A keynote után számtalan véleményt olvastam, amik a cég mostani bemutatóját úgy értékelték, mint ami pontosan beleillik az eddigi trendekbe. Vicc, túlárazott, ronda, és így tovább.

Csakhogy szerintem több ponton sem passzolt a mostani bemutató az eddigiek sorába, mármint hardveres tekintetben.

Tim Cook és csapata a korábbi éveket arra használta, hogy ügyes árazási manőverekkel olyan ficsörökért kérjen plusz pénzeket, amikért kétséges annyit elkérni, aztán rá egy évre ezeket az új szinteket alapnak állították be. Gumicukroztak. Közben a professzionális felhasználók kiszolgálása inkább csak ímmel-ámmal történt meg. Kirakatfrissítésekkel.

Most egész már történt.

A dizájn harmadlagos kérdés lett

Oké, Jony Ive munkájának nyomát nem nagyon lálthattuk az elmúlt, nem is tudom, elég sok évben. Mintha ott sem lenne. A telefonon azt méregetjük, mekkorára nő majd, és mennyire lesz ronda a kamerakitüremkedés, az iMac ennél vékonyabb nem lehet, a védjeggyé váló Home gomb eltűnt. Évek alatt annyira megszoktuk, hogy nincs hardver formatervezés, hogy igazából teljesen érdektelenül álltunk mi is az új Mac Próhoz és monitorhoz, meg valahogy a színpadon sem volt a korábban megszokott, izgalmakkal vegyes leleplezés. Ott volt a monitor, aztán azon mutogatták a dolgokat. Mi ez? Ja, ez az új kijelzőnk.

Pedig a Mac Pro és az új kijelző is eléggé komolyan változtat azon a képen, ahogyan az Apple termékek a fejünkben vannak. Nem finoman, óvatosan módosítottak a lekerekített, nőies formákon, hanem durr bele, itt van a maszkulin Apple. De valahogy nem verte fel az állóvizet. Többé ez nem annyira fontos.

apple-pro-display-xdr-mac-pro.jpg

apple-xdr-monitor-vent-stand-thunderbolt.jpg

Kraft, az van. Az árképzésnek viszont már semmi köze semmihez.

Bár az nVidia támogatás hiánya érezhető, és az alapból 256-os SSD is vicc kategória, a Mac Pro bővíthetőséggel, a referencia szintű monitor az ígéretes mérnöki megoldásaival nem poénkodós lépés volt a cég részéről.

Nem szól a hobbistáknak, nem szól a KKV-nek sem, hacsak nem szakmájuk top 20-a között vannak a saját területükön belül (nyilván Magyarországról beszélek). Olyanok, akik eddig simán beruháztak egy Mac Próra, mert fotósként, videósként itthon nekik megérte ez a plusz, azok közül sokan most felteszik a kezüket: na ez már nem megy. Film- és fotóstúdióban dolgozó profik kapják meg a menedzsmenttől ajándékba, nagyon menő dizájnerek, vágók, akik a nevüket külön beárazzák - ez ez a felár a rendes munkadíj többszöröse -, tulajdonosok veszik meg alkalmazottaknak, hogy reggeltől estig azon kattogjanak, mert nekik megérheti. Mert ott fontos és egyben kigazdálkodható.

Még az Appleblog születése után nem sokkal kezdődött az a korszak, amikor a profik elkezdték hiányolni a törődést. Akkor még csak ők elégedetlenkedtek, aztán később mindenki érezhette, hogy az Apple többet ad a csillogásra, mint a valódi pro specifikációkra és megoldásokra.

Hát most itt vagyunk, még ha nem is egészen így képzeltük.

Mintha az Apple végett vetett volna a saját unalmának. Miután kimaxolta a consumer vonalat, és nem tud ebből nagyobb árrést és árbevételt kipréselni, új izgalmakat keresett, immár a közben elvárt nyereségszintet tartani próbálva. Ennek az árképzésnek nincs köze korábbi Mac Prókhoz, iMac Próhoz, a vasban található alkatrészekhez. A Mac Pro ára önmagában álló, önmagában elfogadandó létesítmény.

Tartozások kiegyenlítése, és egy kis nosztalgia

Visszahozták a Mac Pro külső kialakítását, az otthon bővíthető, alakítható házat. Nem volt benne újdonság, nagyon is retró az egész dizájn. De nem csak itt érezhettünk rewindot, az SD kártyák és pendrive-ok tartalmának beolvasásánál is ugyanezt éreztem iOS-en. Egérrel használható tablet? Basszus.

Nekem ilyen volt a gesztusvezérelt másolás-beillesztés. A sokujjas touchscreen és touchpad gesztusok első izgalma abból adódott, hogy elképzeltük, milyen gesztusok jönnek a jövőben. Már szinte láttuk ugyanezt a háromujjas gesztust másolás-beillesztésre, írtak is róla sokan. Tíz éve mehetett volna, erre most érkezett meg.

Megszoktuk, hogy az Apple-nek egészen már elképzelései vannak a jó termékről, mint az átlagembernek, és ebből építették a birodalmukat. Úgyhogy valamit mégiscsak tudnak. Most viszont a kéréseink és a fejlesztések egymással párhuzamosan haladnak.

Szóval nem, ez nem ugyanaz az Apple. Alig valamiben ismertem rá a cégre. Szóval izgalmas lett nekem ez a bemutató.