almalé és kungfu Rólunk

Egy éve megjósoltam, hogy az Apple egyszer csak megfordítja az idő kerekét

Hogy pontosan mit és miért csinál az Apple, pontosan még nem látni. Csak nézzük, mi történik, és próbáljuk visszafejteni az algoritmust, de egyelőre nincs elég adat. Az biztos, hogy a cég sok tekintetben visszamegy az időben, hogy a rég otthagyott lyukakat befoltozzák:

  • moduláris Mac Prót adnak ki
  • ehhez tartozó, korábban nyugdíjazott szoftvert frissítenek
  • szerverterembe pakolható Mac Prókat adnak ki
  • újra figyelnek a pro közösség igényeire, még ha egy szinttel magasabbra is céloznak, mint eddig
  • egérrel használhatóvá teszik az iPad Prót
  • engednek pendrive-ot dugni a tabletbe
  • elengedik a vékony butterfly keyboardot, és visszahozzák a jól bevált ollós mechanikát
  • gesztusvezérelt másolás-beillesztést fejlesztenek
  • támogatja a helyi és nemzetközi rádióállomásokat a Siri
  • végre hajlandóak az SSD piaci árának csökkenését megjelentetni az áraikban
  • árcsökkentést hajtanak végre a MacBook Air laptopoknál

apple_rew.jpg

Eszembe jutott egy több mint egy éves posztom, ami arról szólt, hogy az idő visszafelé halad. Hogy a jelen a kiindulópont, és a múlt a cél a tech-iparban: vajon értelmezhetőek visszafelé az Apple egyes döntései? Lehet-e úgy látni, hogy valójában a fejlettebb volt régen, és a fejletlenebb van most?

Egyes esetekben el lehet képzelni, sőt, logikusabb a visszafelé haladás. Más esetekben nem ilyen egyértelmű. Én ezt próbáltam meg modellezni.

Ez a poszt, ez a gyakorlat azonban a mostani döntésekkel egész más megvilágításba került.

Mintha a cégnél is nyomtak volna egy visszatekerő gombot. Mintha a hátrafelé haladás valahogy a cég új iránya lenne, legalábbis bizonyos tekintetben. Többé nincs “majd mi jobban tudjuk”, kivéve az olyan esetekben, amikor tényleg jobban tudták, lásd Flash halála. Most hagyjuk, hogy mindezek vajon egy SE2 megjelenését vetítik-e előre, mert igen, azt. A lényeg nem ez, hanem hogy ezentúl, úgy tűnik, ér kívánni. Ér múltba révedni, és azt akarni, hogy valamit mégiscsak fejlesszenek ki. Mert lehet, hogy meg is teszik.

Hogy mindez a régi lyukak befoltozása után a fényes jövő felé haladást eredményezi, vagy a cég annyira megrekedt a mában, hogy a jövőre vonatkozóan nincs más ötlete, mint a régi lemezek felrakása, nem tudni. Reménykedjünk az előbbiben.

Az Apple New Age témájú posztjaimat itt találod.



És hogy milyen érzés használni az Apple Pay-t?

Eleinte csak az OTP-seknek indult, július elejétől már az Erste és a Gránit Bank ügyfelei is használhatják az Apple Pay-t. És mivel nekem van Erstés kártyám és bankszámlám, végre én is élvezhetem az Apple Pay előnyeit.

És hogy milyen?

ke_pernyo_foto_2019-05-13_21_08_10.png

A kártya felvitele a rendszerbe gyorsan ment, mivel ugyanez a kártya alapértelmezett az Apple ID számára is. Csak a háromjegyű biztonsági kódot kellett megadnom. Igazából Next-Next-Finish típusú volt az egész, és a Walletban már ott is volt a kártyám. Kicsit olyan érzés volt ez, hogy “basszus, erre vártunk eddig?”. Pedig nyilván a háttérben megkötött szerződések és alkuk a lényegesek, meg hogy az Apple foglalkozzon egy ekkora piaccal is.

iPhone SE-vel használom az Apple Payt, vagyis Touch ID-val. Ennek az a hatalmas előnye, hogy semmit nem kell nyomnom, egyetlen gombot sem. Nem kell duplán az oldalsót, de még csak a Home-mal sem kell felébreszteni a telefont, egyszerűen odatartom az SE-t a terminálhoz, miközben rajta tartom az ujjam a Home gomb ujjlenyomat-olvasóján.

Az érzés: szabadság. Nem azért, mert így gyorsabb, mint elővenni a kártyát, amin egyébként a pénzünk ellopásához szükséges valamennyi adat ott virít. A szabadság az, hogy többé nem kell szívrohamot kapnom, hogy otthonhagytam a pénztárcámat. Ha meg mondjuk a Walletban lenne a személyim, a jogsim és a forgalmi is, akkor meg egyenesen otthon is hagynám.



Hány forint egy dollár az Apple-nél 2019 júliusában?

Visszatérő posztsorozatban nézzük meg, hogy egy nettó dollár hány bruttó forintot jelent Magyarországon. Ez az a szám, amivel megszorozva a kinti bejelentéseket megkapjuk a magyar árat, van benne extra magas ÁFA, Artisjus, árfolyamkockázat, minden.

ke_pernyo_foto_2019-07-10_9_44_01.png

Jellemző, hogy az Apple nem minden termékénél ugyanúgy vált, és vannak, amiket itthon arányaiban sokkal jobban megéri megvenni. Ezeknél érdemes egyébként sietni: várható, hogy a legjobbfej módon váltott dollár-forint címkéjű termékeknél hamarosan új váltószám lép életbe, és arányaiban nagyobb lesz nálunk a drágulás, mint máshol.

