almalé és kungfu Rólunk

Vicces dolog történt a korábban drágább MacBook Air-ekkel: sokkal olcsóbbak lettek

Az Apple szokatlan lépésre szánta el magát idén, és kifejezetten olcsóbbá tett egy meglévő laptopcsaládot: az Air-t. Érezték, hogy az árképzés nem épp az eladások javára válik, és talán többet hozna, ha kevesebbet kérnének: 100 dolláros mínuszt nyomtak az Air modellekre. Így egy vállalható, a korábbiakhoz képest minimálisan drágább alapmodellel lehet venni Apple laptopot, amiben már nyolcadik generációs proci, ujjlenyomat-érzékelő, meg egy elég jó Retina kijelző is található.

ke_pernyo_foto_2019-07-30_10_27_55.png

Aztán közben kiderült, hogy valahol mégis költséget faragtak: ugyan az idei modell True Tone kijelzőt kapott, vagyis - aki szereti ezt a ficsört, én pont nem - elvileg jobbat, de közben SSD-ben talán gyengébbet pakoltak a házba.

És hogy mi történt a korábban 474.990 forintról induló, 2018-as Air-ekkel? Árulják tovább máshol, például az AQUA Webshopban, immár 379.900 forintért elérhető a 128-as modell.

Hogy mi ebben a vicces? Hát hogy a processzor ugyanaz a nyolcadik generációs Intel, SSD-ben valószínűleg erősebb, ha a True Tone nem hiányzik, akkor 50 ezer forinttal olcsóbban egy olyan Air-t kapunk, ami valamiben még jobb is lehet, mint a mostani széria, de általában ugyanaz.

A 256 gigás verzió is jó vétel: az AQUA-nál 439.900 forintért adják a 2018-as, 256 gigás modellt, a mostani 509.990 forint az Apple-nél. A 128-ról 256-ra SSD upgrade tehát 80.000 forint az Apple-nél, az AQUA-nál 60.000 forint.

A régi MacBook Air is kapható, 296.900 forintért. Íróknak, alap feladatokra ez is nagyon jó, én egy ilyen használok most is, de a kijelző, a processzor, az ujjlenyomat-olvasó és a többi képesség annyira nagy előny, hogy ezt a 80 ezer forintot érdemes rádobni.

A fenti árak a poszt megjelenésének pillanatában látható árakat tükrözik, amik bármikor megváltozhatnak!

Disclaimer: az AQUA Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnereAz Apple végre engedi majd állítani az iPaden az ikonok méretét

Azért jó, hogy lesz külön iPadOS, mert az iPad-es betegségeket lehet gyorsan és lokálisan kezelni. Ilyen volt eddig az a jelenség, hogy az appok ikonjai a kezdőképernyőn, különösen fektetve, idétlenül távol voltak egymástól. Ősztől, a 13-as rendszerben azonban lesz egy kapcsoló, amivel állíthatunk az ikonrács méretén. Több ikon: kisebb méret. Kevesebb ikon: nagyobb méret. Sajnos úgy tűnik, egyelőre nem lesz túl sok lehetőség a finomhangolásra ezen belül.

appiconsizeios13b5.jpgTalán mégsem az Apple az, akire rá kellene bízni a titkaid

Az Apple HomePodjának a hangzásán kívül van még egy nagyon előnyös tulajdonsága: hivatalosan is az Apple kezeli az elküldött hangokat. Az Apple pedig nem adja el az adatokat kereskedelmet javító célzattal, vigyáz a privát szféránkra, mert a hardverből él, ami miatt a szoftvert bezárja. Ezt gondoljuk, nem igaz? Az Apple szeretné, hogy ezt gondolnánk.

Van azonban egy pont, ahol ez a dolog már nem annyira egyértelmű.

A Guardian cikke nagy port kavart, pedig nem állított sokat. Csak azt, hogy az Apple által felkért alvállalkozóknál az alkalmazottak sok olyan hangfájlt hallgatnak meg, amit nem szeretnének. Egy pár szexel, mások drogüzletről beszélgetnek, valaki a betegségét beszéli meg másokkal. Azért hallgatják meg ezeket, hogy javítsák az asszisztens hangértését, nem azért, hogy feljelentsenek, nem is társul a hang Apple ID-val. Az Apple válaszul kijelentette, hogy az alvállalkozók titoktartási szerződést írnak alá, és hogy a rögzített hangoknak csak nagyon kicsi, kevesebb mint 1%-a jut el emberi fülekhez.

ke_pernyo_foto_2019-07-27_14_26_23.png

Akkor mi a gond?

