De nem a 2016-ban és az után gyártott laptopoknál, ahol a mindent felülíró vékonyítás miatt a kábelt beleapplikálták a kijelzőbe. Nem lehet cserélni, így a kijelzőt kell, 600 dollárért.

Nesze neked, környezetvédelem.

Sőt, a helyzet még rosszabb: kiderült, hogy maga a kábel is egy vékonyabb, kevésbé strapabírónak tűnő darab az új dizájnnal rendelkező MacBook Prókban, amik esetleg a mechanikai behatásoktól, nyitástó-csukástól hamarabb tönkremehetnek. Jelenleg azonban nem tudni semmit: sem azt, hány ember érintett, vagyis hogy ezek egyedi és különleges esetek, vagy időzített bombáról beszélünk, sem azt, hogy a kábel tényleg gyengébb-e, vagy csak annak látszik.

ifi.jpeg

Mindenesetre már hónapokkal ezelőtt benyújtott valaki egy petíciót azért, hogy az Apple ismerje el a hibát dizájnproblémának, és kiterjesztett garanciát jelentsen be mindazoknak, akik szembesülnek a színpadi fény effektussal. A petíciót az iFixit cikke óta sok ezren írták alá, a poszt írásának idején egy hajszál választja el a 7500-as céltól őket. Írjátok alá ti is.

Ez nagyon fontos lépés lenne a cégtől. Ugyanis egy Apple laptop mindig azért is volt jó vétel, mert jó pár év múlva még mindig féláron el lehetett adni. Na most a 2016-os és újabb szériák újonnan még sokkal drágábbak lettek, mint az elődjeik voltak, így egyáltalán nem mindegy a használtgép-piacon, hogy egy jól működő, csak kicsit lassúcska, stabil gépet veszel, vagy egy időzített bombát, amihez előbb vagy utóbb, de inkább előbb, új kijelzőt kell venni. Kevesebbet adnak a gépekért, amiket az Apple Store-okba belépő józan vásárlók belekalkulálnak az új gép vásárlásába is.

Az Apple most vagy bebizonyítja, hogy nincs szó erről, és ezek a kábelek kibírnak ötezer lecsukást-felnyitást, vagy előjön a kiterjesztett garanciával, különben nagyot esik a használt MacBook Prók megítélése, ezáltal pedig az új gépeké is.



Megmondom, mi kell: egy kijelző nélküli Apple Watch!

Amikor az Apple Watch megjelent 2015-ben, midnenki a karórák új generációjáról beszélt, és a svájci gyártók megrendüléséről. Utóbbit különösen azért gondolhatták, mert az Apple nem átallt kiadni egy 5000 dolláros verziót, a divat és a luxus világában téve egy rövid kanyart. Később ezt a modellt elfelejtették.

Azóta az okosórák piaca hatalmasra nőtt. Voltak olyan folyamatok, amikre számítottunk: hasonló termékeket más gyártók olcsóbban szolgáltattak, bár a pulzusérzékelés, és most az EKG pontossága kissé megfoghatatlan, kevéssé egzakt előnyhöz juttatta az Apple-órát. Vagyis elkezdtük aszerint osztályozni ezt az épphogy megszületett kategóriát, hogy milyen fitnesz- és egészségvédelmi műszereket tartalmaznak.

Közben az okosórák olyan újításokkal próbáltak kitűnni a tömegből, mint hogy mindig mutatják az időt. A Samsung Gear S3 pont ezt a hülyén hangzó ígéretet tette az always-on kijelzőjével, amit nem kell felemelni a leolvasáshoz. Egy olyan lehetőség ez, amit az okosórák előtt minden óra kőbalta természetességgel hozott. Ő volt az első transz-okosóra.

Mostanra már a Withings is kiadott egy hibrid elgondolás mentén született terméket: egy analóg okosórát (így persze mindig látható, hány óra), amibe egy pulzusmérőt, EKG-t és sztetoszkópot is építettek. Ők tehát annyira fókuszáltak az orvosi lehetőségekre, hogy minden mást elvetettek.

A tökéletes zavar azonban nem az okosóra-gyártók felől érkezett. Ők ellettek volna ezzel a kiforratlan, identitásmentes világgal, amit alkottak, de nemrég a Moser tett le az asztalra egy méretes kutyaszart. Ezt:

dims_1.jpg

Ez egy Apple Watch-ra hasonlító mechanikus óra, aminek egy tourbillon szerkezet látszik az előlapján - más semmi. Gondolhatnánk, hogy létrehoztak egy mechanikus, hagyományos órát egy modern köntösben, de ez túl evidens lett volna. Különben is, ilyet már csináltak korábban, most nagyobbat kellett dobni.

