Gondolkoztam, milyen poszttal kívánjak boldog karácsonyt nektek, aztán beugrott. Még novemberben olvastam a People magazinban egy történetet Sam Bennettről és családjáról.

Sam Bennett 21 éves autista fiú, akit egyébként mindenki imád, de volt egy kis problémája: nem tudta kezelni a hangerejét. Nagyon-nagyon hangos volt. Ha nyilvános helyre mentek, egy ideig tudta türtőztetni magát, de egy idő után megint ordított. Rászóltak, pár percig megint minden oké, aztán kúszott fel a volumen.

Az apa, Scott egy nap frissítette az Apple Watch-át, ekkor jelent meg rajta a Noise app. A decibelmérő folyamatosan visszajelzést adott a környezet zajszintjéről, zöld és piros színekkel jelezte, hogy valami elfogadható, vagy nem elfogadható hangerejű. Nézegette, és egyszercsak beugrott neki: ez jó lehet. Megmutatta Samnek is.

A fiú ránézett, és azonnal elkezdett halkabban beszélni, és így is maradt, ha látta az órát a Noise appal. Ennyi. El lehetett menni a fiúval nyilvános helyre nyugalomban, és otthon is sokkal felszabadultabb lett a hangulat. Persze, a család korábban is vehetett volna zajmérőt, de sosem gondoltak erre. Mígnem a technológia oda nem tolta az orruk alá. És az Apple-nél jobb nincs ebben az orr-alá-tolásban.

Ez egy jó történet. Boldog karácsonyt kívánok vele nektek.