almalé és kungfu Rólunk

Megnéztem az AQUA új boltját, nyomtattam is ingyen

Tart az AQUA péntek-szombati boltnyitási akciója a West End Business Center alján, a Westenddel szemben. Ma meglátogattam az új helyet.

dsc07800.JPG

dsc07837.JPG

dsc07814.JPG

dsc07817.JPG

A bolt kábé 80 négyzetméteres, de tágas érzést kelt, és elég menő kiállító bútorokkal, laptopállványokkal, okosóra-tartókkal mutatják be a termékeket. Van náluk Apple Watch is, de itt egy helyen át lehet nézni, meg lehet fogdozni a konkurenseket.

dsc07802.JPG

Tartanak a hétvégi akciók - még ma -, itt láthatjátok, mit kaphattok, mennyiért. Tök jó cuccok vannak, a Huawei okosmérlegét, ami a csontjaidról, zsírpárnáidról és izmaid állapotáról is nyilatkozik, és ha komolyan gondolod az edzést, nélkülözhetetlen infókat ad -, 10 ezer helyett ma még 7.990 forintért elvihető. Van nagyon olcsó okoskarkötő, egy rakás kiállított telefon (ki akarja megnézni a konkurens szuperkamerákat, Mate 20 Pro, anyone?).

dsc07805.JPG

dsc07807.JPG

Sőt, van elektromos roller is. El is kunyiztam, hogy kipróbáljam a közeljövőben, tartós teszten. Milyen hurcolászni, mennyire érezzük nehéznek, milyen könnyű összecsukni? Itt meg lehet nézni.

dsc07804.JPG

Dizájnos routerek is vannak:

dsc07810.JPG

dsc07808.JPG

Az egyik sarokban az EPSON állít ki nyomtatókat, az egyikről ma ingyen lehet nyomtatni fotót a betérő vendégeknek. Meglepődtem egyébként a gépen, mert ahelyett, hogy az elmúlt évtizedekben tapasztalható “beültetünk chipet és egyre drágábban adjuk a tintát” hozzáállás helyett itt már utántöltő flakonokat adnak el, amikkel a patron kiemelése nélkül spriccelhetjük be a festéket. A szintet pedig szabad szemmel láthatjuk, ezt imádom:

Szóval érdemes jönni, még vannak a készletekből, de azért mindig van egy-két vevő a boltban, szóval fogynak. Telefonáljatok ide előtte, ha jönnétek valami akciósért.

Disclaimer: az AQUA az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere



Announce Messages: a legkényelmesebb chatelés, iOS 13-ban

Az iOS 13-an, ha második generációs AirPods-od vagy Powerbeats Pród van, egy új ficsörrel találkozhatsz. Ez az Announce Messages, ami a kéz nélküli netezés új állomása lesz.

Az első alkalommal, amikor csatlakoztatod a fenti füleseket iOS 13-nál, felugrik egy kérdés: akarod engedélyezni az Announce Messages-t? Ha engedélyezed, onnantól a bejövő üzeneteidet felolvassa a Siri, kérdés nélkül, a füledre, és a felolvasás után egy hangjelzéssel értesít, hogy mostantól hallgatja a válaszodat. A választ speech-to-text-tel üzenetté alakítja, és válaszként elküldi.

A funkció az Apple Messages programjával és minden más programmal működik, ami felhasználja a SiriKit ide vonatkozó developer API-ját.

Szerencsére a funkció szűkíthető: beállítható, hogy minden üzenetet olvasson fel, vagy csak a legutóbbi beszélgetések folytatását, esetleg minden üzenetet a telefonkönyvünkben található kontaktoktól, vagy csak a kedvenc kontaktjaink üzenetét.

ke_pernyo_foto_2019-06-14_12_16_13.png

Sajnos azonban a felolvasást a Siri végzi, így a magyar nyelv nem lesz még támogatva.

A fura az egészben az, hogy a vakok a VoiceOver kisegítő lehetőséggel ma is magyarul olvastatják fel az üzeneteiket, gépi hanggal. Ha bejön egy üzenet, ráhúzzák az ujjukat, amire a hang felolvassa magyarul a magyar szöveget, akár az AirPods-ukra. A válasz gombra nyomva pedig diktálhatnak, az üzenetet pedig a küldés gombbal küldhetik. Három parancs - a VoiceOver-es dupla klikkek miatt összese 12 érintés -, ezt lehet megspórolni egy ilyen funkcióval.

De ez a VoiceOver. Nincs köze a Sirihez, gépi hangon beszél, kisegítő lehetőség. Mégis, hogy ennek a kényelemnek a közelébe érjünk, évekre lehet még szükség magyarul.



Pénteken és szombaton nagyokat akciózik az AQUA az új boltjában

Nemrég nyitott a Westenddel szemben az új AQUA üzlet, ahol nyitási akciókat tartanak pénteken és szombaton. Akik ellátogatnak - és _csak_ azok, akik ellátogatnak személyesen -, az alábbi előnyöket élvezhetik:

  • nyomtathatnak egy képet ingyen a kiállított Epson nyomtatón, a telefonjukról mondjuk
  • lesznek mindenféle tematikus ajándékok
  • lesznek akciós termékek, amiket személyesen lehet megvenni.

