Lassan vége az évnek, mi másról is beszélhetnénk ilyenkor, mint a 2019-es év csúcspillanatáról az Apple életében. Ha gyorsan végigszaladunk 2019-en, láthatunk

  1. új iPhone-okat, amik közül az iPhone 11-es árcsökkentése volt a legfontosabb állítás, valamint a telefonok videós képességei
  2. új iPad Airt és iPad minit, valamint az év vége felé egy új iPadet is, utóbbi alig tér el az elődjétől. iPad Prót nem mutattak be idén
  3. a laptopok kaptak egy kis boostot, a 16-os MacBook Pro legfontosabb új képessége a régi-új billentyűzet, reméljük, ezzel már minden rendben lesz
  4. új Mac Pró és Pro Display XDR is érkezett, igazi professzionális cuccok, nem akárkinek. Az Apple büszkeségei lesznek, akárhogy is.
  5. új Apple Watch, ami sokban nem tér el elődjétől, de egy nagyon fontos újítása volt: a mindig bekapcsolt kijelzője miatt végre nem új nézett ki, mint egy csuklón viselt (kikapcsolt) kijelző, hanem mint egy óra.
  6. AirPods Pro fülest
  7. négy új szolgáltatást, amik - főleg Magyarországon - nagyon sok vizet nem kavartak. Az Apple Card és a News+ nem is érhető el (utóbbi a maga 9.99 dolláros havidíjával gyakorlatilag mindenki elégedetlenségét kiváltotta, mind a kiadók, mint a júzerek számára is gáz így), az Apple Arcade és a TV+ viszont elérhető, olcsó, és van bennük potenciál.

Akárhogy is, ha 2019 legjobb Apple-cuccáról van szó, mostantól egyértelműen NEM csak hardvert kell választani. Az Apple egykor büszkén állította magáról, hogy ő egy hardvergyártó, és minden mást csak a hardverek eladásáért tesz, ma ez már egyltálán nincs így. A Services üzletág tartja a céget a szárnyaló pozícióban, és ebben van igazán növekedési potenciál, így az Apple várhatóan a következő két-három évben telibe tolja a műfajt. Egyre kevésbé lesz hardver-cég, és egyre inkább szolgáltató. Hogy az arány hol áll meg, egyelőre kérdés (hiszen végül is a saját hardvereken tolja leginkább a szolgáltatásokat is), most szerintem még mindig a 80/20 körül mozgunk, a hardver javára (már ami a személyes megítélést illeti a júzer-fejekben).

2019 legjobb hardvere

Itt a Mac Pro, a Pro Display XDR és az AirPods Pro volt versenyben, mert ezek adták a legtöbb hozzáadott értéket a korábbi termékpalettához képest, a többieknek legfeljebb voltak jó pillanataik. Azonban mivel az első két termék nagyon “profiorientált”, ráadásul nagyon friss cuccok, így nehezen kaphatnának best of 2019 címkét. Mindenesetre nagyon kellettek már.

a2019.jpeg

Az AirPods Pro azonban egy tökéleteshez konvergáló terméknek tűnik. Az Apple szinte suttyomban kiadott Pro fülese nemcsak a hangminőségével és zajszűrőjével vett le minket a lábunkról - és idővel kiderült, hogy a késleltetése is eléggé alacsony, a saját elődeihez képest is - de a Transparency-nek nevezett képességgel egyenesen a sci-fi irányba tolta el a tesztelőket. Mi van, ha a valóság csak egy réteg, amit az eszköz közvetít számunkra?

Egyértelműen az AirPods Pro az év Apple-hardvere!

2019 legjobb szolgáltatása

A négy új szolgáltatásból a News+-t nagyjából mindenki utálja, az Apple Card nem nagy újítás a piac többi megoldáshoz képest. Az Arcade és a TV+ viszont kedvelt, alacsony havidíjú és előremutató kezdeményezések.

a20192.jpeg

Az Arcade alacsony havidíjért cserébe több mint 100 játék letöltését és játszását teszi lehetővé. A szakértők szerint ezek a játékok között vannak egészen jók is. A dolog azért üdvözítő, mert egy alternatívát kínál a freemium játékok gyűlöletes jelenségére, és a filmek, zenék terén már megismert reklámmentes-fizetős módszert ide is beilleszti.

A TV+ egyelőre nem sok címet tud felsorakoztatni, de a saját megrendelésű show-k minősége nem hagy kétséget afelől, hogy a TV+ egy egészen jó valami lesz…majd. Ami miatt mégis erős jelölt volt az idei év bestofjára, az az egy éves ingyenesség Apple TV, iPad, iPhone vagy Mac vásárlása esetén. Ez a modell előrevetítette, hogy az Apple gépek vásárlásakor egy adag tartalmat is kapunk a készülékünkhöz, ami mindenképp egy elég kompakt jövőt vetít elénk a céggel, főleg azoknak, akik évente azért vesznek új vasat, valamilyet. Ez az egy éves ingyenesség azonban a cég szavait elemezve inkább egy átmeneti, kezdeti akció, és később inkább valószínű a szolgáltatások csomagba foglalása, és ilyen módon való értékesítése.

2019 legjobb Apple szolgáltatása tehát az Arcade.

Isten áldjon titeket, nagyon boldog új évet kívánok nektek, találkozunk 2020. január 6-a után.