A ma este hét órás WWDC keynote fő témája nyilván az iOS 13, macOS 10.15, watchOS 6 lesz. Hogy nagyon rövid legyek: az iOS-ben Dark Mode, “Find My” app, iPad specifikus Home screen és ablakelrendezési lehetőségek (egyre inkább lehet már itt is ablaknak nevezni ezentúl) a várható bejelentések. MacOS-ben az ide könnyen portolható iPad alkalmazások, külön szedett iTunes funkciók és egy újfajta külső kijelző funkció várható, amivel egy gombnyomással bármilyen program kilőhető egyszerűen a külső kijelzőre, legyen az akár egy iPad. A watchOS-ről itt írtam.

A WWDC-n általában nem mutatnak be mást, de azért nem példa nélküli a történelemben, hogy ilyenkor hardvert is mutassanak. És két olyan vas van, aminek nagyon itt lenne az ideje, és jól is állna neki a ma este: az egyik az Apple új monitorja. A másik a Mac Pro.

apple-6k-display_2.jpg

Az Apple saját külső monitorja azért lenne esedékes, mert az új macOS egyik fontos ficsöre lesz a programok külső kijelzőre küldése. Nem ártana, ha a cég ekkor már rendelkezne külső kijelzővel, az iPaden kívül, ami szintén használható erre a célra. A pletykák szerint egy 31.6 colos 8K-s moniztorban gondolkozik a cég, miniLED technológiával, Night Shift, True Tone, HDR, és így tovább. Már régóta várjuk a saját videokártyás megoldást is, hogy a kijelző meghajtását ne kizárólag a rákötött eszközre bízzák.

És ha már külső monitor, nem ártana a tavalyra beígért Mac Prót is odacsapni mellé, mint egy olyan hardvert, ami könyörög egy ilyen társulásért. Az új Mac Pró állítólag moduláris lesz, vagyis cserélhető elemekből összeválogatható, kiegészíthető, vagyis tényleg pro cucc. Annak, hogy ezt most mutassák be, nincs akkora szükségszerűsége, de a pletykák szerint az Apple nagyon is gondolkozott a ma esti debütáláson.

Este hétkor kezdődik az Appleblogon, vagyis itt, a szokásos szöveges-képes közvetítés. Mellette nézhetitek majd a videós élőképet az Apple oldalán vagy Apple TV-n, az appból.