Néhány héten belül, az idei WWDC-n debütál várhatóan a watchOS 6, aminek várhatóan az eseménnyel egy időben adják ki az első fejlesztői bétáját. És nem éppen az a hibajavítós frissítés lesz.

Egyrészt lesznek új óralapok, azon új komplikációk. Sokaknak úgy tűnhet, hogy ez a emojis parasztvakítás órás verziója, pedig valójában az okosóra számlapja az, amit az esetek nagy részében nézni szeretnénk, esetleg egy-egy értesítés fölé. Ha ezt javítjuk, az olyan, mintha az egész rendszert javítanánk.

infograph.jpg

A Gradient számlap a felhasználóra bízza, hogy válasszon egy színt, és ennek az átmeneteivel festi meg a számlapot. Két új számlap is lesz, amire csak X-Large-ként hivatkoznak, és hatalmas betűket és számokat mutat majd, nyilván azoknak, akiknek így kényelmesebb az olvasásuk. Átalakul a Solar Analog számlap, az új komplikációk között pedig audiobook playback, a hallást segítő eszközök akksiállapota, külső zajmérő és esőelőrejelzők lesznek.

A Mac és az Apple Watch is szorosabban együttműködik, állítólag minden olyan tevékenységre, amire a laptopokon a Touch ID-t használjuk, ezentúl az óránkkal a csuklónkon is azonosíthatjuk magunkat. Nem csak unlock-ra lesz tehát jó.

Érkezik állítólag egy App Store app az órára, tehát közvetlenül ott is vásárolhatunk, telepíthetünk alkalmazásokat, nem csak az iPhone-ról. Sokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz tehát.

Állítólag jön egy Books app is, ami audió könyvek hallgatására lesz ideális. Cycles néven menstruációs ciklusok számítására, Dose néven pedig a gyógyszerek pontos szedésére történő figyelmeztetéssel érkeznek új funkciók. Lesz még számológép is az órára - éljen -, de animoji és memoji támogatás is jön.

sleep-watch.jpg

Az alvásfigyelés jelenleg is tesztelési fázisban van, állítólag csak 2020-ban jön. Ez tipikusan olyan funkció, amiben meglátszik az Apple felfogása: évek óta kaphatóak alvásfigyelő megoldások a piacon, de ezek pontossága erősen kérdéses. Az Apple nyilván a pontosságra törekszik, arra, hogy a megfelelő adatokat a megfelelő módon értékelje ki, ne csak adatokat gyűjtsön, aztán azokat valahogy bemutassa, pontozza, csillagozza és így tovább.