almalé és kungfu Rólunk

Lehet, hogy a macOS jövője valójában a teljes elbutulás?

Régóta téma, hogy a macOS és az iOS egyre inkább hasonlít egymásra, itt szedtem össze, miben. Valaki azonban továbbment, és így képzelte el a jövő asztali operációs rendszerét:

Hát itt rend van, baszott nagy.

Hogy mi az előnye, ha a macOS is úgy működik, mint az iPad? A dizájner azt állítja a videó végén, hogy pixelperfekt fullscreen van. Nem tudom, ez mit jelent, szerintem most is az van. Azt is állítja, hogy "powerfull splitscreens" van. Nem tudom, ez mit jelent, szerintem most is az van. A Slide-Over szuper, mindig is akartam, hogy egy harmadik ablak a munkám elé ugorjon, ha akar valamit, nem?

De mutatok valamit, hogy lehetne ezt fejleszteni. Egyrészt itt van ez az elpazarolt terület az ablakok körül:

ke_pernyo_foto_2019-04-12_13_48_41.png

Talán ezt is ki lehetne használni. Picit fejleszteni kellene a kódot, hogy az ablakokat bárhová lehessen tenni. Mutatom a conceptet, itt egymásra rétegezett ablakok sokasága látszik, ha bármelyikre kattintasz, az az ablak lesz az aktív, és az lesz elöl.

appablak.png

Meg itt van a Finder, vagyis a fájlok kezelésére szolgáló program, a videóból, full screenben:

ke_pernyo_foto_2019-04-12_13_49_04.png

Lehetne, hogy ezt kitesszük állandó fullscreenbe, a többi ablak mögé, és elnevezzük mondjuk Desktopnak.

Na, én ÚGY már nagyon imádnám ezt a koncepciót.

Tudjátok, mi a félelmetes? Valahogy el tudom képzelni, hogy 5 év múlva ez lesz.



Mire jó egy Apple Pencil? Mondjuk mesekönyvet felújítani!

Az Apple most már mindegyik iPaddel kompatibilssé tette valamelyik Apple Pencilt. Ami, felteszem, sokakat egyáltalán nem csigáz fel, hiszen nem rajzolnak. Fogalmuk sincs, ha leülnek egy üres lap elé, mi a fenét rajzoljanak az ovis jelükön kívül. Én is ilyen vagyok.

Persze, a Pencilnek vannak egyéb hasznos felhasználási területei. Itt van például 6 felhasználási tipp azoknak, akik nem rajzolnak. Firkákat, formákat, alaprajzot, folyamatábrát jegyzetelni, kézírással jegyzetelni, csúszkákat finoman állítgatni, kijelölni precíz mozgással vonalakat, színezőzni. Igen, színezőzni.

Őszintén szólva én sem tudom, miért vettem Pencilt a 2018-as iPadem mellé. Csak ki akartam próbálni, milyen egy aktív tollal rajzolgatni. Mennyivel jobb érzés lehet, gondoltam, hogy a tablet érzékeli a toll dőlési szögét, a nyomás erősségét, és egy precíz és könnyen csusszanó hegy is kellemessé teszi majd a tablet használatát, bizonyos feladatok esetében. De egyébként, ha nem rajzolsz vagy jegyzetelsz rajzzal, alapvetően nem tudod használni túl gyakran a Pencilt.

Viszont édesanyám előásott egy száz éves mesekönyvet, amit még ő hallgatott gyerekkorában, aztán meg én, aztán most meg az én gyerekemnek kellene megmutatni. De nincs jó állapodban:

img_1309.jpeg

img_1311.jpeg

Ez a Saláta Sára.

Elhatározta, hogy felújítja a könyvet, újrarajzolja. Pausz papír járt a fejében, vagy a sima lemásolás. Anyu jó ebben, emlékszem, a szuperhősöket is milyen zseniálisan lerajzolta gyerekkoromban. Textilipari mérnökként. Ez a tehetség.

