almalé és kungfu Rólunk

Amikor a farok csóválja: majdnem egymillióval húzták le a csalók az Apple szervizeket

Általában olyan sztorikat hallunk a szervizekről, amikor a vásárlók a kárvallottak: hiába hibás a készülék, hiába nem tehetnek róla, a cég mégsem ismeri el garanciális hibának a dolgot. A szerviz egy nagyúrnak tűnik, aki kénye-kedve szerint osztogat ingyen javakat, vagy tagadja meg azokat akkor is, ha azt jogosnak érezzük.

Épp ezért mulatságos, amikor halálba szívatják ezt az intézményt.

Két, az USA-ban tanuló kínai diák gondolta, hogy jó ötlet lenne, ha Kínából az USA-ba szállított hamis iPhone-okkal mennének be Apple szervizekbe, azt állítva, hogy nem kapcsolódnak be a telefonok. Kipróbálták, és működött: kaptak egy működőképes, valódi iPhone-t a hamis helyett. Ezt a telefont visszaküldték Kínába, cserébe az egyikük édesanyjának számlájára jött a pénz.

camera1.png

Aztán elkapta a srácokat a gépszíj: Quan Jiang állítólag 3069 esetben próbált meg telefont cserélni ilyen módon, végül 1493 iPhone-t szerzett meg a módszerrel. Az Apple kábé 900.000 dollárt bukot a dolgon. Letartóztatták őt és a társát.

A kép egy olyan posztból származik, amiben a hamis iPhone-ok felismeréséről írnak



Az Apple világszerte csökkentette a HomePod árát

Ilyen se gyakran esik meg: a cég nyíltan lecsökkentette egy terméke árát úgy, hogy annak életciklusa nem volt leszállóágban. A HomePod továbbra is a cég egyik legjobb terméke, baromi jól szól - és ugyanilyen baromi jól fog szólni évek múlva is, itt nincs évenként váltás -, a chipek és a mikrofonrendszer bírja az időt, a Sirit meg fejlesztgethetik távolról.

img_0195.jpg

Az otthoni okoshangszóró piac persze folyamatosan növekszik, és az Apple úgy látta jónak, ha máshová pozicionálja a pletykák szerint egyébként is éppcsak nyereséges termékét: 50 dollárral csökkentették az árat. Tehát az USA-ban 349 dollárról 299-re esett az ár, 14%-kal.

Itthon hivatalosan nem kapható, így hivatalosan nem is esett az ár. Ahol lehet kapni, ott 130-140 ezer forint között volt eddig, most körbenéztem, és most nem ritka a 115.000 - 125.000 forintos ajánlat. Az Apple jelenlegi devizakonverziójával számolva is, ha lenne itthon hivatalos értékesítés, 119.990-be kerülne a hangszóró.



Ha szétszeded, már elég sok a különbség az iPad Air és iPad mini között

A két új iPad nagyjából megegyezik a specifikációkban. Mindkettő egy Pro vonal felé mozduló cucc, ugyanazzal a processzorral, kamerával, laminált True Tone kijelzővel, Apple Pencil támogatással. A különbség természetesen a méret, a Smart Keyboard (az Air kompatibilis vele), és még olyan apróságok, mint a bőr Smart Cover. De kábé ennyi.

Amikor az iFixit belenézett a tabletekbe, arra lehetett számítani, hogy a két, egyszerre megjelenő iPad belülről egymás kicsinyített, vagy nagyított változatai lesznek, attól függ, honnan nézzük. De képzeljétek, nem ez a helyzet.

Belülről az iPad mini olyan, mint a korábbi iPad mini upgrade-elt verziója. Az iPad Air pedig olyan, mint a legkisebb iPad Pro lefelé módosítása.

ujwhtgm1jlwvbjqf_huge-2.jpeg

Persze annyira ez sem meglepő, az iPad mini külsőleg nem különbözik az elődjétől. Az akku mérete ugyanaz, csak egy másik típus, 19.32Wh-s. Az előlapi kamerát cserélték egy 7 megapixelesre, a fényszenzorokat is módosították a True Tone miatt. A mikrofonok helye megváltozott, most az előlapi kamera mellett vannak. 3 giga RAM-ot tettek a kicsikébe, ahogy az Air-be is egyébként.