Most pedig már a lista is megvan, mindkét nap más akciók lesznek.

ke_pernyo_foto_2019-06-12_22_01_43.png

Pénteken Mi Band 3 aktivitásmérő lesz nagyon olcsón, erről itt írtam, tulajdonképpen olyan, mint egy DOS-os, stabil okoskarkötő, ami több hétig bírja egy töltéssel. Ennyi pénzt már csak az megér, hogy megvegyük a párunknak, aki rendszeresen lenémíti a telefonját, és nem érjük el. Rezgeti a csuklóját. Lesz még 32 gigás SD kártya, laptopok, nyomtató, hangszóró, az olcsó Xiaomi mobilok még olcsóbban.

Szombaton a csúcsajánlat a Huawei okosmérlege lesz, erről is írtam, abszolút meglepetés volt a cucc. Kapható lesz még az Azul nevű társasjáték is, ami szintén nagyon szép, de nézzetek körül ti is, hátha érdekel valami más.

Sajnos Apple tematikájú programokat most nem tudtam szervezni a boltba, látjátok, hogy a kínálat sem kimondottan almás, de egy júliusi hétvégére időzítünk egy olyan eseményt is, ezzel még jelentkezem. Most nagy lesz forgalom anélkül is.

Disclaimer: az AQUA Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere



A HomePodot olyan géppé változtathatjuk, amitől a sci-fi írók étvtizedek óta félnek

Azért ezek a hangvezérléses rendszerek egészen újfajta problémákkal szembesítenek minket. Az Amazon kütyüje például komplett beszélgetéseket küldött el ismerősök email-címére, ami egy olyan típusú bug, amire nehéz lenne ráfogni a user errort. Egyáltalán, nehéz lenne ráfogni a user errort bármire, amit egy hangvezérelt hangfal csinál.

Úgyhogy amikor átmentem Zsolthoz, hogy összepárosítsuk a két HomePodunkat, hogy meghallgassuk, miként szól sztereóban, viszonylag biztosak voltunk benne, hogy nem ronthatunk el semmit.

img_0195.jpg

Mégis, amikor kihallgattuk magunkat (az erről szóló poszt később), és menni készültem, már csak egy lépés volt hátra: Zsolt HomePodját le kellett választanom a saját telefonomról, hogy így resetelve ő újra felvehesse saját hangszóróként. Még szólt a zene, még a telefonomról ment a stream AirPlay-en, amikor a Home appban arra nyomtam, hogy “leválaszt”.

Úgy gondoltam, ez olyan, mint egy lekapcsolás. Off. A hangszóró elfelejt mindent. De képzeljétek, nem így volt.

A zene tovább szólt.

Ha a HomePodon a következő számra léptettük, lépett. Az én zenei könyvtáramból, a telefonommal történt mindennemű kapcsolat megszakítása után. A HomePod kétségtelenül hozzáfért továbbra is az Apple Music előfizetésemhez, és még ki tudja, mihez.

Viszont nem volt hozzárendelve egy eszközhöz sem. A hangomon kívül semmivel sem tudtam irányítani, és a HomePod esetében a hangvezérléssel elég korlátozott lehetőségeid vannak.

Itt volt tehát egy gép, a megfelelő hozzáféréssel, ami számára az ember már csak egy ügyfél, és nem irányító. Önállóan létezett a számítógép néhány percig, rácsatlakozva a hálózatra, és az egyetlen lehetőségem a megállítására a hálózati konnektorból való kihúzás volt. Szerencsére ez alatt a néhány perc alatt nem állított össze egy robotsereget Kínában, hogy azok iderepülve egy alternatív trafót, betápot és szünetmentest építsenek ki számára dízelaggregáttal. Így viszonylag gyorsan lehetett ártalmatlani. Még.

Mivel a telefonomon nem értem már el a hangszórót, így resetelni sem tudtam. Maradt a hard reset: 5 másodpercig áram nélkül tart, bekapcsolás után 5 másodperccel megnyom az érintőfelületet, és addig tartja rajta az ujját, amíg három sípszót nem hallunk.

Még így is, még egy ilyen nehezen kijátszható rendszert is ki lehet. De hogy a tesztelőnek hogy nem tűnt fel? Mi mást kellett kipróbálnia, mint ha egy utasítás kiadásakor (leválasztás) egy nem várt esemény van (megy a lejátszás), akkor mi történik?