Úgyhogy mondtam neki, anyukám, hagyd az ósdi technikát, itt az iPad, itt a Pencil, lefotóztam az eredeti mesekönyvet, lehet dolgozni. Már csak az app volt kérdéses, végül az Adobe Draw lett a nyerő. Ezzel vektoros képet lehet rajzolni, az ecsetek gyönyörű vonalat rajzolnak, és zárt alakzatokat lehet kitölteni színnel (az Adobe Sketch-csel például nem lehet). Ja, és a kiválasztott színeket el lehet menteni egy saját palettába, ami jól jön az ismétlődő szereplőknél, ahol a ruha mindig ugyanolyan színű. Simán beolvastam egy Image Layerre a telefonos fotókat (hiszen csak a vonalak meg a kábé színek kellenek, bármilyen minőség), anyut beavattam a Draw Layerek réteges világába, és magára hagytam. Az első próbálkozások inkább csak ígéretesek voltak:

img_1321.jpeg

img_1323.jpeg

img_1325.jpeg

Anyut ezután csak az mentette meg attól, hogy egész éjszaka rajzoljon, hogy lemerült a toll, és tölteni kellett. Másnap más magabiztos vonalakat húzott, zommolt be és ki, választott színeket.

img_1343.JPG

img_1342.JPG

img_0157.PNG

img_0155.png

img_0154.PNG

Imádta. Órákig ült egy helyben, és rajzolt, alkotott. Időközben megtaláltam online a Saláta Sára egy új kiadását, amit végül meg is vásároltunk, de ekkor anyu elhatározta, hogy kifestőkönyvnek még mindig jó lesz, amit csinál. Úgyhogy folytatja a munkát, csak a színeket kiveszi a képletből.

Egy százezer körüli sima iPaddel és egy harmincezer körüli Pencillel olyan kreatív örömöt tudtok okozni, hogy ne hagyjátok ki. Kérdezte is anyu, hogy otthon folytathatja-e majd a tíz éves Asus laptopján. Nem, azon nem, de ne félj, anyu, a következő géped úgyis egy tablet lesz.

Egy 2018-as iPad az AQUA Webshopban 105.900 forint, egy első generációs Apple Pencil 29.990, hajrá, legyetek kreatívak. Az Apple azt úgyis nagyon szereti.

Disclaimer: az AQUA Webshop, akiknek külön Apple termékoldala is van, az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.



Kioperálja az iTunes-ból az Apple a különféle daganatokat

Az iTunes sosem volt az a szerethető program, az évek során azonban annyi funkciót, store-t és egyebet pakoltak bele, hogy agyonnyomta a súly a kódot. A következő nagy macOS frissítéssel azonban ennek állítólag vége: lesz különálló Music, Podcast, és talán új Books alkalmazás, az új TV appal karöltve. És persze megmarad a régi iTunes is egy darabig, hiszen az eszközök manuálisan szinkronizációját még egy ideig fenntartják.

ke_pernyo_foto_2019-04-11_13_50_43.png



Mi a legjobb önvédelmi fegyver? Ez, majdnem.

Ha eléd áll Marsellus Wallace, hogy hoz néhány keménykötésű tagot, feszítővasakkal, hegesztőpisztollyal, és csak egyvalamit húzhatsz elő a zsebedből, mi lenne az?

Nyilván mindenki azt mondja, hogy egy pisztoly. De ez nem az USA, itt komoly kritériumok kellenek ahhoz, hogy fegyvert tarts, és még komolyabbak, hogy csak úgy előrántsd az utcán. Konkrétan legyél rendőr, szolgálatban, különben bajba kerülhetsz. Ráadásul ki kardot ránt, kard által vész el.

A legjobb önvédelmi fegyver egy speciális kamera. Én ezt az elméletet vallom.

Az autóval leszorítós arcoknak, a kötekedőknek, akik verekedést akarnak kezdeményezni: mindegyikük észhez tér, ha rájuk irányítod a kamerát. Az, hogy felvétel készül róluk, amit a rendőrségnek lehet mutatni, vagy kitenni Youtube-ra, és ezzel egynapos, nem várt hírességet okozni az elkövetőnek, nem vonzó. Volt, akik emiatt a munkahelyéről is kitettek már, nem fun.