Az iPad Air azonban már középen végighúzódó alaplapot vettek észre, kétoldali aksikkal, ami az iPad Pro vonalra jellemző.

new-ipad-air-teardown.jpg

De nem csak emiatt ugrott be az iFixites csapatnak a Pro: több részlet, az azonos chipek, és a Smart connector is erre utalt, ami feltűnő különbség, az a második szett hangszóró hiánya. És persze, ha bekapcsoljuk, a cool ProMotion 120 Hz-es kijelző csak az Air-ben elérhető. A 30.2Wh-es új Air akksi viszont egy nagy ugrás a 27.6Wh-es Air 2-jéhez képest.

A teljes lista a különbségekről itt található.

Amúgy baromi nehéz szerelni mindkét iPadet (2/10), mindenhol ragasztó, még egy akksicsere is megmagyarázhatatlanul bonyolult.



Az Apple máris kiadta az AirPods 2 kihívóját, a Powerbeats Prót

A Beats kiadott egy új vezeték nélküli fülest: a Powerbeats Próban ugyanúgy H1 chip van, mint az AirPods 2-ben, és tudja a Hey Sirit is. És mivel a Beats beolvadt az Apple-be még 2014-ben, valójában az Apple fejlesztette ezt az eszközt is. Lássuk, mi a különbség az AirPods-okhoz képest.

A Powerbeats Pro egy vezeték nélküli füles, csakhogy mint a töltőtokja, mind a füles nagyobb, mint az AirPodsnál megszokhattunk. A füles azért nagyobb, mert egy fül körül futó fülhorog biztosítja a rögzítést, és nagyobb teljesítményű/méretű akksik is vannak benne. Egy töltéssel az AirPods 5, a Powerbeats Pro 9 órás zenehallgatást ígér, 15 percnyi töltéssel pedig 4,5 órát tud működni egy füles (szemben az AirPods 3 órájával).

powerbeats-airpods.jpg

A Powerbeats Pro nemcsak az állítható fül körüli fülhoroggal, de négyféle kapható mérettel biztosítja, hogy tökéletesen illeszkedjen a fülbe a cucc. Azt ígérik, hogy így egy elég komoly szigetelést tudnak biztosítani a környezeti zajokkal szemben.

A Powerbeats Pro izzadság- és vízálló kivitelben érkezik, nyilvánvaló tehát, hogy a sportolás közbeni használatot célozzák meg ezzel a termékkel. Az AirPodshoz képest a Powerbeats Prón fizikai gomb is van - mindkét fülesen ugyanúgy -, ezzel a hangerőt lehet állítani, és léptetni a zenét. Bekapcsoló gomb nincs rajta, ezt szanálták: ha kiveszed a tokból, bekapcsol, ha beteszed, ki.

powerbeats-pro-colors.jpg

És hogy hogyan szól? Egyelőre nem tudni, csak májusban érkezik, de a Cnet már kipróbált egyet. Szerintük lényegesen jobban, mint az AirPods-ok.

A Powerbeats Pro tehát nagyobb, kevésbé hordozható füles, és nem lehet vezeték nélkül tölteni (csak Lightningos töltőtok jár hozzá), viszont tovább bírja, vízálló, többféle méretben és színben is kapható lesz, és jobban szól. Drágább is: 84.990 forintba kerül a A Powerbeats Pro, szemben az AirPods 59.990 - 74.990 forintjával.



Profi kamerarendszer úgy, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne

Mi a kislányunk születése után vásároltunk egy IP kamerát, amit azóta elutazásunkkor a nappali és a kert megfigyelésére használunk. Szerencsére 180 fokban lát, így a nagy ablaktábla elé helyezve egyszerre látom a kertet és a szobát távolról. Értesít, ha mozgást lát vagy hangot hall, emailben és push notificationnel, valamint rögzít Micro SD kártyára, amit vettem mellé.

