almalé és kungfu Rólunk

A hét kimaradt Apple-hírei - iPhone 11 pletykák, iPod touch, csökkenő eladások

Próba jelleggel heti egyszer, hétvégén összeszedem azokat az Apple-híreket, amiket a héten semmilyen módon nem dolgoztam fel. Vagy azért, mert nem tartottam fontosnak, nem tartottam valószínűnek, vagy csak nem volt rá idő.

Ezekkel a posztokkal ellensúlyoznám az Appleblog tavaly bevezetett új tartalomszerkesztési elveit, aminek következtében több az elemzős, sokforrásos nagyposzt, kevesebb a pletykacunami, és aki csak minket követ, esetleg lemarad a szerinte fontos hírmorzsákról. Rajtam ne múljon: ha valaki csak egy Apple-oldalt olvas, az legyen az Appleblog feat. Almalé és Kungfu.

A héten elindult az iPhone 11 pletykacunami, ami innentől szeptemberig elkísér minket. A bullshit-detektorunk legyen bekapcsolva, ilyenkor még nagyjából senki nem tud semmit, csak a kattintásszámukat próbálják felpörgetni nyilvánvaló dolgokat megszellőztetve, vagy hülyeséget bizonygatva. Ilyeneket hallottunk iPhone fronton:

  • 10 megapixeles előlapi kamera (forrás: CompareRaja)
  • A hátsó szenzorok közül egy 14, egy pedig 10 megapixeles
  • Állítólag maradnak az idei iPhone-ok a Lightning portnál, mások arról beszélnek, hogy igenis USB-C jöhet
  • Az idei iPhone XR-ok már megkapnák az XS-ekben található LTE 4×4 MIMO antennát, amivel a 4G teljesítmény javulna

Kiderült, hogy az iPhone XS-ekre megjelent Smart Battery Case-ek passzolnak az iPhone X-ekre is, és noha az Apple egyáltalán nem ajánlja a párosítást, inkonzisztensen, de azért működik az X-felhasználók egy részénél a Qi töltés, tokról. Azért erre ne alapozzunk.

A Digitimes szerint is érkeznek új iPadek az év első felében, most úgy tudjuk, egy alacsonyabb árú iPad mini és egy magasabb árú, nagyobb tudású iPad egyenesítené ki a palettát.

Érkezett egy erőtlen állítás arról is, hogy a cég új iPod touch-ot fejleszt, ezt így őszintén nem érezzük kellően erős iránynak. Esetleg ha kisegítő céllal teszik ezt, mondjuk egy elérhető árú iOS készüléket adnának ki a vakok számára, akkor lenne benne ráció. Bár 4G nélkül úgy sem annyira. Esetleg raknak bele 4G-t meg eSIM-et, de telefonálni csak egy új AirPod megvásárlásával lehetne - így arcvesztés nélkül adhanának ki újra elérhető árú iPhone-okat. Merthogy nem iPhone-ok.

ke_pernyo_foto_2019-01-19_18_52_41.png

Ja, és a Macek: az idei CPU kínálattal az Intel egyúttal támogatni szeretné a Wi-Fi 6-ot, vagyis a 802.11ax szabványt. Ha ez megtörténik, érdemes lesz otthon menősíteni a routert is, hogy gyorsabban, messzebbre, biztonságosabban netezhessünk az otthoni hálózaton.

A cég problémái közül kiemelkedik az iPhone-eladások mérséklődése, ami ezen a héten is szolgáltatott okot pletykákra. Például azt beszélik, hogy a cég visszafogja az új emberek felvételét a vállalathoz, a Bloomberg szerint. Ezzel párhuzamosan a Foxconn is megszüntetett 50 ezer munkahelyet az iPhone-üzemben, hónapokkal a szokásos előtt. Nem kell annyit gyártani, mint eddig.

Az Apple azért nagyon is vesz fel embereket, például az egészségügyi részlegükre egyre nagyobb számban várnak jelentkezőket. Jelenleg 75 nyitott pozíció van ezen a területen, ami azt mutatja, hogy az Apple tényleg egyre inkább szolgáltató céggé válik, ahogy írtam is erről nemrég. 



Akkumulátorcsere ilyen hatékony reklámot még soha nem kapott

Az Apple 2018-ban a szokásos 1-2 millió helyett 11 millió akksit cserélt ki iPhone-okban.

