A flexgate egy újabb Apple dizájnbaki, ami azonban szerintem durvább, mint bármelyik korábbi. Egyes felhasználóknál, az egy éves garancia lejárta után az alábbi jelenség tapasztalható, ha magasra teszed a fényerőt:

sl.jpg

A színpadi fény effektus valójában nem ficsör, és nem is kellemes: a képernyő egy állandó alsó, inhomogén megvilágítást kap. Egy másik jelenség, hogy egy bizonyos szögnél nagyobb kihajtás esetén a kijelző háttérvilágítása elsötétül. Mi lehet a baj?

Az iFixit utánament, és kiderítette, hogy a kijelző flexibilis kábelei mentek tönkre, amik a képernyőt az azt kiszolgáló controller boarddal kötik össze. Filléres ügy, a 2016 előtti MacBook Próknál egy 6 dolláros kábel cseréje rutinmunka - írják. De nem a 2016-ban és az után gyártott laptopoknál, ahol a mindent felülíró vékonyítás miatt a kábelt beleapplikálták a kijelzőbe. Nem lehet cserélni, így a kijelzőt kell, 600 dollárért.

Nesze neked, környezetvédelem.

Sőt, a helyzet még rosszabb: kiderült, hogy maga a kábel is egy vékonyabb, kevésbé strapabírónak tűnő darab az új dizájnnal rendelkező MacBook Prókban, amik esetleg a mechanikai behatásoktól, nyitástó-csukástól hamarabb tönkremehetnek. Jelenleg azonban nem tudni semmit: sem azt, hány ember érintett, vagyis hogy ezek egyedi és különleges esetek, vagy időzített bombáról beszélünk, sem azt, hogy a kábel tényleg gyengébb-e, vagy csak annak látszik.

ifi.jpeg

Mindenesetre már hónapokkal ezelőtt benyújtott valaki egy petíciót azért, hogy az Apple ismerje el a hibát dizájnproblémának, és kiterjesztett garanciát jelentsen be mindazoknak, akik szembesülnek a színpadi fény effektussal. A petíciót az iFixit cikke óta sok ezren írták alá, a poszt írásának idején egy hajszál választja el a 7500-as céltól őket. Írjátok alá ti is.

Ez nagyon fontos lépés lenne a cégtől. Ugyanis egy Apple laptop mindig azért is volt jó vétel, mert jó pár év múlva még mindig féláron el lehetett adni. Na most a 2016-os és újabb szériák újonnan még sokkal drágábbak lettek, mint az elődjeik voltak, így egyáltalán nem mindegy a használtgép-piacon, hogy egy jól működő, csak kicsit lassúcska, stabil gépet veszel, vagy egy időzített bombát, amihez előbb vagy utóbb, de inkább előbb, új kijelzőt kell venni. Kevesebbet adnak a gépekért, amiket az Apple Store-okba belépő józan vásárlók belekalkulálnak az új gép vásárlásába is.

Az Apple most vagy bebizonyítja, hogy nincs szó erről, és ezek a kábelek kibírnak ötezer lecsukást-felnyitást, vagy előjön a kiterjesztett garanciával, különben nagyot esik a használt MacBook Prók megítélése, ezáltal pedig az új gépeké is.