Ez egy alap megoldás. Mi a baj vele? Az értesítések sokszor percekkel az esemény után jönnek, nem mindig azonnal. Ha folyamatosan figyelem a kamera képét távolról, van, hogy ledob a kamera, vagy egyszerűen egy kimerevített képet mutat, ami ugye a kamerás megfigyelés filozófiájában nem értelmezhető. Mint alap megoldás, "rápillantok, mi újság" elven mégis jobb, mint a semmi, 30.000 forint körüli összegért.

Most viszont upgrade-elni szeretnék, és több kamerát használva egy stabil rendszert kialakítani. Erre előszeretettel adnak félmilliónál magasabb árat a hozzáértő cégek, amik általában olyan hardvereket tartalmaznak, amiket nem feltétlenül szeretnél. Meg úgy gondoltam, ezt meg tudom én is oldani. Mi az, ami ilyenkor egy alap kiskamerához képest elvárás?

  1. A szoftver sok kamera esetén is legyen gyors. Most egy kamerával is lassan hozza be a képet, nem tudom, mihez kezdene néggyel. De elvileg tudná a mostani Dlink appja is.
  2. A szoftver legyen megbízható. Ne legyen kifagyás.
  3. A kamerát kültérre is kitehessem, tehát bírja a fagyot és az esőt is.
  4. Legyen központilag megoldott az adattárolás, ne a kamerába kelljen MicroSD-ket vásárolgatni, amiket aztán egyenként kell kioperálni, ha kell.
  5. A riasztási esemény legyen picit szofisztikáltabb, egy bogár vagy egy fényszóró ne riasszon.
  6. A rendszer telepítése legyen egyszerű.

Na, végül eljutott hozzán az AQUA Webshop jóvoltából egy Swann négykamerás 4K kamerarendszer, ami nyolc kameráig bővíthető, és a fentieket tökéletesen hozza, és még olyanokat, hogy dobtam párszor egy hátast.

sw.jpg

dsc06545.JPG

A Swann a DIY híve, ami azt jelenti, hogy a termék dobozába belepakolnak MINDENT, amire szükséged lehet a telepítésnél. De tényleg, az összes kamerához 18 méternyi Ethernet kábel, a felügyeleti monitorhoz vagy tévéhez egy HDMI kábel, saját egér, hogy a felügyeleti szoftverben tudj kattintgatni, sőt még csavar és tipli (!) is, amivel a falba tudod fúrni a kamerákat, plusz tömítések, ha falon kívülre viszed ki az Ethernet kábeleket.

És a kameráknak nincs többre szüksége, csak az Ethernet kábelre: ezen megy az adat és az áramellátás is. Felfúrod, ahová akarod, bepattintod az Ethernetet, bepattintod a központi egységbe a kábelek túlvégét, az egészet a routerre is rácuppantod (erre is van kábel a dobozban) és kész.

Innentől kezdve a dolog mű-kö-dik.

De nem úgy, hogy varázsolni kell. Bekapcsolod a központi egységet, ami a szoftvert futtatja, és egy két terás HDD-t tartalmaz, ami pillanatok alatt feláll egy DOS-osra hasonlító szoftverkörnyezet.

dsc06395.JPG

dsc06401.JPG

Aki még emlékszik ezekre az időkre, az tudja, hogy azon túl, hogy ronda, az ilyen szoftverek abban a pillanatban működtek, ahogy a gombot lenyomták. És ez a rég elfeledett, évtizedekre visszavezető emlék végre megint visszajött: a kamerarendszer navigációjában turkálva, a kamerák képére kattintva minden gombnyomás pontosan akkor lépett érvénybe, amikor a gombnyomás megtörtént.

Még az olyanok, mint a kamera képébe zoomolás is azonnal történik, amelyik kamerakép felett a kurzor van, a görgetéssel zoomol az adott pontra. Egy appból pedig ugyanígy elérhetőek a kameraképek, persze, mivel ez esetben a kijelző és a kamera nem Ethernet kapcsolatban állnak, így itt van egy kis késleltetés, és várakozás. De a kapcsolat megbízhatóbb, mint a mostani kamerám esetében, nem szakad meg.