1% az baromi sok. 0,5% is. Az azt jelenti, hogy valószínűleg már téged is meghallgatott valaki, ha rendszeresen használod az asszisztenst.

A másik gond, hogy titoktartás ide vagy oda, mégis megjelent a Guardian cikke. Szóval az emberek beszélnek. Most, ennek a lapnak keveset, holnap, másnak, többet, ki tudja?

Harmadrészt baszki. Alvállalkozók? Az Apple nem volt képes házon belül tartani ezt a humán feldolgozási eljárást? Több mint ezer alkalmazottjuk van modemchipek gyártására, holott a cég csak most vásárolt fel egy Intel leányt, amivel egyáltalán modemchipet lehet gyártani. Gyanítom, még sok ezren dolgoznak olyan munkakörben, aminek sok év múlva, ha egyáltalán, látjuk hasznát. A “titokbefogadó központ” meg outsourcolva van?

Az Apple biztosan nem szegett ezzel törvényt, a Privacy dokumentumaiban minden szó stimmel. Hogy akkor mi a gond?

Az, hogy így ők is csak egy újabb cég, ami olyan szlogeneket pufogtat, hogy “ami az iPhone-odon történik, az iPhone-odon marad”, meg hogy a “felhasználó csak azzal osztja meg a bizalmas dolgait, akit kijelöl rá”. Miközben jobban járunk, hogy ha tényleg a valóságra vágyunk, átnyálazzuk az EULA-t.

Ja, hogy ez nem kereskedelmi cél? Hogy nem eladják az adatokat, hanem javítják a szoftverüket? Tényleg. Tényleg, elismerem, hogy nagy különbség. Aki nem szeret termék lenni, az továbbra is az Apple-lel nem lesz az. Csak hát az a helyzet, hogy ha átlátható, világos irányelvek alapján szeretnéd, ha az adataidat kezeljék, ha te is úgy szereted, ha a “mindig” az azt jelenti, hogy MINDIG, akkor az Apple is csak egy EULA-kreátor, és nem az a jó fej buddy, akire rábízhatod a titkaid.

Mert ő átpasszolja olyanoknak, akik aláírtak egy papírt valakivel, aki ez alapján aláírattat egy másik papírt mással, az meg egy újabbat egy gyakornokkal, aki szarik az egészre, csak meglegyen a nyári meló. Egyébként meg hé, tudod mit hallottam a minap…?Az Apple tényleg megvette az Intel okostelefonos modem bizniszét

Hivatalosan is megerősítették, hogy az Apple egymilliárd dollárért megvette az Intel modemgyártó részlegének nagy részét. Ez az a részleg, ami úgy kicseszett a céggel, hogy végül a Qualcommal is kénytelenek voltak kibékülni, nyilván több milliárd dolláros mínusszal zárva a harcot, miután az Intel mégsem tudta szállítani nekik a kért modemeket időben. Most az Apple a részleggel együtt felvásárolt 17 ezer szabadalmat és 2200 munkavállalót is. Ők az Apple már létező modemchip-részlegéhez csatlakoznak, ami eddig valahol 1000 és 2000 fős közötti volt.

Ezzel a lépéssel nem az 5G-s belépésüket siettetik, azt már rég le kellett kötni, de a későbbiekben sokkal kisebb függést jelenthet a cégnek a saját belső alkatrészek legyártása.

intel-5g-modem-md.jpgPont olyan okos lett a Fotók app, mint a Pixelmator Pro

Különös lépésre szánta el magát a Pixelmator Pro készítője, ez a döntés pedig akár az Apple rendszereire fejlesztett szoftverek új útját is kijelölheti. A Pixelmator Pro új update-je ugyanis beépült a macOS-es Fotókba, és egy kiterjesztésként, önálló app futtatása nélkül is elérhetőek a képességei: ha fel van telepítve a legfrissebb verzió, a Fotókban a Szerkesztés, majd a (…) gombra kattintva kiválasztható a Pixelmator Pro. A Fotók ablaka átalakul, és egy másik szoftver teljes eszköztára bemászik ide, tényleg semmi szükség külön app futtatására. Ezzel véleményem szerint a fejlesztők lemondtak a függetlenség egy szintjéről annak érdekében, hogy egy másik területen a legjobbak lehessenek. Vajon megéri?

pixelmator-pro-1-4.jpg