A fenti óra ugyanis nem tartalmaz sem kijelzőt, sem óramutatókat. A koronát kihúzva lehet beállítani időt, az óra pedig a percjelző hangok állításával adja tudomásunkra, ha közeledünk ehhez az időponthoz, és kezdünk elkésni. A Moser azt állítja, ezzel a szerkezettel vissza akartak térni az órakészítés alapjaihoz, létrehozni valamit, ami nem időt rabló értesítéseket mutogat neked, hanem… semmit. Az óra veleje: ezzel az eszközzel tudod, ha késel.

Mennyibe is kerülhetne az óra, ha nem 350 ezer dollárba, 98 millió forintba? Nesze neked 5000 dolláros Apple Watch Edition.

Teljes képzavar van tehát, stornó és vissza az alapokhoz. De mondok valami érdekeset: szerintem a Moser iránya egyáltalán nem is hülyeség. Az Apple-nek kellene lennie annak a cégnek, akik úgy valósítják meg a Moser ideáját, hogy ők profitálnak a végén a dologból. Ráadásul úgy törnének be a divat porondjára, ahogy soha eddig. Nem izzadságszagú alkukkal, hanem teljesen természetesen. Mondom, mi kell:

Apple Watch Shuffle.

Aki nem tudná, mi az az iPod Shuffle, ahonnan az elnevezést csórtam:

silver-ipod-shuffle.png

Egy kijelző nélküli zenelejátszó volt. Az volt benne a csodálatos, hogy tényleg nem rabolta az időnket, volt rajta play gomb, meg léptetés meg hangerő. Ami hiányzott róla, az a Siri, egy olyan hangvezérlés, ami többre is képes lett volna, mint amire az iPod Shuffle-t szánták. Még mielőtt eljött volna az ideje egy ilyen készüléknek, az Apple megszüntette az egészet.

Az idea viszont az Apple Watch-ból származva jöhetne el ismét. Egy óra, aminek nincs mutatója, sem kijelzője. Nem is látszik rajta, hogy óra. Inkább olyan, mint egy ékszer. Egy baromi szép, formatervezett divatcucc, aminek nem csak a szíját tervezi valami menő dizájner, de az egészet, úgy ahogy van. Siri, meg az S-chip, meg a Bluetooth chip, az eSIM, giroszkóp meg a többi ott van valahol, a fémburkolat alá rejtve. Az egésszel csak AirPodokon és iOS-en keresztül kommunikálhatsz, és az egyetlen, amiben a külvilág felé is szerkezetként látszódna, azok a csukló felé néző érzékelők lennének. Mert orvosi- és fitnesz szempontokból sokban hasonlítana egy GPS nélküli Apple Watch-ra, csak másban nem. Mert minden mást igazi és menő ékszerészek készítenének.

wh.png

fotó: William Henry

Az Apple Watch Shuffle úgy lenne divatos, hogy technológiát bújtat a hagyományos divatba. Nem követelné, hogy nézz a kijelzőjére minden értesítéskor, cseszeget AirPodon, ha akarod. Tudna minden menő szabványt, de a felesleges hivalkodás, csillogó kijelzők nélkül. Lejátszana zenét, megmondaná az időt, felolvasná a könyveinket, megértené a hanggal elmondott fitneszbeállításainkat, mérne EKG-t, pulzust kérésre és automatikusan, értesítéseket állíthatnánk be vele, akár még telefonhívást is indíthatnánk vele, vagy posztolhatnánk valami közösségi oldalra is. Share my result. Share what I’m listening to.

Én díjaznám a kijelző nélküli okoskarkötőt az Apple-től. Mert tényleg szép lenne, egy ékszer, a technológiát elrejtve. Mert anélkül lehetne vele kommunikálni, hogy kijelzőt nyomkodnék. Hasonló irány a Mi Band is, ami egy Nokia 5110-es kijelzési képességét vegyíti a modern kommunikációs szabványokkal és mérésekkel, és az egészet kizárólag az a bizonyos aprócska kijelző teszi olcsóvá, gagyivá. Ha ki lehetne hagyni, az hirtelen többletérték lenne, nem pedig spórolás.

Ha az Apple adja ki, egy ilyen megoldásért akár lehetne többet is kérni, mint egy Apple Watch-ért. Na nem az alapmodellért, Jony Ive dizájnját vegye akinek csak a tech kell, de ettől felfelé, divatházak logójával dizájnstükk lenne a cucc. És amúgy, mellékesen, felőlem harangjátékot is játszhat percenként, figyelmeztetve a naptárban lévő eseményekre. A Mosernek igaza van: a kijelzőt eliminálni kell. De nem úgy, hogy visszamegyünk az ingaóráig. Hanem úgy, hogy előre tekintünk, a láthatatlan technológia felé.



Milyen Apple termékeket éri meg venni most az Aqua Webshopban?