A 4K-s kép igen meggyőző. Azt jelenti, hogy ha a képben valahol van egy viszonylag távoli alak:

dsc06422.JPG

…annak az arca simán kivehető a zoomolás után.

dsc06423.JPG

Hátrány, hogy a mobilos appból sosem láttam ilyen tisztán az arcot, ott még a legjobb minőség esetében is erősen lebutítva jött a kép, itt a zoom:

img_1141.PNG

A 4K-s videó csak helyben, a vinyóról közvetlenül az ellenőrző monitoron látható a maximális felbontásban. Itt is lementhető az adott kép vagy videó külső eszközre, pendrive-ra, erre külön portok vannak a központi eszközön.

Vannak ugyanilyen Swann rendszerek kisebb felbontással, sokkal olcsóbban, itt látjátok a különbségeket:

ke_pernyo_foto_2019-04-01_15_57_18.png

A 4K tényleg azoknak indokolt, akiknek fontos a felismerhetőség, és tényleg arra számítanak, hogy ez alapján kell elkapni a betörőket. Mivel 3,2 megabájtot eszik másodpercenként, 173 órányi felvétel után telíti be a lemezt, ami az intelligens felismerő rendszerekkel használva rengeteg. Folyamatosan felvéve is egy hétnyi anyag.

Mit tud a kicsike? Persze, értesít emailben, push-sal, küldi a felvett képet, lementheted távolról is a felvett anyagot. Ezek alap dolgok. De akkor még nem említettem a szoftver mélyebb beállításait, amiktől tényleg eldobod a hajad. Ezek alapján lehet mondani, hogy ez egy tényleg profi rendszer, és minden olyan lehetőségeket tartalmaz, ami egyáltalán felmerülhet, hogy adjon esélyt magának arra, hogy felbukkanjon a fejedben.

Az egy dolog, hogy kijelölhető a terület, amit figyel a kamera, meg hogy az “emberfelismerés” is bekapcsolható, így fára, levélhullásra, kisméretű állatra nem riaszt. A legdurvábbak ezen túl vannak, és sok három-négybetűs rövidítéssel szerepelnek. Például az, hogy bekarikázol a kamera képén egy objektumot, mondjuk az autódat, és ha azon a körön belül lép valaki, akkor riaszt.

Vagy amikor bekarikázol egy tárgyat a kamera képén, és a kamera csak azt figyeli, hogy az a tárgy a képen van-e. Ha eltűnt, mondjuk ellopták, riaszt.

Vagy azt figyeli, hogy átjött-e valaki egy bizonyos vonalon. Sőt, ha kérjük, meg is számolja, hogy az adott vonalon hányszor léptek át. Nem tudom, áruházakon kívül kinek kell ez, de még nekik is jó.

Egy tök jó review videót találtam, ahol ez a rész itt látható:

Ja, és működik Google hangvezérléssel. Oh, the irony.

Szóval nem mondom, hogy a háromszázezer forint körüli összeg olcsó, de úgy érzem, hogy négy darab 4K-s kültéri kameráért, egy két terás tárolóért, egy megbízható szoftverért, meg a sok lehetőségért, amit a rendszer ad, elgondolkoztam rajta. Lehet venni néhány tízezerért kültéri kamerát, ami 1080-ban vesz fel, de szerintem hülyeség kint hagyni a ház oldalán egy olyan eszközt, amiből ki lehet húzni a MicroSD kártyát. A Swann egy profi megoldás, ami otthonra már-már sok, cégeknek vagyonvédelmi célra pedig tutira kielégíti az igényeket.

És ezt nem úgy éred el, hogy neked kell finomhangolni. Persze, kérdez az elején pár tök érthető dolgot, meg meg kell adni az smtp-szerver elérését a figyelmezető email-ekhez, de ennyi. Mondjuk ez utóbbi a legrosszabb ficsör: a Google mail visszautasítja, hogy kiküldje a szoftver által generált leveleket, és egyéb szolgáltatók is simán vehetik gyanúsnak az ilyen tevékenységet. Lehet, hogy a Swann-nak a DIY pakkba kellene adni egy smtp szerver-hozzáférést is?

A posztban lévő Swann rendszer kapható az AQUA Webshopban 339.900 forintért. Az AQUA Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.




süti beállítások módosítása