Az, hogy a Siri nem tud magyarul, egy dolog. Cserébe a hároméves lányom egyre jobban tud angolul, ahogy próbál helyettem számokat választani. Ami nagyobb baj, hogy nem ismeri fel a magyar dalcímeket, így ha a HomePodon egy magyar dalt akarok kérni, akkor két lehetőségem van:

  • előveszem az iPhone-t és ott választom ki a dalt
  • ha mondjuk egy magyar nevű zenekar dalait akarom, előre elkészíthetek egy playlist-et iTunes-ban bocsánat, Music-ban, és aminek elnevezem a listát, azt a nevet kérhetem a Siritől mondjuk HomePodon.

A másik nagy baj, hogy nem ismeri a magyar neveket (Katát még oké, de Zsuzsannát már kizárt), így nem lehetett könnyen felhívni bárkit anélkül, hogy nyomogattuk volna a telefonunkat. Ilyenkor ilyen trükkök voltak:

  • Úgy adjuk meg a nevet, hogy kiejthető legyen angolul
  • Hozzárendelünk olyan családi kapcsolatokat, mint mom, dad, son, és úgy hívjuk
  • Megtanítjuk Sirit egyenként, hogyan ejtse ki a neveket helyesen, és hogyan fogjuk mi kérni azokat. Csak mondani kell Sirinek, hogy “You pronounced VÖRÖSVÁRI wrong”, és visszakérdez, hogyan ejtse ki. Elmondod, kiválasztod a legközelebbit, és kész.

Eddig legalábbis ez volt. Most a helyzet az, hogy

ha felviszel egy full magyaros nevet a kontaktjaid közé, és vársz, hogy a felhőben is ott legyen, onnantól kezdve kérheted magyarul, és nagyon jó hatásfokkal megtalálja a kontaktot Siri.

Tehát ha még nincs mondjuk Csisztu Júlianna a kontaktjaid között, akkor a Siri mondjuk magát a nevet sem fogja érteni, mindenféle hülyeséget ír ki angolul:

img_3491_1.PNG

img_3490.PNG

Ha viszont beírod a kontaktok közé, és vársz pár percet, akkor hirtelen megtörténik az okosodás, magától:

img_c409f456c555-1.jpeg

img_3494.PNG

Először arra gondoltam, hogy mivel magyarul is sokan okosítják a Sirit (lásd a fenti példát), ezért onnan emeli át ezt a tudást az intelligens szoftver ismertebb tulajdonnevekre. De nem, mert egészen elborult álnevekkel is működik, lásd Vörhenyőttéri (tudomásom szerint ilyen név nincs a világon se):

img_3497.PNG

Szóval éljen, a Siri valamikor okosabb lett magyarból, nem tudom, pontosan mikor történt, de ez nagy előrelépés, és kényelmes. Ha például a konyhában főzöl, és melletted az iPhone-od, kérheted, hogy “Siri, call Vörhenyőttéri and turn on loudspeaker”, és kihangosítva felhívja. Ha HomePodod van, akkor “Siri, call Vörhenyőttéri on my HomePod” és még jobb lesz a minőség, mindkét oldalon.

Misinek köszi a tippet