Így lehet, hogy a kint változatlan árú alap MacBook Pro nálunk átesett egy 10.000 forintos áremelésen.

Vagy, hogy ellenkező előjelre hívjuk fel a figyelmet: így lehet, hogy a Mac miniknél az SSD upgrade valamivel olcsóbb ugyanarra a méretre, mint más Mac-ek esetében.

Most azt látni, hogy az iMaceknél és az Apple TV-nél várható egy korrigálás hamarosan. Azt is látni, hogy az Apple nagyon sietett az elmúlt egy évben, hogy a korábbi ütemben növelje az árfolyamot, holott a 2014 óta vizsgált dollár-forint árfolyam alakulása ezt egyáltalán nem indokolja. Még abban sem vagyok biztos, hogy 2015 óta történt egyáltalán olyan, ami miatt növekedést kellene eszközölni.

ke_pernyo_foto_2019-07-10_9_16_37_1.png

Remélem, hogy a lendület hamarosan leáll, mert őszintén szólva sokkal olcsóbbak lennének itthon a dolgok, ha a cég egy kicsit igazságosabban csinálná ezt.

A tegnap kiadott MacBook Air a tavalyi átszámítás szerint 400 ezer forint alá menne be, hogy mást ne mondjak.


Olcsóbban adja végre az SSD-t az Apple

Az Apple a tegnapi boltfrissítéssel az SSD upgrade-ek árát is megnyirbálta. Sajnos nem mindenhol: az alapgépről az eggyel nagyobb opcióra váltás például továbbra is általában ugyanannyi, de minél nagyobb tárhelyet szeretnénk, annál nagyobb a kedvezmény mértéke.

Egy MacBook Air esetében ez például azt jelenti, hogy a 128-ról a 256 gigabájtra váltás továbbra is 80.000 forint. Valójában azért van két MacBook Air modell, hogy ezt a két háttértárat jól elkülönítve árulják, holott van még bőven opció. Lehet 512 gigás változatot rendelni, ez a korábbiakhoz hasonlóan +160.000 forint, viszont a 1,5 terás opciót most 1 terásra cserélték, viszont cserébe 440.000 forintról 240.000 forintra esett a maxos upgrade ára.

ke_pernyo_foto_2019-07-10_8_03_25.png

Vagyis az első szintű upgrade-nél az egységár 80.000 Ft/128 GB, a második már csak 40 ezer, a harmadik már csak 20 ezer forint ugyanez a mennyiség.

Nagyobb a változás a MacBook Prók esetében, ahol 256 gigáról indulunk, és míg korábban 200 - 600 - 1200 - 3000 dollár volt az SSD tárhely emelése, most 200 - 400 - 800 - 1600 dollárba kerül az 512 GB, 1 TB, 2 TB, 4 TB SSD. Forintban ez így néz ki:

ke_pernyo_foto_2019-07-10_8_06_01.png

Az iMac Prónál majdnem felezés volt: itt 1 teráról indulunk, a 2 terabájt eddig 218.400, a 4 terabájt 873.600 forintos felárat jelentett. Most ugyanezek 145.000 és 436.800 forintért elérhetőek.

A Mac mini is csatlakozott, itt mondjuk az árak mindenhol picit alacsonyabbak:

 ke_pernyo_foto_2019-07-10_8_27_18.png



Az Apple ma laptopokat mutatott be. De mit jelent ez nekünk?

Az Apple egy kis keddi frissítést hajtott végre a termékpalettán, és végre ez nem azzal jár, hogy összeszorul a segglyukunk, hogy jaj, most mennyire szívjuk meg?

A helyzet az, hogy kimondottan üdére sikerült a frissítés. Mi lesz, a végén megint elkezdjük élvezni ezt a dolgot?

Kinyírták a MacBook-ot, ami eleve egy kísérleti vonalnak indult, aztán végül nem próbálkoztak a ventilátor nélküli, extrém alacsony fogyasztású csipekkel ellátott, extrém pici laptoppal tovább. Pedig kiváló hobbiprojekt volt, nyilván megtérülés nélkül. De ilyen a hobbi.

Frissítették az alap, TouchBar nélküli MacBook Prókat, amik immár kaptak Touch Bart, és nyolcadik generációs processzort is. Igaz, ezekből alacsony órajelűt választottak, hogy azért legyen versenyelőnye a régi alap Touch Bar-os változatnak, a True Tone-on és a plusz két Thunderbolt porton kívül. Most tehát minden MacBook Pro Touch Bart tud, processzorban, háttértárban, Thunderbolt portszámban térnek el egymástól.

ke_pernyo_foto_2019-07-09_21_40_24.png

Lecsökkentették a MacBook Air-ek árát, mostantól az eddigi 474.990 forint helyett 429.990 forintos kezdőáron adják a 128 gigás verziót, és a modellet True Tone kijelzőt kaptak. A régi modellt kinyírták, de így már tényleg nem is volt értelme, végre megint racionális alapokra helyezték a palettát.

Amit én látok, az egy nagyon fegyelmezett ésszerűsítés volt.

Az egyforma nevű termékek végre egyformák lettek,
az árak csökkentek, vagy direktben, vagy az alapmodellek képességeinek jelentős emelésével.

Szinte érzem, ahogy a szívemről leolvadt a dac, és ismét keblemre öleltem az egész MacBook társaságot, úgy, ahogy vannak. Lám, milyen kicsi kellett hozzá.

Ja, és az új laptopok is benne vannak a nulladik naptól az ingyenes Keyboard Service programban. Ezeknek is még butterfly jutott.




süti beállítások módosítása