Na kérem, most egy pillanatra beleláthattunk az Apple hosszú távú terveibe. Mert olyan is van, csak épp Tim Cook jobban félti a víziókat, mint a következő iPad felbontását. Míg Jobs - főleg a kétezres évek előtt - nyíltan beszélt arról, hogyan képzeli a számítástechnikát húsz év múlva, addig ma már nincsenek ilyen nyilatkozatok. Mert más megcsinálja előbb.

Jobs beszélhetett a nyolcvanas-kilencvenes években egy iPadhez hasonló számítógépről, nem kellett féltenie az ötletet, mert nem volt képes megcsinálni senki.

A The Information lap szerzett meg egy titkos Apple prezentációt, amiben a cég távolabbi terveit vetítik előre. Ez tartalmaz egy timeline-t, amin az AR térhódítását rajzolják fel. Ők a saját szemüvegüket 2022-ben tervezik piacra dobni, 2023-ban pedig már egy jobban kinéző hemcsit fejlesztenek.

Én így látatlanban megvárom a 2023-at.

Kábé egy évtized kell, írja a lap a prezire hivatkozva, hogy a szemüveg leváltsa a telefonokat. Hát ennyire hiszek az AR-ben.

Tudjátok rólam, hogy SE-t használok, mert nagyon kényelmetlen nekem egy két kézben használható, óriási kijelzővel matatni nap mint nap, séta közben, fél kézzel a gyereket ringatva, simogatva, betakarva. Nekem kell, hogy a kijelző kellően kicsi, mondhatni ideális méretű legyen. Sőt, ennél is tovább megyek: az álmom, hogy egy nap az Apple Watch teljes értékű telefon lesz, használható azokra a funkciókra, amikre most is, csak épp teljesen függetlenedik az iPhone-tól. Már majdnem megvan.

apple-iphone-xs-hands-screen-09122018.jpg

Rájöttem, hogy az iPhone számomra nagyon ritkán szükséges. Ritka, hogy pont ez a méret kell, sem az iPad mini, sem az Apple Watch nem megfelelő (mondjuk amikor pont ez kell, akkor tényleg pont ez kell). Viszont szoktatjuk magunkat a hordható eszközök újításaihoz: amióta a fülünkben hordunk egy AirPodsot vagy AirPods Prót, kezdünk megbékélni az agyunk mellett sugárzó dolgokkal, úgyhogy a szemüveg, ami kivetíti elénk az információkat, már meg sem kottyan addigra.

Végül ez az egész őrületes képernyőnövelés-mánia, amit nem tudtam és nem akartam követni, láthatóan a saját megalkotói szerint is zsákutcában végzi. Én meg várom, hogy az SE-met leválthassam valamire, tőlem akár lehet szemüveg is, Apple Watch is, mindegy. Örülök az Apple tízéves tervének.