Persze ha Mr. Wallace-ról van szó, ő elveszi a kamerát, telefont, és széttöri, vagy egyszerűen ellopja. Így nincs felvétel, nincs baj. Ezért az a legjobb felvétel, gondoltam, ami egyből felhőbe tölt, így a rögzítő eszköz elpuszttása a felvételben semmi kárt nem okoz. Még jobb, ha stream-el, és az ismerőseinket értesíti a videóról.

“Csinálj amit akarsz, de az arcod, és amit eddig tettél, már kitörölhetetlenül ott van legalább egy szerveren, sok ezer kilométerre innen. Amit mostantól csinálsz, az mind a számládra íródik, holnap. Folytatod?” Én egy ilyen fenyegetést szívesen odaadnék a szeretteim kezébe, ráadásul fenyegetőbb, mint a sima erőszak.

Úgyhogy amikor megláttam ezt, felcsillant a szemem:

54ec3c53-54e2-48fc-b645-108fbe652c2b_sr970_300.jpg

Egy marokban elférő kamera, különféle tokokkal, vízálló tokkal, leesés ellenivel, felszerelhető autóra vagy bármilyen állványra. Egy MicroSD-re lehet vele menteni, gombokkal lehet indítani a fotót vagy a felvételt, és stream-elő kamera, vagyis egyből Youtube-ra közvetíti az anyagot a leírás szerint.

Kaptam egyet tesztelni az AQUA Webshopból. Az első tapasztalatok ígéretesek voltak: a kamera fogása jó volt, a tokok könnyen rámentek, és tényleg minden funkcióra adtak egy-egy megoldást. A kedvencem a sima csíptető tok volt, amivel ruhára lehetett tenni:

dsc06123.JPG

dsc06434.JPG

dsc05693.JPG

dsc06436.JPG

Gyenge fényviszonyok között nem készít jó felvételeket, de napsütésben nagy látószögű, jó minőségű képeket és videókat lő.

p0050005.JPG

Mivel marokban is elfér, a kamera fogása és témára irányítása nagyon természetes. Azt ugyan nehéz megmondani, hogy melyik a készülék teteje, ebben azért segít egy felvételt és bekapcsolást jelző LED, a kamera ráadásul beszél, így az app nélkül is lehet nagyjából tudni, bekapcsoltuk-e vagy nem.

Sajnos a hozzá tartozó app borzasztó. Egyrészt ahhoz, hogy kommunikálhassunk a kamerával, indíthassunk felvételt, vagy akár stream-et, kapcsolódni kell a kamerához wifin, majd vissza az eredeti kapcsolathoz, ez nagyon körülményes minden egyes alkalommal végigjátszani. Sokszor pedig megnyomod a gombot, és nem történik, aminek történnie kell, így például a stream-elést egyszer már majdnem sikerült elindítanom, de aztán mégsem.

Ez nagyon messze van attól, hogy előveszem - bekapcsolom - elindítom a stream-elést. Pedig egy ilyen eszköz, kiegészítve azzal, hogy hangosan elmondja a körülöttünk állóknak, mi történik, remek megoldás lenne a bűnmegelőzésben. Jó esetben. Rossz esetben a bűnfelderítésben.

Ez a Motorola kamera, noha minden lehetősége megvolt erre, a szoftvere miatt nem ugrotta meg a feladatot. Nem is adta neki senki ezt a feladatot, tegyük hozzá. Így csak egy _hardveres_ szempontból egész jó action kamera, eléggé olcsón. Jó alternatíva azoknak, akiknek a GoPro drága, de mégis játszanának ilyennel - ha kihagyjuk a képletből az appot. A Verve Cam itt kapható. Viszont ha ti tudtok nekem való action cam-et, ami egy gombnyomásra stream-el, ne hallgassátok el.

