Most a kérdés égetőbb, mint valaha.

Egyrészt azért, mert most létezik az 5-ös széria, míg korábban nem létezett. Ez különösen égetővé teszi. De azért is, mert a 3-as széria olyan jó áron van, hogy nagyon csábítja a vásárlásra az embert. Az Apple Watch nagykorú lett, ami egy műszaki terméknél azt jelenti, hogy elhagyta az Early Adopter szakaszt, és bekerült az Early Majority korszakba, amikor olyanok is elkezdik a vásárlást, akik korábban nem tudtak megbarátkozni a gondolattal, hogy okosórájuk legyen.

Én azt gondolom, hogy Magyarországon most érik be a legtöbb vásáró, és többet adnak majd el, mint valaha.

ke_pernyo_foto_2019-10-25_11_56_22.png

Akik most akarnak venni órát, esetleg 1-es, 2-es szériájuk van, azok előtt itt a kérdés: tényleg annyival jobb egy 5-ös, amennyivel drágább? Egy Series 3 ára 77.990 - 87.990 forint az Apple-nél, kijelzőmérettől függően. A Series 5 alapára 154.990 -164-990 forint, mérettől függően. Az árakat lehet úgy vizsgálni, hogy egyik óra kétszer annyiba kerül, mint a másik. Meg lehet úgy is, hogy az egyik óra 70-80 ezer forinttal kerül többe, mint a másik. Ez utóbbi adja a valós összehasonlítást:

megér-e ennyi pénzt nekünk az, amennyivel több egy Series 5?

A Series 3 és a Series 5 egyébként sok szempontból hasonló. Mindkettő remek arra, hogy kövesse az edzéseinket, GPS-szel mérje a megtett távolságot, figyelje a pulzusunkat, és motiváljon minket a három kör bezárásával, tehát rávegyen, hogy egy nap eleget álljunk, sétáljunk és eddzünk. Mindkettő kiválóan mutatja nekünk az értesítéseinket, mindegyikkel válaszolhatunk a csuklónkon, diktálással. Mindegyik jó zenelejátszásra, mindegyikkel indíthatunk, fogadhatunk hívást, ha az iPhone a közelben van. Mindegyikkel fizethetünk a boltokban. Mindegyikre elérhetőek saját és külső komplikációk, amivel az óra számlapjára nézve egy rakás más információt is megtudhatunk, azon kívül is, hogy időjárás, körök, naptár, pulzus. Mindegyik használható vízben, és mind a kettő képes megmondani, mekkora volt a szintemelkedésünk útközben. Ugyanaddig bírják egy feltöltéssel.

Nem állíthatjuk, hogy a Series 3 egy használhatatlan vacak, a Series 5 pedig egy kifinomult csoda. Ránézésre nagyon hasonlóak: a 3-as modellek háza és kijelzője is kisebb, 38-42 mm-es tokkal érkeznek, szemben az 5-ösök 40-44 milliméterével. Ami ennél sokkal meghatározóbb, az a kijelző, ami az 5-ösökön egy nagy, lekerekített display, a 3-asokon szögletesebb, kisebb. A helyzet az, hogy a nagyobb 3-as óra kijelzőjének mérete kisebb, mint az 5-ös széria kisebb modelljének képernyőmérete:

ke_pernyo_foto_2019-10-25_10_00_47_1.png

ke_pernyo_foto_2019-10-25_10_00_47.png

Akik sötét hátterű óralapokat választanak, nem full screenes verziókat, azoknak annyira nem tűnik fel első ránézésre. De tény, hogy egy teljes kiejlzős Kalifornia számlap baromi jól tud kinézni, és ez egyáltalán nem is választható a Series 3-ason. Ahogy az alábbi új számlapok sem:

4only.jpeg

De ami igazán nagy előny, az a mindig bekapcsolt LTPO OLED kijelző. A Series 5 néhány másodperc után ahelyett, hogy kikapcsolna, egy energiatakarékos módba vált, amikor a számlap olvasható, de a fényerő visszaesik, a frissítés 1Hz-re csökken, és a komplikációk nem frissülnek. Viszont ez a különbség aközött, hogy egy órát viselünk, vagy hogy egy kijelzőt hurcolunk a csuklónkon. Egy kijelző, ami karfelemelésre bekapcsol, az csak egy kijelző. Ami mindig olvasható, az sosem lesz idétlen.

img_3169.jpg

img_3170.jpg

A Series 5-ben van beépített EKG, a 3-asban nincs. Ez is nagy előny, bár aki 40 alatti, azoknak kisebb a kockázat, és elég évente párszor mérni. Arra meg igazából jobb egy olyan megoldás, mint a Wiwe, ami nem csak a felnőttkori fibrillációt néz, hanem sok más paramétert viszonyít egymáshoz.

A Series 5 nemcsak nagyobb, fejlettebb kijelzővel bír, de a processzora is kétszer gyorsabb, mint a 3-asnak. A 4-eshez képest nem volt ezen a téren előrelépés, de a 3-ashoz viszonyítva nagy azért az ugrás.

A Series 5-ben van mágneses iránytű, vagyis mindig képes pontosan megmutatni az égtájak irányát. Olyan apróságok különböztetik meg még a 3-tól, mint a haptic feedback a Digital Crown-on, az elesésérzékelés, a fejlettebb pulzusérzékelő, a kissé vékonyabb test, a 32 gigás háttértár, ami miatt kevesebbszer kell töltögetnie a netről adatot (a 3-as GPS modellben csak 8, a GPS+Cellularban 16 giga van), a GPS modellen is kerámia-zafírkristály hátlap, az 5.0-ás Bluetooth a 4.2 helyett. Az olyan előnyök, mint a sokféle anyagból választható test, Magyarországon nem elérhető.

Nekem igazából, így, hogy most a Series 5-öt használom, nehéz lenne visszaváltani 3-ra, ennek pedig az okai:

ke_pernyo_foto_2019-10-25_11_44_59.png

De az igazság az, hogy aki a 3-ast választja, megkapja egy okosóra előnyeinek nagy részét, és egy remek, jól kitalált, valódi használatra polírozott terméket kap féláron.

A Series 5 a csuklómon az AQUA Webáruház jóvoltából van nálam, a teszt végén meg tudjátok vásárolni, olcsóbban. Az AQUA Webáruház összes Apple Watch témájú terméke itt található. Az AQUA Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.