Több mint egy hete használom az Apple Watch 5-öt, az Apple legújabb okosóráját, aminek legfontosabb újítása az always-on, tehát folyamatosan bekapcsolt kijelző. Pár posztban leírom a tapasztalataimat, röviden, hogy ne kelljen kilométereket olvasni, de átjöjjön, mi is az óra előnye, hátránya.

A mindig bekapcsolt kijelző tényleg a legfontosabb, ami történhetett az órával. Tulajdonképpen így lett óra belőle, eddig csak testre erősíthető apró kijelző volt, amit történetesen be tudtunk kapcsolni a karunk egy bizonyos mozdításával is. Az esetek felében az órát úgy olvastam le, hogy nem ébresztettem fel a kijelzőt, hagytam, hadd maradjon az alacsony fogyasztású, 1Hz-es álmában.

Mi történik ilyenkor? Mindig más, számlaptól és komplikációtól függ.

A számlapok egy részénél, különösen, ha jellemzően sötét számlapról beszélünk, egyszerűen csak lecsökken a fényerő. A világos vagy élénk színű óralapoknál a világos és színes részek elsötétednek, akár teljesen.

img_3150.JPG

img_3153.JPG

Az olyan elemek és komplikációk, amik folyamatosan frissülnek (másodperc-mutató, decibel-mérő) nem látszanak többé, de ha meggondoljuk, ez a legtöbb esetben nem játszik. A holnapi időjárás, a legutóbbi pulzusunk, az ikonok, az aktivitási köreink, a legutóbbi alvásunk minősége mind olyan adat, ami percenként sem frissül, nemhogy gyakrabban. Ezeket az adatokat mindig láthatjuk a kijelzőn, ahogy a percmutató és halad.

Ha nem az óralapon voltunk, hanem valahol máshol, akkor takarékos módban a hátteret elmossa az óra, és egy pontos időt tesz elénk.

dsc09639.JPG

Ez egy aktív állapot:

dsc09659.JPG

Ez egy takarékos állapot:

dsc09660.JPG

Ez egy aktív állapot:

dsc09657.JPG

Ez egy takarékos állapot:

dsc09658.JPG

Ez egy aktív állapot:

img_3169.jpg

Ez egy takarékos állapot:

img_3170.jpg

A “pihenő” módban a fényerő nem akkora, hogy bármit megvilágítsunk vele, ha valaki csuklóján látjuk távolról, nem mondanánk, hogy világít, kivéve, ha mondjuk egy teljesen sötét teremben ülünk. Viszont ha a karaktereket színezzük az óralapon, akkor azok színe, ha halványabban is, de megmaradnak, így az óra képes minden időben megtartani a beállított stílusát. Ez nem mellékes, mert itt lesz igazi divattárgy az órából, hiszen ugyanazon számlap más és más színösszeállításait választhatjuk ki az adott napi póló vagy ing színéhez, így tudunk a ruhánkhoz passzoló órát választani, úgy, hogy csak egy óránk van. Egyszerűen csak egy erőteljes nyomást adunk a számlapnak, megnyomjuk a Customize gombot, és máris tekerhetjük a különböző színeket. Nem csak mi látjuk majd.

Itt csak színeket változtatunk:

lap4.jpeg

lap6.jpeg

 

Itt már alapvetőbb a különbség, de ugyanaz az óralap:

lap1.jpeg

lap7.jpeg

lap2.jpeg

Fontos kérdés, hogy hogyan hat ez az akksira. Tényleg: sehogy. Nekem volt olyan, hogy 23 óráig viseltem egyfolytában az órát, akkor merült le. Nem használtam agyon, az igaz, de azért használtam. Csak egy csomószor fel sem ébresztettem ehhez. A töltése is remek, 6 percnyi töltéssel egy órányi használat “ment bele”, így ha napközben találunk egy-két olyan órát, amikor ülünk, és mellettünk töltjük az eszközt, velünk lehet éjjel-nappal.

Korábbi cikkek Apple Watch 5 témában itt.

A Series 5 a csuklómon az AQUA Webáruház jóvoltából van nálam, a teszt végén meg tudjátok vásárolni, olcsóbban. Az AQUA Webáruház összes Apple Watch témájú terméke itt található. Az AQUA Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.