Körbenéztünk partnerünknél, az Aqua Webshopban, és összeszedtük a legjobb almalogós ajánlatokat. Érdemes nektek is körbenézni időnként, hiszen a legújabb, vagy sokszor már kifutott termékeket árulnak nagyon jó áron. A fenti menüsorban a Webshop alatt mindig megtaláljátok a megfelelő helyet.

Lássuk a legjobb ajánlatokat egy helyen!

iPhone XR 64GB

A kék színű, 64 gigás iPhone XR csak 254.900 forint, de a fekete modell is csak 5 ezer forinttal drágább. Ezek nagyon jó árak, azoknak, akik vennének a tavalyi iPhone-szériából egy így már egész viselhető árú modellt.

ke_pernyo_foto_2019-01-21_17_54_56.png

iPhone 8 64GB

Akinek elég egy korábbi széria, a jelenlegi kínálatban legjobb ár-érték arányúnak tartott telefonjuk, annak egy 209.900 forintos iPhone 8-at ajánlunk.

ke_pernyo_foto_2019-01-21_17_53_38.png

MacBook Air 13, 2018

Hasonló logika mentén, akinek a legújabb Air modell kell, ami kétségkívül elég jóra sikerült, annak egy 256 gigás modellt ajánlunk (hagyjátok már a 128-at, tényleg kínlódás csak, meg felhőben kell tárolni mindent). Az Aqua Webshopban most egy ilyen Air 515.900 forint. A 128-as modell 450.900 forint egyébként.

ke_pernyo_foto_2019-01-21_17_52_41.png

MacBook Air, korábbi modell

Akinek elég a kisebb számítási teljesítmény, és csak pötyöget, mint mondjuk most én (és én is épp egy ilyenen pötyögetek), valamint szereti a mágneses töltőt meg az SD-kártyaolvasót, annak nem lesz problémája a régebbi Air-rel sem, sőt, imádni fogja azt is. 294.900 forintos ára azért eléggé verhetetlen volt az új árpolitika előtt is, most meg aztán pláne.

ke_pernyo_foto_2019-01-21_17_52_31.png

Apple MacBook Pro 15" Retina Touch Bar Notebook i7 512GB BRUTAL!!!

Akinek a legbrutálabb MacBook Pro alapgép kell, fél tera SSD-vel, 16 giga RAM-mal, Core i7-essel és Radeon Pro 560X-szel, gyönyörű és nagy Retina kijelzővel, azok mindenképp az Aquánál keressenek. Bőven hat számjegyű az ár a hét számjegy heyett, ami önmagában kisebb csoda a cég új árképzéséhez képest. 924.900 forint.

ke_pernyo_foto_2019-01-21_17_52_18.png

Apple Magic Trackpad 2

Nincs mit hozzátenni, a mai napig jó szolgálatot tehet egy hatalmas trackpad az asztali gép mellé. 43.890 forintért nem olcsó, de még mindig jó árnak számít önmagához képest.

ke_pernyo_foto_2019-01-21_17_52_01.png

Apple Magic Mouse 2

A vezeték nélküli egerek Magic Mouse-a. Hagyjuk most, hogy alulról tölthető, és ilyenkor használaton kívül van, ez azért mégiscsak egy high-end megoldás azoknak, akiknek az egér továbbra is mond valamit, és halálukig mondani is fog. Csökken a számunk. 26.990 forint.

ke_pernyo_foto_2019-01-21_17_50_33.png

Apple iPad 2018, 9.7" 32GB

A tavalyi iPad gyönyörű - főleg arany színben -, kedvező árú és szuperül működik, Pencillel is. Idén ennek az utódját is bemutatják, várhatóan drágább is lesz, így ha ez a méret tetszik neked, most még jobb áron, szinte egy százasért megveheted itt.

ke_pernyo_foto_2019-01-21_17_51_14.png

 Disclaimer: a posztot az Aqua Webshop támogatta. Nézegessetek még több terméket nálatok, bőven vannak iMacek, iPad Prók és így továbbok is.



Elég izgalmas lehet az idei iPhone dizájn

Mióta az iPhone-ok szemből teli kijelzőt kapnak, hátulról meg kiáll a kamera, nem sok néznivaló van rajtuk a notch-on kívül. Szerencsére az Apple idén két újítással is előrukkol, az egyik még csak pletyka, de mi már biztosra vesszük (három lencsés kamera), a másik már biztos: továbbra is jó ötletnek tartják a saját maguk által tervezett akksis tokok gyártását, tervezését.

A tok azért jó, mert izgalmat, játékosságot ad az unalmas formáknak. Így, tekintve a jelenlegi tudásunkat, és ötleteinket, alapvetően kétféle iPhone 11 dizájnt látunk kivitelezhetőnek 2019-ben.

Az első:

ocsmany2_1.jpg

A második:

ocsmany3_1.jpg

 

Szavazzunk.

 




süti beállítások módosítása