Péntek óta lehet sejteni, hogy az Apple akár már a héten elindítja Magyarországon is az Apple Pay-t, a Macrumors ekkor írt először az új célországról. Rólunk.

Éljen!

Ideje elővenni a négy évvel ezelőtt feltöltött Apple videókat, amiben megmutatják, hogyan és mire lehet használni az Apple Pay-t. Négy éve - már elnézést - szartunk rá, vagy megnéztük, és azóta elfelejtettük. Úgyhogy ideje felfrissíteni a tudást.

ke_pernyo_foto_2019-05-13_20_09_42.png

Az Apple Pay-jel itthon alapvetően boltokban, appokban, weboldalakon fizethetünk majd. Az, hogy bevezetik Magyarországon, alapvetően nem jelenti, hogy automatikusan megjelenik a lehetőség számunkra is. Három dolog kell, hogy működjön a dolog:

Egy

Természetesen, alapvetően kell, hogy rendelkezzünk egy Apple Pay kompatibilis Apple eszközzel. Ez lehet egy iPhone 6, 6s, 6 Plus, 6s Plus, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus, SE, X, XS, XS Max, XR - vagyis az összes Touch ID-s és Face ID-s modell, kivéve az iPhone 5s -, egy Touch ID-s vagy Face ID-s iPad, egy akármilyen Apple Watch, valamint a Touch ID-s Mac-ek (online vásárlásra). A Touch ID nélküli Mac-eken is fizethetünk online Apple Pay-jel, ha van nálunk egy kompatibilis eszköz a fenti listából.

ke_pernyo_foto_2019-05-13_21_08_10.png

ke_pernyo_foto_2019-05-13_21_07_44.png

Ez szinte biztosan így lesz nálunk is, ámbár például Japánban ennél szűkebb eszközpark képes csak az Apple Pay-re.

Kell egy Apple ID is. Ha még nem lenne. Tudod, mailcím, jelszó.

Kettő

Kell, hogy a bankunk, ami kiadta a bankkártyát, leszerződött szolgáltató legyen. Első körben a Szifon szerint az OTP indítja el a dolgot, de a CIB már beígérte az ügyfeleinek, hogy az év második felétől ők is élvezhetik a szolgáltatás előnyeit. Várható, hogy sorban minden nagy bank csatlakozik, lehetőség szerint gyorsan, mert emiatt nem szívesen veszítenének iPhone-t használó, vagyis jobb vagyoni státuszú ügyfeleket.

Ha a bankunk készen áll, akkor az iOS Wallett appban vagy iPaden és Apple Watch-on a Settings > Wallet & Apple Pay menüpont alatt kell hozzáadni a bankkártyát a digitális pénztárcához. Ez sok esetben a kártya kamera elé tartásával meg is történik nagyrészt.

Három

Szükséges az is, hogy aki el akar nekünk adni, rendelkezzen a képességgel az Apple Pay elfogadására. Hivatalosan boltokban, ahol NFC olvasós terminál van - tehát azért a legtöbb helyen -, elvi akadálya már nem nagyon van az Apple Pay elfogadásnak. Mint írják, ezen szimbólumok valamelyike már azt jelenti, hogy az Apple Pay mehet:

applepay-logos-horiztonal-sf-font.png

 

Persze az Apple fenntartja, hogy esetleg olyan elavult szoftvert használnak az adott helyen, ami az NFC-s eszközt az Apple Pay elfogadására képtelenné teszi, ilyenkor egy gyors készülékcsere vagy frissítés megoldja a problémát. Az Apple Pay EMV érintésnélküli technológiát használ, azonosításra pedig a CDCVM szabványt, ezt kell megugrani.

Nem valószínű, hogy így évekkel a nemzetközi start után ne menne a dolog gördülékenyen. Kereskedők itt tudják megnézni, mit kell tenniük. Weboldalra, appba nyilván el kell helyezni a szükséges kódot, itt a hazai leányok dinamikáját ismerve lehet egy kis gap.

Ha mindennel megvagyunk, és ott állunk fizetésre várva a boltban, akkor Touch ID-s iPhone-oknál egyszerűen helyezzük az ujjunkat az ujjlenyomat-érzékelőre, és tartsuk közel az iPhone-t az olvasó terminálhoz. Face ID-s modellek és Apple Watch esetén a nagyobb oldalsó gombot nyomjuk meg duplán, azonosítsuk magunkat az arcunkkal (Apple Watch-nál ugye ez kimarad, az előre azonosított viselés ténye már azonosít minket), és tartsuk oda a készüléket az olvasóhoz. Online fizetésnél hasonlóan járjunk el, csak ott a leolvasó helyett az adott Apple Pay gombot nyomogassuk szorgosan.

A Messages-ben a pénzküldés ismerősöknek csak az USA-ban működik egyelőre, így első körben az Apple Carddal együtt ez kimarad nálunk. Ehhez egy virtuális Apple Pay Cash számla szükséges - ami NEM azonos a nemrég bemutatott, nyáron is csak az USA-ba érkező Apple Card-dal -, az elküldött összeget először onnan próbálja levenni, de egyébként a regisztrált bankkártyát is simán használja. A fogadó oldalon az összeg automatikusan az Apple Pay Cash számlán landol, innen tudja felhasználni vásárlásra, vagy átutalni a saját számlájára. De mondom, egyelőre ez nem lesz.

ke_pernyo_foto_2019-05-13_21_07_33.png

Itt az Apple youtube-os videólistája a témában.

Itt az alapoldal a témában.