Most már lassan a piac minden szegletében belefutunk a két vállalatba, kezdve az okostelefonokkal. Én általában azt láttam, hogy a Huawei, amit szokás a kínai vezetés előretolt tech-bástyájaként emlegetni, eleve jó áron ad egész jó kütyüket, amire a Xiaomi rátesz egy lapáttal, és még olcsóban kínál hasonlót vagy még többet.

Most egy olyan területen próbáltam ki őket, ami nagy homály volt nekem mindig: az okosmérlegek területén. Kiválasztottunk árban két közeli terméket: a Xiaomi és a Huawei mérlege is 10 ezer forint körüli, tehát viszonylag olcsón kínálják az okos funkciókat, egyik többet, másik kevesebbet.

dsc04974.JPG

Megmondom őszintén, hogy ha mérlegről van szó, sejtelmem sincs, mi számít jónak. Gondolom az, ami pontos. De hogy mennyire pontos egy mérleg, sokszor sosem jövünk rá. Sokan azt kedvelik, amelyik kevesebbet mutat, és felháborodnak, ha egy új jövevény többet mér. Az biztos, hogy nyugodtan kell állni a mérlegen, a súlyunkat egyenlően elosztva, mert akár okos egy mérleg, akár nem, a mocorgástól mindegyik hülyeségeket kezd mutatni. A két mérleg között mocorgásmentes állapotban 20-30 dekányi eltérés volt, nekem ez belefér.

Xiaomi Smart Scale

dsc04960.JPG

dsc04967.JPG

Kinézetre a két mérleg kábé egyforma: egy mutatós, 30-szor 30 centis fehér üveglap, amin kijelző nem látszik, de ha ráállunk, azért valamennyi információ felvillan. Legfontosabb: a súlyunk.

A többi már az appban dől el. A Xiaomi mérleghez a Mi Fit appot kell letölteni, ami a nevéből adódóan egyáltalán nem csak a mérleg adataival foglalkozik majd. Ez az app integrálja a cég összes fitneszkütyüjét, így ha mondjuk veszünk egy Mi Band 3 aktivitásmérőt, ami az árához képest igen sokmindent tud, akkor összesen a kettőért 20 ezerből már olyan tárházát kapjuk a karácsonyi zabálás okozta elhízás zsugorítófegyvereinek, amivel ha biztos győzelmet nem is aratunk, szépen nyomon tudjuk követni a fejlődésünket.

Az appban megadjuk a magasságunkat, nemünket, születési időnket, és felvihetünk több felhasználót is. A párosítás az appal nagyon egyszerű, elindítod a programot a telefonon, ráállsz a mérlegre, és már meg is van. Az előző két mondat mindkét mérlegre igaz egyébként.

A súlymérés után a Mi Fit rögtön kiírja, hogy a megadott paraméterekkel az emberek mely csoportjába tartozunk. Így írhat olyanokat, mint hogy könnyebb vagy, mint a hasonló felhasználók 90 százaléka, vagy épp 9 százaléka. Előbbinél sovány vagy, utóbbinál nem annyira.

xi_1.jpg

A mérleg nemcsak súlyt mér, de kiírja a testzsírarányt is, valamint a kategóriát ehhez: elhízott, közepes, sovány és így tovább. Az appban pedig láthatjuk a fejlődésünket, bár a felhasználóváltás nem annyira egyértelmű, mint amennyire azt szeretnénk. Az appban manuálisan is hozzáadhatunk mért súlyt, illetve találunk egy csecsemő mérése opciót, aminél először a mérleg megmér minket baba nélkül, majd babát a kézben tartva. A két számot kivonja egymásból, a kivonás abszolútértékét pedig kiírja. Méréseket könnyedén lehet törölni egyébként, így véletlenül hozzánk beírt, vagy véletlenül ruhában mért tömegeket eltüntethetünk.

Összességében: A mérleg nem ígér túl sokat: súlyt mér. A cégnek van olyan mérlege, ami többre képes, de az a 15 ezres kategóriában mozog, így ennél maradtam. Az viszont nagyon szimpatikus, hogy a súlyt kontextusba helyezi, és egy integrált appban próbál rávenni arra, hogy törődj többet az egészségeddel.

A Xiaomi mérlege kapható itt 10.990 forintért, az eggyel okosabb mérlegük 14.990 forint.

Huawei AH100

dsc04955.JPG

dsc04971.JPG

Típikus almát a körtével összehasonlítás lesz, de a Huawei-től az AH100 modell nemhogy annyiba kerül, mint a Xiaomi mérlege, de még olcsóbb is az Aqua Webshopban: 8.990 forint a 10.990 forint helyett. Ennek ellenére nemhogy csak súlyt mér, de testzsír-százalékot, testvíztartalmat, izomtömeg-indexet, csontok ásványianyag- tartalmát, proteint, zsigeri zsírszintet, alapanyagcsere sebességet.

Ennek megfelelően a mérlegen állás is eltart néhány másodpercig, míg végigfuttatja rajtunk azt a kevés kis áramot, és a visszaérkező jeleket kielemzi. Pészmékeres betegek ne használják (egyes tesztek a terhes nőknél is ellenjavallták a használatot, de ahogy utánanéztem, ez inkább egy városi legenda, nincs tudományos alapja. A termék gyártója sem írt ilyenről, csak hogy a terhes nőknél pontatlanok az adatok).

hua.jpg

Ahogy ránk szakad ez a sok információ, leginkább kilogrammban, százalékban vagy kcal/d-ben, nem tudjuk, mihez kezdjünk vele. Az app nem helyezi ezt kontextusba, az egyes mérési eredményekről ugyan leírja magyarul, mi az, de hogy a tiéd sok, vagy kevés? Hajrá Google, hajrá személyi edző.

Az app itt kifejezetten a mérleghez készült, nem egy integrált fitneszközpont, inkább egészségügyi a szemlélet. Külön kiírja sorban az előző méréseket, aktuális legfelül kibontva, valamint a napi, heti, havi vagy éves bontásban kimutatott tömeg, zsír és izom trendeket. Hogy hogyan változtál. A plusz felhasználók felvitele egyértelműbb, mint a Xiaomi esetében, a jobb felső sarokban láthatod mindig, névvel, kiről van épp szó, és itt lehet váltani személyt is.

hu2.jpg

Összességében: Ezért az árért a Huawei mérlege a számomra felfoghatónál több mérési lehetőséget kínál, egy pofás kis appal, ami ugyan sok támpontot nem ad nekünk arra vonatkozóan, hogy sokat vagy keveset mértünk, de ha komolyan vesszük a fitneszt, egészséget, egy idő után úgyis tudni fogjuk, hová helyezzük el a számokat. Valamint jól nyomon követhetjük a zsír- és izomszintünket.

A Huawei AH100 ára akciósan 8990 forint, kapható itt.

Ne értsük félre: az okosmérleg nem azt jelenti, hogy a mérleg sok funkciót tud, és minél okosabb, annál többet. Valójában testzsírszázalékot több "butamérleg" is tud mérni, az Alibabán 6-8 dolláros egységáron árulnak egy 500 darabos szállítmányt, ami aztán egy magyar egészségügyi webshopba érve már 6800 forintra nőtt. Ennél azért sokkal jobban megéri még rátenni néhány ezret, és cserébe a fenti két eszközből választhatunk.

Az Aqua Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.