Három lehetősége van az Apple-nek, mihez kezd az iPhone 11 árával, mint bizonyára sejtitek.

  • árat emelnek
  • helyben hagyják az árat
  • árat csökkentenek

De itt nem ér véget ez az őrületes elemző poszt, mert a helyzet az, hogy mindháromra lenne oka az Apple-nek. És mindegyiket jó szívvel tudná megindokolni.

Áremelés

Trump büntetővámja az idei iPhone-okat 10%-os többletköltséggel sújtja, az USA-ban eladott készülékekre érvényes lesz ez a mínusz. És noha Trump nagyon megdicsérte egy nyilatkozatában Tim Cookot, hogy mindig, ha valami problémája van, személyesen felhívja a mobilján, nem követeken keresztül üzen (Trump egy kicsit úgy vezeti az országot, int egy hatfős céget), nem valószínű, hogy Cook ebből kidumálja magát.

Ha tehát 10%-kal drágább lesz az USA-beli iPhone, ne csodálkozzunk. Azon sem, ha mindenhol emelnek, hiszen eddig nem volt példa arra, hogy a világ ne az USA áraihoz igazodjon.

Ekkor az iPhone 11-esek alapára 330.000 - 484.000 forint lenne.

Helyben hagyás

Egy friss jelentésből kiderült, hogy az Apple az idei iPhone-ok gyártási költségét le tudta szorítani. Pontosabban a beépített anyagok árát, mégpedig annyival, hogy el is nyelje az importvámot.

Ekkor az iPhone 11-esek alapára 300.000 - 440.000 forint lenne.

Árcsökkentés

Igen ám, de ha az USA-beli iPhone-ok ára helyben is marad, attól függetlenül a világ többi részén eladott készülékekre nem lenne érvényes a vám, ami azt jelenti, hogy itt az Apple érvényesíthetné az 10 százalékos megtakarítást. Ekkor a mostani USD-EUR relációban jobb pozíciót kapna az euró, és mivel a telefonok nettó ára nálunk egyébként is magasabb szokott lenni, így kerülnénk egy szintre az Egyesült Államokkal.

Ekkor az iPhone 11-esek alapára 273.000 - 400.000 forint lenne.

Na, melyik lesz?

Készítettem animációt is a poszthoz, íme:

395ral.gif