Csaba tesztjét itt láthatjátok, de közben befutnak sorban a részletekre koncentráló próbák is a világból. És ezek alapján azt lehet mondani, hogy az új iPhone-ok tényleg baromi jók lettek több szempontból is.

iphone-11-night-mode-vs-still-ride-100811661-large.jpg

iPhone 11, Pixel 3 XL, Galaxs S10+

Az első ilyen előny a PCWorld tesztjéből derül ki. Ők éjszaka fotóztak, az iPhone 11-es mellé egy Pixel 3 XL-t, Galaxy S10+-t és OnePlus 6T-t pakolva. Az Androidon már egy éve megjelent a Night Sight, a sötétben a processzorok segítségével felturbózott képek lehetősége, amik több felvétellel, több lencsével, több számítással olyan trükköt hoztak el, amivel a mobilkamerákat külön kategóriába emelték az összes többitől. A Samsung, OnePlus, Huawei és LG is kiadta az ehhez való telefonjaikat.

Egyrészt az iPhone éjszakai fotózása a teszt szerint sokkal könnyebben használható és átláthatóbb, mint a többieknél. Itt egy visszaszámláló mutatja, meddig kell a témán tartani az iPhone kameráját, és a fotón történő változásokat élőben pakolja rá a végső képre, így transzparens módon mutatja be a háttérben működő algoritmusokat.

Másrészt a végeredmény is annyival jobb a többinél, mintha azok amatőr megoldásnak tűnnek hozzá képest. Semmi elmosódás, semmi trükk, élethűbb színek. A sötét égbolton még olyan csillagokat is látni lehetett, amik szabad szemmel szinte észrevehetetlenek voltak.

Az Apple azt csinálta, amit szokott, és amihez ért: későn ért be, lekéste a műsorkezdést, de olyan címlapsztorit hozott, hogy a többiek próbálnak ezentúl rájönni, mit is csináltak a háttérben. De a cupertinóiak előnye a későbbiekben már adott: egy kézben az algoritmusok, a lencsék és a képprocesszorok fejlesztése, összhangban.