Eddig csak tippeltünk, milyen hatása volt annak, hogy a cég kevesebb mint féláron adta a korábbihoz képest az új akksit régi telefonokba. Most már tudjuk, ezt a mondatot fent állítólag Tim Cook mondta szűk körben.

iphone-6s-battery_2.jpg

Amikor Tim Cook nemrég arról beszélt, hogy ez a 40 dolláros kedvezmény is felelőssé tehető - három másik ok mellett - az iPhone-ok csekélyebb fogyásáért, sokan nevetségesnek érezték a dolgot. Na nem azért, mert lehetetlennek tűnik, hogy emberek 40 dollár spórolás miatt nem ruháznak be egy 700 dolláros telefonra - ennyiért adnak most egy Xs-et, ha beviszed a régi iPhone-odat -, az emberek általában nem döntenek racionálisan. Azért érezték nevetségesnek, mert úgy tűnt, a vezér mégiscsak egy racionális döntést támad meg a logikai következtetésével.

Pedig a tények felismerése azért nem támadás. Ahogy a kutatók sem támadták a relativitáselméletet azzal, hogy az állításaihoz hasonlították a valóságot, úgy Tim Cook állításban sincs semmi különös: 11 millió akksicsere 1-2 millió helyett TÉNYLEG befolyásolja az eladásokat, és ez egy puszta ténymegállapítás.

Mi történt? A vásárlók legnagyobb részének, akik sosem gondoltak bele abba, hogy kicseréljék az akksijukat (vagy azért, mert drágának gondolták, vagy azért, mert inkább meggyőzték magukat egy új, jobb telefon vásárlásáról), az arcába tolták a lapok az árat, a helyet és a csere hatását. El lett mondva, hogy sokkal olcsóbb, maga az Apple végzi, a gyári alkatrésszel, és sokan ezt választják majd a frissítés helyett. Csodálkozunk, hogy megtörtént?

Valójában, nem szándékosan, egy dollármilliókat érő globális víruskampány zajlott, aminek az eredménye 9-10 millió akkumulátorcsere. Bármelyik magánszerviz a világon dollármilliókat adna azért, hogy egy ilyet kapjon.

Az Apple-nél ez bukó volt, negatív kampány, basszuskulcs és arohadtéletbe.



Így publikálhatsz könyveket Pagesből közvetlenül Apple Booksba

Egy nem is olyan régi Pages frissítés tette lehetővé, hogyaszongya

publikálhatsz közvetlenül könyveket az Apple online áruházába.

Érted, írogatsz, tetszik, rányomsz egy gombra, amivel az írásod azonnal megjelenik az Apple saját üzletében, oszthatod a linket. Ez azért felkeltette az érdeklődésemet, úgyhogy publikáltam is egyet.

Na azért ne örüljünk, ahhoz, hogy ezzel pénzt is keressünk, vagyis a könyvünket ne ingyen adjuk, egy USA adószámmal rendelkező jogi személyiségre van szükség. Magánszemélyként ingyenes írásokat tehetünk közzé itt, viszont minden eddiginél gyorsabb és egyszerűbb módon.

A publikálás előfeltétele, hogy beregisztráljunk iTunes Connectbe. Ezt itt tehetjük meg, Apple ID-val, vagy más azonosítóval. Odabent elég vegyes a dizájnfelhozatal, egyes helyeken sok évvel ezelőtti site elemekkel is összefuthatunk. Ha beregisztrálunk, menjünk az Agreements… menüpontba, és fogadjuk el az ingyenes publikálás szerződését. Amíg ezt nem tesszük meg, a Pages-ből való publikálás is leáll hibaüzenettel.

ke_pernyo_foto_2019-01-14_22_55_32_1.png

ke_pernyo_foto_2019-01-14_22_56_16_1.png

 

Innentől fogva, ha a Pagesben írtuk meg a könyvet, vagy kisebb írást, tényleg egy gombnyomással elindíthatjuk a folyamatot:

ke_pernyo_foto_2019-01-16_8_16_31.png

A program, ha a dokumentum eddig nem volt felhőben, feltölti, majd a háttérben konvertálja azt a megfelelő EPUB formátumra. Meg kell adni a könyvünk szükséges adatait, rövid leírást, szerzőt, kategóriát, és borítót (ez lehet a könyvünk első odlala is, ha azt választjuk, de lehet egy képfájl is). Innentől csak várni kell, 24 órán belül a könyvünk megjelenhet az üzletben.

ke_pernyo_foto_2019-01-14_22_58_19.png

Később is módosíthatjuk a könyvünket. Az iTunes Connect oldalon a My Books menüpont alatt a metaadatokat szerkeszthetjük, valamint ugyanitt, a Rights and Pricing alatt kiválaszthatjuk, milyen országokban jelenjen meg a könyv. A Contact Us is hasznos lehetőség, 24 órán belül emberi választ kapunk a kérdéseinkre.

