Én egy darabig vártam azzal, hogy kijelentsem, de már nem várok tovább. Az Apple az új iOS-sel úgy tönkrevágta a használati élményt iPhone SE-n, hogy kijelenthető: inkább maradtam volna iOS 12-n. Szerencse, hogy van egy iOS 12-es iPhone SE-m is, szóval…

De nem csak ez a baj. Az egész ökoszisztéma megroggyant.

Az iPhone-om egyrészt belassult. Van ez a tipikus teszt, amivel eldöntheted, hogy az Apple szeretné-e már, hogy vegyél új telefont. A teszt abból áll, hogy megnyitod a telefonkönyvet, és gyorsan felhívsz egy kontaktot az előzményekből. Ha meg tudod tenni, hogy még azelőtt érsz a kijelzőhöz, mielőtt frissült volna a lista, és képes vagy véletlenül valaki mást hívni: a telefonod nem bírja. Ugyanaz a gyökegyszerű művelet, mint az elmúlt években bármikor, de már sok neki, valamiért.

Ez már jelentkezett nálam.

De nem csak ez. A legjobban utált új jelenség, hogy amikor jön egy értesítés, mondjuk egy mail-ről vagy egy üzenetről, és én megnyitom azt, akkor először az alapprogramot, pl. a Mailt nyitja meg a rendszer. Csak úgy, mintha rányomtam volna a program ikonjára, látom az összes üzenetet. Aztán itt két lehetőség van: vagy megnyílik az üzenet, amire kattintottam, vagy nem. Várni kell.

Van, hogy nem jelenik meg, és az egész Mail elkezd lagolni. Tölti az új üzeneteket, minden korábbinál lassabban. Van, hogy azt írja, frissítve, és az utolsó üzenet tegnapi, az azóta jött 100 darab sehol. Újraindítom az appot. Ja. Ki is fagynak időnként appok.

ios.jpeg

A fényképező exponálása sokszor lassú, és a képet is sokszor nagyon lassan tölti be szerkesztésre. Az iOS 12-es iPhone-om azonnal betöltötte, betölti most is.

És hogy mi van az ökoszisztémával? Például az, hogy most először fordult elő: kinyomtam egy filmet az iPhone-ról az Apple TV-re, mire az Apple TV bekapcsolt, és elkezdte játszani a legutóbbi mesét, ami ment rajta. A telefonon aktív az AirPlay, de a jel nem jut el a tévéig. Pont mint fent: mintha odáig jutna el a hülye, hogy elindítja azt, amire szüksége van az adott tartalom megnyitásához, de utána elfelejt mindent.

A telefon HomePoddal való együttműködése is leromlott. Korábban csodáltam, milyen okosan intézik azt az esetet, ha a telefon is hallja a hangomat, meg a HomePod is. A telefon régen felvillant, de rájött, hogy nem neki szólt a dolog, így visszakussolt, és a HomePod válaszolt. Most egyre többször van másként: mindkét eszköz válaszol, mindkét eszköz elkezdi csinálni, mondjuk zenét lejátszani, nyilván valami mást.

A HomePod szorftvere egyelőre nem frissült, talán akkor megjavul a dolog. Mindenesetre furcsaságok vannak a Sirivel is, hiszen amikor kérek egy saját magam által összeállított, saját magam által elnevezett playlistet, elkezdi ugyan lejátszani, de mellé valami egészen más névvel erősíti meg, hogy mi is az, ami szól.

Tényleg ilyen bugosak a rendszerek? És ha igen, mitől?

Utóbbira ad választ egy nemrég megjelent cikk David Shayer tollából, amiben hat okot sorol fel. Shayer 18 évig dolgozott az Apple-nél, szóval tudja.

Nyilván a felhalmozott ficsörlista miatt egyre több mindennel kell foglalkozni. Az is gond, hogy a crashing reportok nem azonosítanak olyan hibákat, amik nem vezetnek fagyáshoz. A komplexitás is egyre nagyobb, egyre több az ügyfél, az eszközök egymással és az iClouddal is folyamatosan kommunikálnak.

Mégis van egy fontos ok, amire felhívja a figyelmet. Ez pedig az a tény, hogy

a régi hibákat figyelmen kívül hagyják, és ezeket valószínű soha senki nem fogja kijavítani.

Az alpha verzió előtt a fejlesztők midnen felbukkanó hibát javíthatnak. A béta után már csak a komoly hibákat javítják, amik a fontos ficsöröket blokkolják. Ahogy közeledik a kiadás napja, csak a fagyással és adatvesztéssel fenyegető hibákat javítják.

Ha egy mérnök valamivel véletlenül elcsesz egy ficsört, azt regression-nek hívják, és azonnal javítják. De ha te jelentesz egy hibát, írta a volt mérnök, egy olyat, ami a korábbi verziókban is volt, azt “not a regression” cimkével látják el, és onnantól megy a süllyesztőbe. Az nem fontos, mert előbbre valók a regression-ök. Volt egy olyan mérnök team a cégnél, akik viccből “Not a Regression” pólókban jártak. Ennyire tudott dolog ez.

Szóval mit is várunk? Egyre több operációs rendszer, egyre több ficsörrel és interakcióval, egyre több user, és úgy tűnik, ezt a növekedést nem tudják lekövetni odabent.