Az Apple és a biztonság illúziója

Meg tudunk találni egy ellopott Macet akkor is, ha alvó módban van…

- olvasom több helyen is az állítást. Igen, a T2-es chippel ellátott Mac-ek a következő macOS verzióban már tudni fogják ezt: Bluetooth beaconokká válnak, kibocsátanak egy alacsony energiájú jelet, amit bárki almás eszköze érzékelhet. Aztán, mint egy nagy testvéri hálózatban, a jelet az eszközök továbbítják az Apple számára, aki meg ezt továbbítja az eszközt kereső személynek.

apple-t2-chip-crop-e1543253658638.jpg

Az egész titkosított és névtelen. Minimum két Apple eszközödnek kell lennie, a Find My-jal. Mindkét eszközöd egy-egy folyamatosan megújuló, de páronként megegyező kulcsot állít elő, és ennek hash kódját küldözgeti. A Mac, ha elvesztetted, mások közeli Apple-eszközeinek segítségével. Az Apple-nek csak annyi a dolga, hogy az egyik - meglévő, tehát a keresési kérelmet elküldött eszköz - kulcsával azonosat keressen a rendszerben. Ha egyezik, a titkosított helyadatot a készülékünk a kulccsal visszafejtheti, és megtalálja az elveszett laptopot.

Az ellopottat is? Nem, azt nem hinném.

Ugyanis jó ideje tudhatja minden tolvaj, hogy elektronikai eszöz lopása esetén az első dolog, hogy ki kell kapcsolni az eszközt. Megakadályozza valami ebben őket? A világon semmi.

Csakhogy a kikapcsolás pillanatában elveszik a lehetősége annak, hogy a készülék felcsatlakozzon a netre a háttérben, vagy hogy beacon jelet küldözgessen, akármilyen kifinomult eljárással is teszi ezt. Persze az Apple fejlesztése nem rossz, és elvesztés esetén segít, de hogy lopásnál is segítsen, ahhoz más kellene. Egy különálló, aprócska akksi, ami csak a T2 chip jeladóját látja el, és mivel nagyon kicsi az áramszükséglet, sokáig meg is teszi. A kisakksit a nagyakksi tölti, ha minden oké, viszont ha a nagyakksi kikapcsol, életben marad a pici.

Ez nem illúzió lenne, hanem valódi biztonság.

De nem ez az egyetlen, amiben az Apple biztonsági állításai hamisnak, vagy legalábbis féligaznak bizonyulnak. Ebben a Wired cikkben pedig arról van szó, hogy Mojave egy éve életben lévő biztonsági megoldásai - ami abból áll, hogy a felhasználó rákattint egy gombra, miszerint engedélyezi vagy megtiltja az érzékeny adatok átadását egy külső program számára - nem éppen kijátszhatatlanok. Sőt. A gépi klikkek segítségével - ami egy kisegítő lehetőség azoknak, akik nem tudnak egeret vagy trackpadet használni - simán lekattinthatóak voltak ezek az ablakok. És nem is kellett a felhasználó beleegyezése a gépi klikkelésbe: malware-ek is képesek voltak rá.

Egyszerűen azért, mert bizonyos appok számára - VLC például - nem kellett engedély, hogy használják a synthetic clicks szolgáltatást. Patrick Wardle, ex NSA biztonsági szakértő a tavalyi évben több módszerrel is átment ezen a biztonsági kerítésen, és mint elmondta, ha módosítja a VLC kódját, akkor onanntól kezdve a saját malware-je is simán lekattinthatja azokat az ablakokat, ami a malware számára átadott érzékeny információkat akadályozhatnák meg. Az Apple ellenőrzi ugyan, hogy az adott app kapott-e már engedélyt a synthetic click-re, de leginkább csak a nevét nézi, a kódot nem. Ha VLS ruhába öltözik, szinte bármi megkapja az engedélyt.

Az Apple állítólag nem reagált azokra az üzenetekre, amikben felhívta a figyelmet a problémákra, és nem is javították a dolgot. És ha ez így van, akkor félő, hogy az Apple, noha egyre erőteljesebben hangoztatja a privacy és a security szavakat, tényleg marketing eszközként tekint ezekre. Valódi fejlesztés zajlik persze náluk, de a megoldásaik sokszor lyukasak, mint egy sajtreszelő. Abban biztosak lehetünk, hogy szándékosan nem fogják átadni az adatainkat másoknak - ahogy sok cég teszi -, és hogy minden erejükkel meg is védik az információkat. De hogy mekkora ez az erő, arról talán rossz kép van a fejünkben.

Lehet, hogy a Mac-eseket továbbra is az egyre vastagodó árcédula védi meg leginkább a támadásoktól. Ez tartja garantáltan 10% alatt a piaci részesedést, történjen bármi, és egyben ez az, ami kellő mennyiségű pénzt ad az Apple-nek ahhoz, hogy az adatainkra költsön, és ne hasznot húzzon belőlük.

Az viszont a mi feladatunk, hogy számon kérjük rajtuk a ráfordított költés és figyelem mértékét. A baj addig van, amíg azt hisszük, a biztonság számunkra ingyen van. Egy Mac árában igenis tételesen ott kellene szerepelnie a szoftverek, az operációs rendszer, a biztonsági megoldások, a privacy és a többi járulékos csomag árának. És akkor tiszta sor, hogy nem egy ingyenes szolgáltatás miatt reklamálunk, amikor azt kérjük, hogy használják a közösség és az etikus hackerek bejelentéseit, hanem a pénzünkön vásárolt jogunkkal élünk.




süti beállítások módosítása