Ha a borítót cserélnénk le, arra is van lehetőség, bár nem ennyire egyszerű. Ehhez le kell tölteni az iTunes Producer nevű programot innen. Belépni nem annyira könnyű: mivel ez partner app, a saját Apple ID jelszavunkkal nem tudunk belépni, generálnunk kell egy alkalmazásspecifikus jelszót, az itt leírt módon.

Itt, ha beírjuk a keresőbe a könyvünk azonosító számát, megnyithatjuk azt további szerkesztésre.

ke_pernyo_foto_2019-01-15_20_36_37.png

Az egész fenti hacacáréról itt egy hosszabb és részletesebb leírás.

Ha pedig a leadott három oldalas, tesztként benyújtott írásom érdekelne, megosztom veletek a linkjét. Remélem, feleannyira élvezitek majd az olvasását, mint én a megírását.

ke_pernyo_foto_2019-01-16_7_57_27.png



A Qualcomm szerint nem lett volna iPhone, ha ők nincsenek

A Qualcomm és az Apple harca randább, mint minden korábbi per. Egyrészt két USA-beli cégről van szó, ennek ellenére a Qualcomm rendre külső piacokon támadja az Apple-t, mert az állításuk szerint nem fizette meg a kellő licencdíjat. Kínában és Németországban is nyertek, mire a sikerek után újabb pert indítottak utóbbi országban, amit aztán a bíróság elutasított. Miközben saját országukban a Qualcomm ellen trösztellenes törvény megsértése miatt folyik nyomozás. A folyó ügyek miatt a Qualcomm állítólag megtagadta, hogy 4G chipeket adjon el az Apple-nek.

Az antitröszt-ügyben most a Qualcomm előadhatta a védekezését. Ez nagyjából arról szólt, hogy a cég rengeteget fektetett innovációba, azért veszik az ő chipjeiket, mert azok a legjobbak, és mindenki számára nyitva volt a lehetőség, hogy csak licencdíjat fizessenek, és saját chipeket gyártsanak. Mégis inkább a chipjeiket vették. Az iPhone nem is létezett volna, ha ők nem fejlesztik ezeket a chipeket - állítják.

Ezzel az állítással, aminek a logikájával egyébként fájdalmasan sokszor találkozhatunk, két baj van. És fontos lenne, hogy ezt a két logikai bukfencet jól belevéssük a fejünkbe, hogy csípőből észrevegyük.

Az egyik, hogy oké, A Qualcomm nélkül nem létezne. De nem létezne még negyven másik cég nélkül sem, és főleg nem létezne az Apple nélkül, akik úgy berobbantották az okostelefonozást, hogy több chipet adhattak el a Qualcomm-nál, mint amennyiről álmodtatok akkoriban. Minden világos: amit megteszek, az nem létezne, ha nem tettem volna meg.

A másik, hogy oké, A Qualcomm nélkül nem létezne. De ez nem jogosítja fel a céget, hogy ezek után, és erre hivatkozva olyan sápot húzzanak le az okostelefon-gyártókról - akiket így saját gyerekeiknek éreznek -, amennyit akarnak. Egy tizenegy évvel ezelőtti egyezség akkor is kizárólagosan érvényes, ha történetesen fontos esemény születésében segédkezett.

Ha kifizették az akkori pénzedet, ki vagy fizetve, örülj.

Az Apple állítása, hogy a Qualcomm licencdíjat számol fel azokra a chipekre, amiket tőlük vásároltak, így kétszer váltják pénzre ugyanazt a tudást. Másrészt nehezményezik, hogy a licenc mértéke a telefonok eladási árával együtt nő, így egyéb technológiák - meg nyilván marketing díjak - hozzájuk nem köthető részének értékére is ráteszik a kezüket.



Akkumulátoros tokokat adott ki az Apple a legutóbbi iPhone-okhoz

A korábbi modellekhez már volt, most az új iPhone-okhoz is elkészültek a Smart Battery Case-ek. Így néznek ki:

ke_pernyo_foto_2019-01-16_8_44_54.png

A tokok Qi töltéssel adnak naftát a telefonoknak, állítólag plusz 33 órányi beszélgetési időt, 21 óra plusz internetes böngészést ígérve.

A tokok itt elérhetőek iPhone XS-re, iPhone XS Max-re és XR-re.

Ha a cuccok  az Aqua webshopban is megjelennek, azonnal értesítünk titeket.

 




süti beállítások módosítása