Ha valaki azt gondolja, hogy Magyarországon nem lehet szükség a vezetékes szolgáltatóktól független, mobil otthoni nethálózat kiépítésére, az nagyot téved. Alig 40 kilométerre Budapesttől előfordulhat az, hogy egyetlen vezetékes szolgáltató sem hajlandó szolgáltatni, aki meg mikrón lőtte a jelet, felmondja veled a szerződést, mert mégsem akar szolgáltatni. Nem éri meg a fáradtságot.

Mi marad? 4G és a műhold.

Mindkettő elég korlátozott lehetőségeket nyújt. A műholdas csomagok közül van ugyan korlátlan adatmennyiséget kínáló, de sokszor ezeknél korlátozzák erősen a sebességet, ha elérsz egy bizonyos gigabájtot. Ráadásul a műholdnál nagyon nagy a késleltetés (egy geostacionárius pályán mozgó műholdnál optimális esetben is 550 ms, alacsonyabbaknál persze kisebb).

A mobilhálózat ugyanez: adnak ugyan wifi routerbe tehető SIM kártyát, de ezeknél a felhasználható adatmennyiség korlátozott, néhány vagy néhány tíz gigabájtra. A Telekomnál 15 gigabájt 6990 forint, a Vodafone-nál 50 gigabájt 5330 forint, Telenornál 60 GB 6290 forint, egyéb feltételek változhatnak.

Lehet persze kérni korlátlan netet a szolgáltatóknál, sőt társkártyát is igényelhetünk korlátlan adatunk mellé. De ezek a SIM kártyák nem használhatóak wifi routerekben - nem fizikailag lehetetlen a használatuk, hanem szerződésszegésnek minősülnek. Érthető, hogy nem akarnak a szolgáltatók egy sűrűn lakott városban a tornyot letöltési hubbá változtatni, de a ritkán lakott helyeknél érthetetlen a 15 gigás korlát például a Telekomnál. A maximum 15 gigás korlát mondjuk mindenhol egy vicc.

Mindenesetre vannak már bőven 4G-s routerek. Otthoni használatra: bepattintod a SIM kártyát, és onnan, elvileg, minden megy, ahogy eddig. Ugyananzzal az előfizetéssel netezel a telefonodon, mint amivel ellátod az okoseszközeidet otthon, és amivel a laptopoddal doglozol.

Kipróbáltam egy TP-Link Archer MR400-ast az AQUA Webshop jóvoltából. Egy kétsávols 802.11b/g/n router, maximum 867 Mbps-os átviteli sebességgel.

dsc07362.JPG

dsc07365.JPG

Tényleg csak annyi, hogy beteszed a SIM-et. A felhasználói menü átlátható, egyszerű, de nagyon nem kell benne semmit varázsolni. Ami új, hogy a menüből lehet állítani, hogy csak 3G, csak 4G, vagy preferált 4G legyen a netelérés.

ke_pernyo_foto_2019-05-05_12_23_52.png

ke_pernyo_foto_2019-06-21_10_45_17.png

Az Advanced beállítások között megtaláljuk még az SMS olvasót, vagyis ha a kártyára SMS jön, itt elolvashatjuk. Sőt, írhatunk is SMS-t. Van szülői felügyelet, feketelistákat vagy fehérlistákat hozhatunk létre, vérmérséklettől függően. Priorizálhatod a különféle eszközeidet, hogy egyesek több, mások kevesebb sávszélességet kapjanak. Van Port Triggering, virtuális szerver, egyszerű VPN beállítások.

Most már hetek óta használom így itthon a netet. a késleltetés ugyanaz, mint mobilon, 30 ms körül. Nem a legjobb, ennél a mikrós is jobb volt sokkal, de még mindig jobb, mint a műholdas, és csak kicsit zavaró. Ha viszont hozzávesszük, hogy mikrón 3 / 1 Mbps-ot kaptam, itt meg van 38 / 20 Mbps optimális esetben, máris ellensúlyozzuk a késleltetést. Letöltéseknél, filmnézésnél meg egyenesen hatalmas az előny a korábbiakhoz képest. Végre nem kínszenvedés elindítani egy nagyfelbontású filmet.

ke_pernyo_foto_2019-05-03_8_06_42.png

Az okoseszközök ugyanúgy mennek, az Apple TV-n a tartalomfogyasztás tök rendben van, a kameráimat is elérem simán. Tudom, hogy elég kevesen járnak az én cipőmben, de aki az erdőszélen él, vagy ott van nyaralója, esetleg hónapokra elmegy nyári szünidőre, annak jól jöhet egy ilyen megoldás.

A router itt kapható.

Disclaimer: az AQUA Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere. Saját Apple témájú webshopjukban jóárasítva kaphatjuk meg az almás termékeket, menjetek, nézzetek körül.