Disclaimer: Az AQUA Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere



Nem, nem, nem, nem kell olcsóbb HomePod

Az Apple nemrég leszállította a HomePod árait, így, ha Magyarországon is árulnák, 119 ezer forint körül lenne a cucc. És ennyiért nagyjából kapható is nálunk, csak épp nem az Apple-től.

Közben a piac annyira nő, hogy már az IKEA is kihozza a saját vonalát, a Sonosszal együtt 99 - 179 dollárért adnak ki AirPlay 2 hangszórókat, amik polcként meg asztali lámpaként is funkcionálnak. Egyébként jól is néznek ki, legalábbis a lámpa.

80143397_7ff2_4584_809d_08e74930277c_0.jpeg

És mivel az Apple HomePodjánál mindenki csak olcsóbb megoldást ad, a sajtó is folyamatosan azt szajkózza, hogy itt az ideje az olcsóbb HomePodnak. Oké, nem muszáj ugyanezt a vasat kevesebbért adni, jöjjenek kisebb, gyengébb hardverek, HomePod minik, HomePod Air-ek.

Ez pedig szar tanács.

Ismertek, nem kell a szomszédba mennem azért, hogy ekézzem az Apple árképzését, meg hogy árcsökkentésért kiáltsak. Azt is értem, hogy sokaknak beakadt, hogy most majd az egész házat be akarja hangszórózni, eljött a mindenki számára könnyen elérhető, kifizethető és telepíthető multiroom korszaka, de erre a vonatra az Apple minden tőle telhető erőfeszítés mellett már felszállt.

Egyrészt azzal, hogy egy HomePod hangterjedelme magasabb, mint a társaié, a beépített, a környezethez és visszaverődésekhez igazodó rendszer nagy, szabálytalan terekben is körbevesz a hangokkal, vagyis olyan, mint a sokáig érlelt sajt: kevesebb kell belőle.

Másrészt a HomePod előállítási költsége a becslések szerint olyan magas, hogy a mostani árcsökkentéssel az Apple kipasszírozta magából a nyereség nagy részét. Van épp elég terméke az Apple-nek, ahol az indokolatlanul magas ár miatt lehet háborogni, ne pont akkor feddjük meg, amikor épp megkapjuk a value-t a pénzünkért.

Harmadrészt nehogy ennél rosszabb HomePodot adjanak ki! Az Apple mindig is közel állt a zenéhez, az mp3-akkal, iTunes-szal, iPodokkal, de valahol mégis mindenki tudta, hogy eközben Steve Jobs iszonyú drága audiofil rendszereken hallgatta a bakelitet. A zene hallgatásának nemcsak kényelme van, meg vezetéknélkülisége, hanem olyan minősége, amit az Apple nagyon jól eltalált a HomePoddal. Nem audiofil, de a középkategória tetején van, ezáltal nem is nevezhető drágának. Persze nincs leírható specifikáció erről, meg kell hallgatni. És persze fül kell hozzá, mert a HomePod finom egyensúlya és minden tartományban szép hangjai azért nem ütnek úgy mellkason, mint egy félmilliós, métermagas audiofil hangfal.

Nehogy lebutítsák ezt a vonalat! Az pont olyan rothadó, “itt a vége” szagú züllés lenne, a termékpaletta felesleges foltozgatása, ami a 90-es években lejtőre tette az Apple-t. És noha sokan most is ezeket a jeleket látják náluk - nekem is eszembe jutott sokszor -, minden eddigi ballépés eltörpülne a HomePod elkorcsosítása mellett.

FIGYELEM! Szeretnék összehozni egy közös zenehallgatást, hangszóró-tesztet veletek. Én viszek HomePod-ot. Írjátok meg kommentben, ti milyen, ezzel kábé, teljesítményben vagy árban egyenértékű Bluetooth-os vagy AirPlay-es hangszórót tudtok hozni egy ilyenre, hogy összehasonlítsuk a hangzást, legyen egy képünk a piaci kínálatról olyan szempontból, amit nagyon nehéz megmérni.




süti beállítások módosítása