A távirányítás észrevétlenül lett korunk elfelejtett jelszava: túl sokszor próbáltunk rossz választ adni a kérdésre. Azt, hogy az egyik eszközünket onnan, ahol mi állunk, rávegyük egy adott dologra, megoldhatatlan dilemmának tűnt sokáig, és úgy globálisan tűnik még most is.

Az Apple viszont a maga eszközparkjában nagyjából megoldotta a kérdést.

És senki nem tapsolt. Pedig kellett volna.

Teljesen világos volt, hogy a fizikai távirányító nem megoldás. Még ma is sokszor adnak ilyeneket, még az autós hifimhez is van, röhögök. Akkor azt találták ki, hogy mindent lehet majd appból irányítani, és egyetlen telefon univerzális lesz, ha úgy csináljuk. De akkor meg kiderült, hogy a telefonunk sincs mindig velünk, és “hol van az a szaaaar”?

Az egyik jó válasz a HomePod, meg úgy általában a digitális asszisztensek. Lehet Alexával, a lakás különböző pontján elhelyezett okoshangszórókkal megvalósítani, hogy a hangunk vezéreljen minden kompatibilis eszközt. Meg lehet tenni Sirivel is. Amióta fejlesztik a Parancsok alkalmazást, gyakorlatilag mi állíthatjuk be, hogy akár a magyarul elmondott szövegünkre mi történjen.

Vannak azonban helyzetek, amikor csendben és még ennél is gyorsabban szeretnénk valamit átállítani, távolról. És erre iszonyúan jó az Apple Watch.

Itthon van egy Apple TV és egy HomePod is. Az a csodálatos az órában, hogy bármelyik játszik le egy tartalmat, annak a címe megjelenik az Apple Watch számlapján, funkciógombokkal. Megállíthatom, újra elindíthatom, lépkedhetek, választhatok valami mást. És nem csak natív appokkal, a Youtube-ot ugyanolyan elegánsan vezérelhetem, ha pedig nem elegek a felkínált azonnali gombok, az Apple TV-hez egy gombnyomással érintős távirányítót kérhetek a csuklómra. A Series 5-tel pedig nem is kell felemelnem az órát ahhoz, hogy lássam az irányítópultot: automatikusan megjelenik a karomon a kontroll-lehetőség.

o_ra.jpeg

Ha túl hangos a zene a nappaliban, nem kell hanggal odaszólnom, hogy “Hey Siri, volume down” vagy hasonló (“quieter” a leggyorsabb parancs erre, amit megért), hanem elforgatom a csuklómon a Koronát. Kész. A hangerőt jelző sáv azonnal reagál, a zene pedig elhalkul.

Mindezt egy távirányító appal is el lehet érni, itt láthatjuk az összes eszközünket, és el tudjuk érni őket passzív állapotukba is. Nem mindig működik, nem mindig tudom elérni távolról a HomePodot úgy, ha nem szól. De nem is ez a legjobb része, hanem a fent említett automatikus felbukkanás. Amikor tartalom megy, akkor a tartalom azonnal megjelenik a csuklódon, a legfontosabb ráhatásokkal. És működik. It just works.

Beállíthatunk olyan számlapot is, ahol az egyik komplikáció is ez, így mindig, az óralap aktiválásakor is láthatjuk az aktuális tartalmat.

img_3281.PNG

Ennél jobbat nem lehet most. Ha meg lehetne oldani, hogy ha mutatóujjal rámutatok egy épp passzív eszközre, és annak a beállításai megjelennek a csuklómon, akkor végképp megoldottuk, egyszer és mindenkorra, a távirányító problematikáját.

Korábbi cikkek Apple Watch 5 témában itt.

A Series 5 a csuklómon az AQUA Webáruház jóvoltából volt nálam. Az AQUA Webáruház összes Apple Watch témájú terméke itt található. Az AQUA Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.