A fő ficsörök mellett egy rakás újdonság akad a héten bemutatott rendszerekben. A keynote-on így mutatják be ezeket, ömlesztve:

ke_pernyo_foto_2019-06-03_19_26_36.png

Ezek között vannak apróságok, amiket talán sosem veszünk észre, néhány pedig máris feltűnik a bétateszt során. Mert annyira jók. Ezekből máris születtek listák, íme az én válogatásom.

CarPlay programválasztás

Ha megnyitsz az iPhone-on egy appot, az nem befolyásolja a CarPlay-kijelzőt. Ha mondjuk navigálsz a kijelzőn, hiába nyitsz meg egy naptárat vagy Music appot mondjuk a telefonon, a navigáció változatlanul megy majd tovább.

Smart Battery Charging

Ha bekapcsolod ezt, a telefon megpróbálja a szokásaid szerint tölteni fullra a telefont. 80%-ig tolja, aztán megállítja a töltést, hogy a 100%-ot csak akkor érje el, amikor várhatóal lehúzod. Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk te reggel hatkor kelsz, és ekkor szoktad lehúzni az iPhone-odat a töltőről, akkor éjszaka a töltés megáll 80-on, és csak négykor indul tovább, hogy ez idő alatt fejezze be a töltést. Ez jót tesz az akksinak.

Ha nincs napi rutinod, mint például nekem, akkor nem igazán hasznos.

Teljes weboldal képernyőfotó

safari-screenshots.jpg

A mobil Safariban minden eddiginél egyszerűbb lesz képernyőképet készíteni teljes weblapokról. Elkészíted a screenshotot, rákattintasz a felugró, elkészült képre, majd simán rányomsz a gombra, ami a Full Page-et kínálja fel. Így nem csak azt mented le, amit épp láttál, hanem az adott pl. cikket egészen az aljáig, pdf-ben.

Safari ablakok automatikus bezárása

Egy nap, egy hét vagy egy hónap után a Safari bezárja kérésre a nem használt tabokat. Settings > Safari, “Close Tabs”.

Maps navigáció

A Look Around-ról a keynote-on volt szó, az átmenet nélkül full felbontásban navigálható Street View-szerű nézet mellett a Maps több infóval is szolgál majd, de egy apróság kimaradt. A Siri nemcsak a beszéd megformálásában lett okosabb - ezentúl ugye maga képzi a szavakat, és nem felmondásos szövegeket játszik le -, de a kifejezései is emberibbek. Például ahelyett, hogy azt mondaná, 300 méter múlva fordulj jobbra, azt mondja: a következő lámpánál fordulj jobbra. Angolul.

Hogy a magyar navigációval mi lesz, azt inkább ne feszegessük szerintem.

Low Data Mode

A Settings > Cellular > Cellular Data Options-ben állítható be, hogy "segítsünk az appoknak, hogy kevesebb adatot használjanak fel". Hogy hogyan, azt egyelőre nem tudom, de például ha hotspotban működik az iOS eszköz, automatikusan bekapcsolja ezt a módot.

low-data-mode.jpg

Bluetooth wireless splitter

Nem tudni, ez pontosan mi, de úgy tűnik, hogy egyszerre két eszközre is lehet nyomni BT-on keresztül a tartalmat. Vagyis két fülesre mondjuk, vagyis abból egyenesen négyre: két bal fül, két jobb. De ezt csak sejtem.

Dolby Atmos playback

Fejlett keresés a Messages-ben és Jegyzetekben

Eddig szar volt.

Ismeretlen hívók némítása

A Do Not Disturb szociális verziója.

Notes mappák

Halleluja. Van annyi, mint a nyű.

Naptárban fájlokat csatolhatunk eseményekhez

Ez profibbá teszi majd a naptárat, mert ebből kiindulva ismerhetünk meg minden részletet a soron következő eseményről.

Mailben küldő fél blokkolás

CarPlay-en Hey Siri támogatás